maanantai 22. helmikuuta 2010

Kasvisruokaa padassa

Näistä tarvikkeista pitäisi syntyä maukasta pataruokaa. Kuvasta näyttää puuttuvan öljypullo. Takana on keltaisia ja oransseja linssejä ja Grapponia pullossa ruususuolaa. Seuraavaksi onkin tuttuja ruoka-aineita. Etualalla on kulhossa mungpavun ituja ja lautasella on savutofua.

Ruskistin tofukuutiot ensin öljyssä ja otin ne kulhoon odottamaan. Valkokaalin ja sipulit kuulotin pienessä öljytilkassa ja jätin kaalin hautumaan pataan n. puolituntiseksi, sinne sekaan laitoin myös linssit (n. 1 dl) kypsymään, olin lisännyt tilkan vettä padan pohjalle. Tässä olisi voinut käyttää kiinankaalia, koska se kypsyy nopeasti. Lisäsin kuivatut yrtit kaalin joukkoon, että ehtivät kunnolla maustaa padan. Kaalin hautuessa kuorittiin porkkanat ja pilkottiin loput kasvikset. Yritin varoa, että kasvikset eivät kypsy liikaa, ne hieman kovat ja rapsakkaat ovat parhaita. Viimeksi sekoitettiin pataan idut ja tofu.

Mungpavun idut ovat niin mehevän ja herkullisen näköisiä.

Tällaiselta ruoka näyttää padassa. Laitoin viimehetkellä pivollisen nuudelia mukaan, se keräsi itseensä lopun liemen. Nuudeli on hyvää ja nopeasti kypsyvää.

Vähän rohkeammin olisin saanut yrttejä laittaa. Lisää ytyä lautaselle antoivat puolukkahillo, etikkapunajuuret ja maustekurkut.

Olen päättänyt, tai pitäisikö sanoa suunnitellut, valmistaa kasvisruokaa ainakin kerran viikossa. Vielä on harjoiteltava ja luettava ohjeita. Kasvissosekeitot onnistuvat jo, niitä olen valmistanut aikaisemminkin. Uutena on tullut mukaan bataattikeitto.

Nyt on pataruokaa niin paljon, että riittää pakastimeenkin.

Posted by Picasa

25 kommenttia:

  1. Herkulliselta näyttää, tykkään pataruuista. Savutofua en ole koskaan maistanut, eikä meiltä sitä saakaan, mutta laitanpa korvantaakse kesälomaa ajatellen. Mitäs tuossa oliivinkuvilla varustettussa kevytjuttupurkissa on?

    VastaaPoista
  2. Nami, idut syön sellaisenaan salaatissa, paljon vitamiineja.

    VastaaPoista
  3. Sirokko, siinä on ruokakermaa.

    Hannele, tuoreena idut ovatkin parhaita.

    VastaaPoista
  4. P.S.
    Suomalaisethan ovat aina tehneet kasvisruokaa: porkkanalaatikkoa, lanttulaatikkoa, punajuurisalaattia, karjalanpiirakoita..

    VastaaPoista
  5. Hannele, näin on ja mitään parempaa en tiedä kuin lanttulaatikko jouluna. Mammani teki klimppisoppaa, sekin oli kasvisruokaa.

    VastaaPoista
  6. Nam,herkullisen näköistä pataa! Kasvisruoka onkin hyvää ja terveellistä,kun sen tekee oikein(tarkoitan ilman pahoja rasvoja.Minäkin rakastan ituja,ja yleensä ihan noin,

    VastaaPoista
  7. Nam, olipas hyvan nakoista! Tuollaiset patajutut olisi varmaan helppo juttu mullekin laittaa.

    VastaaPoista
  8. Yaelian, sinulta olenkin saanut innostusta näihin kasvisruokiin. Kaipaisin vielä tietoja mausteista ja niistä liemistä, joilla saa lisämakua. En saa käyttää suolaa normaalisti, ihan vähän vaan. Varsinkin tofu on melko mautonta yksinään, tosin tuo savutofu oli ihan hyvää.
    katselin kaupassa mausteliemiä hyllyillä, mutta niitä oli niin paljon, en keksinyt mitä tarvitsen. Opiskelu jatkuu.

    VastaaPoista
  9. (siis miksi ei saa tehdä lanttulaatikkoa muulloin kuin jouluna :)

    VastaaPoista
  10. Tuula, todellakin helppoa. Pilkkoo vaan ainekset pataan ja maukasta tulee. Mitatkaan eivät ole niin tärkeitä, katsotaan mitä kaapista löytyy. Padan muhiessa uunissa tai hellalla voi virkata pipoa. Niin tein tänään Seitsemän sytopipoa on jo virkattuna.

    Hannele,, nythän voisikin tehdä tapojen vallankumouksen ja tehdä lanttulaatikkoa vaikkapa pääsiäiseksi. :)

    VastaaPoista
  11. Tosi hyvää pataa varmaankin.
    Mutta mun tekeminen loppuu aina siihen, kun kaikkia aineita ei mun paikkunnalta saa. Pitää aina lähteä toiselle paikkakunnalle.
    No, käydäänhän me siellä muutenkin aina silloin tällöin ,niin voi silloin käydä hakemassa aineet, jos on sitten sielläkään.
    Se savutofu, onko se säilykkeissä, vai pakastimessa vai missä osastolla sitä mahtaiskaan olla.
    En ole täällä nähnyt, kuin ihan noita kuivamuona ruuissa tofufujuttuja.Tai sitten en ole löytänyt, enkä huomannut.
    Olis kyllä kiva kokeilla, ja tyttö on nyt innostunut myös näistä kasvisruuista ja onkin syönyt tofua jo kauankin.
    Mutta olisikin kiva antaakkin hänelle tämä resepti.
    Mutta kerro, missä osastolla on tätä savutofua?
    Mä käynkin sitten heti ostaan nää aineet, jos vaan saan täältäpäin haalittua. No en täältä, mutta toiselta paikkakuntaa.
    Oliskin kiva kokeilla tätä, ja viedä vaikka tuliais syötävää heille, kun mennään heitäkin muuttohommissa auttaan.
    Kiva juttu!

