perjantai 23. syyskuuta 2011

Kotimatka alkoi.


Sateista ja sumuista tietä Rovaniemelle.

Joutsenpariskuntakin taisi olla etelään matkalla.

Taatan teki mieli tavata Rovaniemelle muuttanut entinen työkaveri. Niinpä hän edellisenä iltana soitti ja ehdotti tapaamista jossakin Rovaniemen kahvilassa. Sovitaan tarkemmin aamulla.

Taata saikin puhelun, mutta ei tavattukaan kahvilassa, vaan meidät kutsuttiin työtoverin kotiin.

Yhdeksässä vuodessa olikin tapahtunut monenlaista, taloon oli tullut vaimo Koreasta. Hän oli valmistanut meille ihanan sushi aterian.

Sani-rouva on hyvin kotiutunut Suomeen, kielenkin hän hallitsee jo oikein hyvin. Sani on joulun tienoolla työssä joulupukin apulaisena vastaamassa korealaislasten lähettämiin joulukirjeisiin.

Miesväki joi jälkiruoaksi ne kahvit, mutta minulle Sani valmisti korealaista vihreääteetä.

Huomasin, että teen valmistaminen, tarjoilu ja nauttiminen ovat taitolaji. Olen niin iloinen, kun Sani minua opasti. Haluaisin itsekin oppia jotain noin kaunista.

Tässä on tarvittavia välineitä, teelusikka, jolla nostetaan teelehdet pannuun ja pikkuruinen kaunis teesihti.

Teelusikka on oikea taideteos, siinä istuu sammakko lehden päällä.

Korealainen teehetki, Sani taitavin huomaamattomin liikkein tarjoili teetä, samalla kertoen kotimaansa teetavoista.

Tee tarjoillaan pienistä kupeista, joissa ei ole ollenkaan korvaa. Tee haudutetaan ensin teekannussa ja kaadetaan hieman jäähtymään kulhoon, pikkuinen teesiivilä kerää mahdolliset teelehdet juomasta. Teetä ei siis tarjoilla polttavan kuumana. Emännän tarjoamaan teekuppiin tartutaan oikealla kädellä ja siirretään kuppi vasempaan käteen. Teestä kuuluu nauttia kolmella aistilla, ensin ihaillaan teen väriä, senjälkeen tunnustellaan teen tuoksua ja kolmanneksi vasta maistetaan.

Tee maistui niin hyvältä, että minä unohdin korealaisen etiketin. Join kupin tyhjäksi ja Sani kiirehti sen taas täyttämään. En edes muista kuinka monta pikkuruista kuppia ehdin juoda, kun Sani hienotunteisesti kysäisi, että haluanko lisää. En olisi saanut juoda kuppia tyhjäksi, koska silloin emäntä täyttää sen uudelleen. Pieni teetilkka kupin pohjalla kertoo emännälle, että vieras on jo tyytyväinen ja nauttinut teetä tarpeeksi. Minä vanha suomalainen en sitä tietänyt, vaan join sitä ihanaa teetä kuin pesusieni. Anteeksi, Sani. Tarjoilemasi tee oli niin hyvää.

Taas tuli opittua jotain uuttakin.

Kiitos teille ystävät mukavasta juttutuokiosta. Oikein hyvää syksyä.


Posted by Picasa

11 kommenttia:

  1. Olipa mukava kuulla ja nähdä kuvia korealaisesta teehetkestä:)

    VastaaPoista
  2. Kiintoisaa on tutustua itämaisiin tapoihin. Mieheni on usein Koreassa työmatkalla ja olenkin häneltä kuullut tuon, että ei saa syödä lautasta ihan tyhjäksi tai muuten se täytetään uudelleen.

    Saimme kiinalaislta liiketutuilta jokin aika sitten kutsun illaliselle omaan kotikaupunkiimme. Mies on lähtöjään suomalainen, rouva kiinalainen. Rouvan teini-ikäinen tytär oli mukana. Heille suuri hämmästyksen aihe oli harjukaupugin parhaassa ruokaravintolassa esillä oleva sormisuola. Myös ruoassa perheen naisväki oli maistaviinaan suolaa...Isäntämme kertoi, että Kiinassa suola on köyhien mauste, jota varakkaammat karttavat;-) Huvitti, sillä mainitun ravintolan laskut ovat tähtitieteellisiä.

    Sanilla on yllä sama Marimekon tunika tai pusero, jonka ostin kanadalaiselle ystävällemme vihreänä hänen viimeksi meillä visiteeratessaan. Minulla on tuo kuosi esiliinassani. Tietysti esiliinassa;-)

    Otaksun kuulemani perusteella, että korealainen tarjoilu on eleganttia ja harmonista kuin upein tee.

    Mukavaa viikonloppua, Unelma!

    VastaaPoista
  3. No nyt voitkin sitten tehdä kotonakin yhtä hyvää teetä, kun oppeja sieltä tutuilta sait.
    Hyviä teehetkiä!

    VastaaPoista
  4. Teen valmistus ja sen tarjoaminen on juuri tuolla suunnalla, mistä Sani tulee, hyvin tarkan perinteinen toimitus.
    Hienot shusitarjottavat.

    VastaaPoista
  5. Kiva kuulla korealaisten teetarjoilusta.
    Niin kauniisti tarjoiltu.

    Nyt vain miettimään mitä suomalaista sinä tarjoaisit Korealaiselle.
    Leppoisaa iltaa !♥

    VastaaPoista
  6. Kauniita esineitä. On aina mielenkiintoista tutustua vieraisiin tapoihin, Korean suunnalta vähän tiedänkään mitään. Teetarjoilu on monimutkainen seremonia monessa maassa, jokaisella omat tapansa.

    VastaaPoista
  7. Höh, miten niin pelkkä s tuli nimeksi vaikka sirokkoa yritin..

    VastaaPoista
  8. Hienoa oppia vieran kaukomaan autenttisia teetapoja. Itämailla osataan valmistaa hienoa ja maistuvaa teetä, ja tarjoilu on oma seremoniansa.;)

    Mukavaa viikonloppua sinulle, Unelma<3

    VastaaPoista
  9. Kiva huipennus pohjoisen matkallenne tavata tuttavaperhe ja nauttia sushista ja korealaisesta teestä. Kyllä minäkin varmaan olisin pokkana hörpännyt teekupin tyhjäksi jättämättä sinne loraustakaan!
    Kauniita puuesineitä tuo lusikka ja teesihti!

    VastaaPoista
  10. Harakka,
    olen jo keitellyt japanilaista teetä, mutta en niin taitavasti osaa pannuja käsitellä kuin Sani.

    arleena,
    Sanin valmistamat sushit olivat herkullisia.

    sylvi,
    siinäpä onkin miettimistä, olisi kyllä mukava saada heidät tänne vierailulle.

    Sirokko,
    Koreasta minäkään en paljoa tiedä, enemmän täällä on puhuttu japanilaisista ja kiinalaisista tavoista ja ihmisistä.

    Aili-mummo,
    mukavaa viikonloppua sinulle myös.

    ♥ Hannelen kirjaparatiisi,
    hyvää ja herkullista se on ja niin kauniisti esillä.

    anja,
    ihanaa, että joku ymmärtää minun mokani. Hih.
    Toisaalta todistihan se sitä, että tee oli hyvää ja nautittavaa.

    VastaaPoista