sunnuntai 22. marraskuuta 2020

Kuunnellessani "Rouva C:n" tarinaa laitoin puikot heilumaan.

Joskus kolme tai neljä vuotta sitten innokkaat käsityöläiset kutoivat dominolapasia. Tuo buumi jäi silloin minulta kokematta kun innolla väkersin virkkuukoukulla mandaloita, domino vanttuut jäivät kuitenkin tuonne takaraivoon muhimaan. Nyt tämäkin hauska työtapa tuli testatuksi Minnan tarinan tahdissa.

 Melkoisen herkullinen väri, jäännöslankaa mandaloista. Ehkä nuo kelpaavat seurakunnan myyjäisiin arpajaisvoitoksi tai Pelastusarmeijan joulupataan jos korona ei peru näitä tapahtumia.

Bonuksena jämälangoista villasukkia, eivät liity mitenkään lapasten tarinaan.


 Minna C oli siis Minna Canth, jonka elämänmakuisesta tarinasta Minna Rytisalo on kirjoittanut kauniin kertomuksen faktaa ja fiktiota. Kirjan kuuntelemiseen menee rapiat yhdeksän tuntia. Siinä ajassa kerkiää yhdet lapaset kutoa, seuraavat tulevatkin nopeammin kun ohjeen idea on jo hallussa.

En erityisemmin innostu todellisista henkilöistä  kerrotuista fiktioista, tuntuu häiritsevältä kun välillä tulee miettineeksi, mikä nyt on totta vai tarua. Minna Canth eli kuitenkin niin huikean elämän, että hänestä riittää aineistoa vielä moniin kirjoituksiin. Tämä nuorempi Minna R onnistui kauniilla suomenkielellään luomaan sellaisen kokonaisuuden, että se kuultuna tuntui soljuvan sieluun ja sydämeen.

Tuntuu mukavalta lukea/kuunnella tällaista ihmiselon kuvausta jossa puhuu arkielämän raadollisuus,  hyvyys ja rakkaus, mutta tapahtumat seuraavat toisiaan ilman roisia ja räävitöntä revitystä, ilman v-kirjainta ja kiroilua. Pidin tästä Minna R:n kauniista teoksesta, lukupiirimme lokakuun kirja.

Seuraavaksi luemme Antti Heikkisen "Mummon".


6 kommenttia:

 1. Olet sukkela kutoja. Ja kaunista käsialaa.
  Dominolapaset ovat parhaat lapaset, mitä tiedän. Ovat käteen niin sopivat. Olen tehnyt niitä minäkin usean parin. Sukankutomiset jääneet minulta vähemmälle.
  Kuten lukeminenenkin.
  Mukavaa jatkoa talveesi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nuo dominolapaset tuntuvatkin käteen sopivilta. Seuraavat kudonkin omaan käyttööni. Olet varmaan joskus laittanut kuviakin lapasistasi, jotenkin sellainen muistikuva on.

   Poista
 2. Varmaan mielenkiintoista kuunneltavaa, ja siinä ajassa ehtiikin kutoa vaikka mitä. SInä olet niin taitava kutoja ja virkkaaja, ja dominoolapasista kuulen nyt ensimmäistä kertaa. Nätit pinkin lapaset oletkin kutonut. Kaunista uutta viikkoa Unelma.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voin suositella tätä kirjaa kunneltavaksi, teksti on niin soljuvaa, taidolla rakennetut lauseet.

   Mukavaa alkanutta viikkoa sinulle myös.

   Poista
 3. Marja sai saman kirjan lahjaksi, mutta ei ole vielä aloittanut.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.