lauantai 11. huhtikuuta 2020

Uteliaalle uutisia.Näinä aikoina media on tulvillaan koronavirusuutisia, kiinnostuin tästä Yle:n artikkelista.

Voiko veriryhmällä olla vaikutusta koronavirustartuntaan?  Tiedättekö veriryhmänne? Omani on AB+, sen selvitti aikoinaan Suomen Punaisen Ristin veripalvelu. AB+ verta on n. seitsemällä prosentilla väestöstä. Turussa veripalvelu kutsui minut kirjeellä verta luovuttamaan. Joskus kävi niin, että jouduin lähtemään kotiin rautapurkki taskussa. Ei voitukaan ottaa kahden pikkulapsen työläisäidin aneemista verta. Myöhemmin verta luovutettiin työpaikalla kaksi kertaa vuodessa, taas kelpasi. Oli mukava auttaa. Olen myös saanut "lainani" takaisin, en edes tiedä kuinka monta pulloa sain lahjaverta isompien leikkausteni jälkeen.

Nyt lähti rönsyilemään, näin käy kuulemma vanhoille ihmisille. Palataan asiaan kuvan alla.En ryhdy selvittelemään Yle:n juttua enempää koska sen voi kukin lukea itsekin, ehkä joku muukin uutislehti asiaa käsittelee.  Kiinnostavaa.

Artikkeli palautti mieleeni vuosien takaisen pohdiskelun serkkuni kanssa. Hän oli Floridassa asuessaan törmännyt tällaiseen veriryhmäkeskusteluun. Silloin vuosituhannen vaihteessa kehiteltiin USA:ssa sellaista teoriaa, että tulevaisuuden ruokakaupat myisivät elintarvikkeita asiakkaille veriryhmän mukaisesti. Henkilön pitäisi tietää vain veriryhmänsä ja kauppias kertoisi mitä ruokaa kannattaa hankkia.  Esim. AB+:lle  lammasta, kania, kalkkunaa ja meren antimia. Ananasta.

Uteliaisuuteni asiaa kohtaan heräsi, aloin tutkia lisää. Netistä löysin ameriikkalaisten Peter J. D´Adamo - Catherine Whitney :n  kirjoittaman kirjan, joka oli myös käännetty suomeksi.

Luin kirjan, erityisesti ne osat jotka koskivat AB+ henkilöitä.  En koskaan ottanut kirjan ohjeita käyttööni. Ehkä olisi pitänyt. Moni asia kuitenkin hämmästyttää vieläkin. Olen nimittäin ihan luontaisen vaiston varaisesti suosinut sellaisia ruoka-aineita, joita kirjakin suosittelee. Tykkään erityisesti lehtikaalista, parsakaalista, kukkakaalista, kurkusta ja bataatista y.m., näitä suositellaan veriryhmälleni. Haitalliseksi mainitaan appelsiini. No, siitä saankin usein kieleeni aftoja.

Se mikä sopii USA:ssa ei välttämättä sovi Suomessa, kaikenlaisia teorioita on kiinnostavaa tutkia. Voisihan tätäkin systeemiä näin koronakaranteenin aikana uteliaisuuttaan kokeilla. Valitsisi lautaselleen vaikkapa kahden viikon aikana vain suositeltuja ruoka-aineita. Mikä ettei.

Lähdenkin  valmistamaan lounaaksi juuresmuusia ( runsaasti bataattia ) ja lammaspaistia. Minttukin on neutraalina sallittu mauste.


Tästä nyt puuttuu se muusi, mutta se on vasta vaiheessa.

Kuvan tulppaanit kukkivat kasvuhuoneessa, ylimääräisenä lahjana tulleet sipulit kuopattiin myöhään syksyllä lasin taakse. Hyvin ovat säilyneet kuivilla lehdillä peitettyinä kylmässä lasitalossaan talven yli. Tämä kukkakokeilu kannatti.

PS. Se utelias olen siis minä.

16 kommenttia:

 1. Kauniin värinen kukkakokeilu :) ja ei se ruokakokeilukaan varmasti pahasta ole, terveisiä vaan rautatankkaajalta <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kukkien väri oli lahjoittajakauppiaan valitsema. Tuo ruokakokeilu on ajatuksena ihan mukava, mutta nyt on vaikea saada tarvittavia ruoka-aineksia hankittua kun ostoslistan kanssa touhutaan.

   Onneli, nyt kaikkea vihreää tankkaamaan, siitäkin rautaa saadaan. Kiitos kommentistasi.