    VastaaPoista
  12. Harakka, tofut löytyvät juustojen osastolta, niitä on monia eri laatuja.
    Tästä padasta voi tehdä monenlaisia variaatioita. Voi laittaa sekaan sieniä, papuja, kukkakaalia, kesäkurpitsaa, kiinankaalia ym.
    Maustaminen on vaikeinta. Ehkä sinun kannattaisi googlettaa jokin/joitakin kasvispataohjeita ja verrata vähän. Minun ohjeeni ovat vähän sellaista amatööritasoa, harjoittelen itsekin ja yritän oppia.
    Olen vaan niin innoissani, että tännekin piti padan kuva laittaa. :)

    VastaaPoista
  13. No niin tämän ruokapostauksesi kommenti meni allaolevaan postaukseen, mutta kai löydät sen sieltä.
    Kaksi kommentointia samassa.

    VastaaPoista
  14. arleena, kyllä löytyy. Kiitos vaan, kun tulit käymään blogissani. Olen iloinen näistä "vakituisista" kävijöistä ja joskus tänne eksyy harvinaisempikin vierailija. Olisi kurjaa, jos kukaan ei kävisi kurkkaamassa. :)

    VastaaPoista
  15. Minä nautin ensin silmänruuan edellisestä postauksesta: aivan ihanan värisiä tulppaaneja ja yövieraskin oli tosi söpö.

    Tästä tuli varmaan herkullista pataa. Minä olen tofua käyttänyt, savustettuna se onkin hyvää. Jäätelönä kyllä parasta, mutta emme nyt puhu siitä ;-)
    Kasvikset ovat herkullisia ja piristäviä. Kotimaiset juurekset ovat kaikkein parhaimpia.

    VastaaPoista
  16. Vau, herkullinen pata! Minäkin syön idut yleensä salaatissa, mutta nyt taidankin kokeilla myös pataruoassa.. :)

    VastaaPoista
  17. Uuna, yövieras haettiin taas kotiinsa, oli mukava touhuta pienen koiran kanssa.
    Valurautapadassa tehty ruoka onnistuu yleensä aina ja kasvikset ovat terveellisiä.

    Eila, salaatissa mekin yleensä idut syömme, mutta ne sopivat ihan hyvin myös keitettyihin ruokiin.
    Monet papujenidut suorastaan vaativat keittämisen, muutoin ovat myrkyllisiä.

    VastaaPoista
  18. Eipä löydy taaskaan kommenttejani, jotka eilen lähetin. :( - Tuleekohan tämäkään? Voi että, en ymmärrä, miksi Bloggerin blogit torjuvat minut.

    Pataruoista kirjoitin eilen pitkähköstikin. Jotain siihen tapaan, että ovat helppoja, kun niihin voi laittaa lähes kaikkea mitä sattuu löytymään. Suolan sijasta pikkuinen loraus soijakastiketta maustaa kivasti. Tomaattimurska on myös mukava maustaja.

    VastaaPoista
  19. Ruiskaunokki, nyt onnistui lähetyksesi. Kiitos hyvistä vinkeistä. Tuota soijakastiketta täytyykin ostaa.

    VastaaPoista
  20. Onpas herkullisen näköinen ja oloinen pataruoka! Tuo on oikeaa talviruokaa. Minäkin yleensä heittelen pataan sitä, mitä kaapeista löytyy ja useimmiten onnistuu. Yrttejä tosiaan täytyy aika paljon lisätä, että tulee makua.

    VastaaPoista
  21. Tuija, kaipaan tuoreita yrttejä, kesällä niissä on kunnolla makua. Täällä Suomessa yrtit saavat paljon valoa kesällä, aromit ovat hienoja ja vahvoja. Omasta pihasta olen säilönyt pakkaseen persiljaa ja ruohosipulia. Piha on niin pieni, että muu yrttimaan sato tulee syödyksi jo kesällä.

    VastaaPoista
  22. Herkullista! Kasviruuat maistuu minulle myös todella hyvin. Olin melko pitkään ihan muuten vaan kasvisyöjä, nyt olen lisännyt ruokaani taas vähän lihaa ja kalaa.
    Tykkään syödä ituja leivän päällä.

    VastaaPoista
  23. aimarii, Tuo ituidea onkin hyvä, kokeillaan. Minun on tarkoitus nyt tehdä viikonloppuna kalaruokaa ja kasvisruokaa niin usein kuin mahdollista.

    VastaaPoista
  24. Hei vain, kiva blogi sinulla :) Lainaisin kuvaasi mungpavun iduista, sopiiko? Täällä: http://rauhajarakkaus.blogspot.com/2010/05/paikkaaminen.html?

    Tervetuloa blogiini http://rauhajarakkaus.blogspot.com/

    -Rauha :)

    VastaaPoista
  25. Rauha,
    lupa lainaamiseen annettu.

    VastaaPoista