sunnuntai 21. marraskuuta 2021

Musiikkitestamentti


 Pitäisikö sellainen tehdä?

Eilen katselin televisiosta ohjelmaa, "Kun muisti pettää". Aihe kiinnosti kun tuota ikääkin on jo niin paljon, että pian en enää kehtaa postauksen tunnisteena käyttää "Noin kahdeksankymppinen".

Ohjelman vierailija, muistiasiantuntija Marko Mustiala, esitti kiinnostavan ehdotuksen.  Pitäisi laatia lista sellaisista musiikkikappaleista, joista on aikoinaan pitänyt. Jos sitten myöhemmin niin surullisesti tapahtuu, että muisti alkaa pätkiä, niin mieluisan musiikin kuunteleminen voi virkistää muistia tai ainakin auttaa kestämään. Tuossa on varmasti vinha perä, olen sellaista nähnytkin palvelutalossa.

Kun aloitin vapaaehtoisena ystävänä käydä Linda-palvelutalossa tapaamassa Anjaa kerran viikossa, hän sairasti alzheimerin tautia ja oli unohtanut lähes kaiken entisen. Anja rakasti laulamista, lauloimme yhdessä. Hämmästelin miten ihmeessä hän voi muistaa laulujen sanoja niin hyvin. Annoin vain ensimmäiset sanat laulujen alusta ja hän jatkoi onnellinen ilme kasvoillaan. Anja nukkui pois 93-vuotiaana.

Mitenkähän tätä listaa nyt pitäisi rakentaa? Voisi ehkä valita yhden tai kaksi jokaiselta eletyltä vuosikymmeneltä. Tuleekohan tästä vaikeaa? Päätän ottaa rennosti, listahan voi elää ja muuttua mielialojen mukaan, nyt kun vielä osaan deletoida ja näpytellä.

Ensimmäiseen kymmenvuotiskauteeni liittyy vahvana mielikuvana Markus-setä ja Malmstenin Mikki-hiiret. Ehkä kuitenkin sota-ajan lapsena valitsen "Maan korvessa kulkevi lapsosen tie". Siitähän lapsonen sai turvaa ja lohdutusta.


Turun kaupungin lahja koululaisille 1950-luvun alussa oli nuorisokonsertit uudessa konserttitalossa, vieläkin tätä kirjoittaessani muistan sen haltioitumisen, jota silloin tunsin. Siihen maailman aikaan köyhälle lapselle ei mitään suurempaa voinut olla kuin edulliset konserttiliput ja oikea sinfoniaorkesteri.
Kirjoitin tästä  blogissani joskus kauan sitten, täältä se juttu löytyy. https://mammanmaailma.blogspot.com/2010/09/aika-antaa-muistoille-kultakehykset.html
Näitä samoja haluaisin kuunnella edelleenkin. Tähän lisäisin vielä ensimmäisestä näkemästäni baletista, Joutsenlampi, "Pienten joutsenten tanssi"     Satumaisen kaunista. Tämä oli nuoruuteni vuosikymmen, ei ollut televisiota eikä levysoittimia meillä.

Oikeastaan voisinkin lopettaa jo tähän, näistä 50-luvun suosikeistani saisi jo sellaisen pitkäsoiton, että ei paremmasta väliä.

Kolmas vuosikymmeneni osui 60-luvulle, syntyi kaksi pienokaista ja musiikki vaihtui tuutulauluihin tai tämän kaltaisiin, " Keitä te ootte pienet veitikat, kun en mä tunne teitä, piupali, paupali...piupali paupali
kun en mä tunne teitä".
Taloon tuli televisio ja pikku kakkonen.  Löytyi kuitenkin äidillekin jotain uutta ja ihmeellistä. pakko oli Googlata, että löysin tämän,      Elvis ja "Muss i denn".  Myönnän, olin aivan myyty, tätä haluaisin kuunnella dementoituneena jos elämä sellaisen kohtalon antaa. ( Mieluummin näin kuvan kanssa ). Edit Piaf , Maria Callas, en osaa valita.

70-luvulla meillä oli sellainen järjestys, että minulle tuli kirjakerhosta joka kuukausi uusi kirja ja exälle Fazerilta uusi levy. Nansy Sinatra, Simon and Garfunkel, Johnny Cash ja Roger Whittaker vihelsi.  Aina soi ja lasten huoneissa "piupali paupalit" olivat vaihtuneet Michael Jacksoniin ym. , en minä tiedä mitä niitä silloin oli.
 
 Oho, nythän onkin jo puoli yö. On löydettävä piste.
80- luku, Barbara Streisand lauloi Woman in love.💕
Mitä ihmettä, fonttikin vaihtui. Tämä oli tässä. Olen liian vanha, ei kukaan jaksaisi tehdä näin pitkää soittonauhaa.
 Ehkä jo huomenna teen uuden listan, kun tästä puuttuu se tärkein lauluni "Pauhatkoonpa elon meri, purten kestää sen..."
 
 

6 kommenttia:

 1. Mukava postaus! Sait minutkin miettimään "Elämäni biisejä". Mie olen melkein viisikymppinen, ja aina pitänyt musiikista, joten listaa varmaan tulee täältäkin.... 😊 Täytynee jättää muutamaksi päiväksi hautumaan, ja sitten alkaa kokoamaan.
  Kiitos hyvästä ideasta ja mukavaa sunnuntaita sinulle!

  VastaaPoista
 2. Jaana, tuo hautumaan jättäminen on hyvä idea. Olisi minunkin kannattanut vähän asiaa ensin kypsytellä, vaan kun ei, hurautin saman tien mitä mieleen tuli. Tänään listani voisi olla jo paljon monipuolisempi ja laajempi.

  Toisaalta, tällainen extempore juttu on aito ja rehellinen, paljastava, ehkä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No enhän miekään malttanut.... Pääsin 2000-luvun alkuun, itkin ja nauroin, muistelin menneitä. Vaikeatkin asiat suli kun kuuntelin niihin liittyvää musiikkia.
   Olipa luojan lykky että teit aiheesta postauksen. Kävin katsomassa mainitsemasi ohjelman myös!

   Poista
 3. Olipa kiva postaus Unelma, ❤️Ja tosi hyvä idea laittaa lista omista lempikappaleista muistia parantamaan. Kaunista sunnuntaita sinulle Unelma💐

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämän postauksen ideasta on kiitettävä muistiasiantuntija Marko Mustialaa, otin vain vinkistä ilon irti. Uskoisin Mustialan tarkoittaneenkin tämän ideansa julkiseen jakoon.

   Hyvää alkavaa uutta viikkoa sinulle.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.