   Poista
 2. Minäkin luin tuosta veriryhmäteoriasta. Voi varmaan pitää paikkaansa. On niin monia arvailuja, kun ei vielä ole tutkittua tietoa. Toivotaan, että tutkimukset edistyvät. Hyvää pääsiäisen jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentista, Anneli. Toivotaan, että lääke- ja rokoteaine keksitään.

   Hyvää Pääsiäistä!

   Poista
 3. Olen kuullut tuosta veriryhmäruokavaliosta, ja yksi tuttukin söi sen mukaan, mutta en itse ole mitenkään siihen perehtynyt. En edes muista mikä on oma veriryhmäni, muistan vain että kun poikani oli lapsi niin tuli jotain eteen ja minulla on eri veriryhmä kuin hänellä, jolla on O miinus.veriryhmä ja oliskohan minulla ollut A plus.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi mukava kuulla mitä mieltä ystäväsi on tuosta ruokavaliosta. En tunne ketään, joka sitä noudattaisi. Serkullanikin se asia oli vielä harkintavaiheessa ja nyt hän on jo kuollut.

   Tuo plus ja miinus merkki äidin ja lapsen veressä määrittelee onko jotain tehtävä. Rhesus tekijä merkitään verenluovutuskorttiin, esim. Arh+.

   Poista
 4. Luin joskus tästä veriryhmien mukaisesta ruokavaliosta. Sen enempi en kuitenkaan sihen perehtynyt. Nyt kyllä kiinnosti tämä uusin asia veriryhmistä, että sillä olisi vaikutusta koronan taudinkuvaan.
  Ehkä tätäkin jatkossa vielä tutkitaan lisää.
  Oikein ovat kauniit tulppaanisi ajoittaneet kukkimisensa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin jo unohtanut lähes kokonaan ameriikkalaisen kirjani veriryhmistä, tuo Yle:n juttu sai arvioimaan asioita uudelleen. Ehkä veriryhmillä on sittenkin suurempi vaikutus terveyteemme, kuin olen aikaisemmin ymmärtänyt. No, nythän on aikaa lukemiselle kun ikäihmisten karanteenia suunnitellaan jatkettavan vuoden loppuun asti.

   Maa on taas valkoisena, tätä ei ilmeisesti allakan mukaan voi vielä takatalveksi kutsua.

   Poista
 5. kaikkea en uskoisi, korona hengenvaarallista, kaikille vanhoille ja heikoille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehdottomasti, hengenvaarallista on. Sitä ei tuo YLE:n artikkelikaan kyseenalaista, hyvä vaan että kaikkea tutkitaan. Minun postauksenikaan ei varsinaisesti liity koronaan, ainoastaan tuosta veriryhmien monimuotoisuudesta on kysymys.

   Pestään käsiämme ja pysytään kotona.

   Poista
 6. Olipa mielenkiintoinen tuo veriryhmä-aihe. Sen verran olen lukenut, että A+ veriryhmään kuuluvat voivat saada voimakkaimmat korona-oireet. Siksipä täälläkin erakoidutaan ja pestään käsiä ahkerasti. Hyvää kevättä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi, Simpukka.

   Hyvää kevättä myös teille!

   Poista
 7. Minä luotan aika pitkälle siihen, että kroppa sanelee mitä tarvitsee. Mulla oli muutama viikko sitten ihan järkyttävä himo maksamakkaraan ja appelsiineihin. Sitten se loppui kuin seinään. Sitten teki mieli piimää :)

  Kauniit kukkaset. Ja mielelläni nauttisin kuvien pääsiäisaterian. Näyttää herkulta.

  Hyvää pääsiäistä Unelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niin se on, oman elimistön tuntemuksia kannattaa seurata. Saako teillä siellä kaupoista ostettua oikeaa kirnupiimää?

   Herkkuahan se on kun harvoin syödään, lihan syöminen yleensäkin on meillä paljon vähentynyt. Molemmat tykkäämme kasviksista, isäntä joskus ostaa itselleen hiukopalaksi makkaraa.

   Poista
 8. Ihania kukkia, niin kauniin värisiä! Lammaspaisti on varmasti herkkua! Hyvää ja aurinkoista pääsiäistä♥️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hyväähän se oli, harvemmin lampaanlihaa meillä syödään, pääsiäiseen se melkein jää tai joskus loppukesällä kaalipataan.

   Aurinkoa odotellessa, kiitos kommentistasi.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.