torstai 30. huhtikuuta 2020

Lahjakirjan huhtikuu.


Viime tippaan jäi tämäkin postaus, eikä nyt puhuta tippaleivistä ja simasta vaan "Riston Valinnan" huhtikuun annista.

Luin sivut jo alkukuussa ja kuuntelin musiikkia. Olisi pitänyt päivittää silloin heti tuoreeltaan tuntemukset, kun tämä huhtikuu on ollut ihan kummallinen. Pääsiäinenkin meni kuin huomaamatta, uutisista on seurattu koronan hillitöntä etenemistä maasta toiseen.


Jotain kuitenkin muistan.

Kuuntelin Buxtehuden Ad genua, joka perustuu Jesajankirjan tekstiin.  Luin oman versioni vanhasta käännöksestä ( kuvassa ).

Uusi käännös: "Katso, minä ohjaan Siioniin rauhan virran.
                          Kuin uomastaan tulvivan puron
                          minä käännän sen luo kansojen rikkaudet.
                          Sen imeväisiä kannetaan sylissä
                          ja keinutellaan polvien päällä."  Jes 66:12

Kun liitin postaukseeni kuvia, soi tämä Ad genua taas taustalla. Eipä olisi voinut sopivampaa musiikkia löytää tämän kansakuntia järkyttäneen ja hämmentäneen historiallisen huhtikuun päätteeksi.


Tämä valokuva on taulun yhdestä pienestä nurkkauksesta. Riston Valinta kirjasta.

Huhtikuun taideteos on Sevillan taidemuseon kokoelmasta "Pyhän Katariinan mystinen kihlautuminen". Teos on vuodelta 1615, Francisco Herrera vanhempi.

Tästäkin teoksesta Liisa Väisänen kertoo niin kiinnostavasti, että tekisi suorastaan mieli matkustaa Espanjaan katsomaan tuota taulua. Luettuani Liisan tekstin näkisin teoksen ihan uusin silmin. Ymmärtäisin enemmän.

Liisa Väisänen  kertoo: "Pyhän Katariina Aleksadrialaisen tunnistaminen onnistuu helposti hänelle kuuluvista tunnuksista, rikkinäisestä teilipyörästä ja miekasta."

 Kuvaa en tohdi tähän valokuvata kokonaisena, kun nuo tekijänoikeudet eivät ole minulla mitenkään hallinnassa. Toivottavasti Googlettamalla kuva voisi löytyä.Pieni tiedonjyvänenkin tulkoon tänne kirjatuksi, ehkä muistan sen seuraavalla kerralla kun musiikin ammattilainen kuuluttaa ...basso continuo.. Tuttu sanapari, mutta koskaan en ole ajatellut mitä se tarkoittaa. Minähän vaan kuuntelen, en osaa eritellä yksityiskohtia. Yleensä minulle riittää jos yhtyeessä on viuluja, harppuja ja klarinettejä, suosikkejani.

Annan Riston selittää: " Basso continuoksi kutsutaan barokkimusiikissa sävellystekniikkaa, joka muodostaa kappaleen soinnullisen ja rytmisen pohjan. Soittimia, jotka soittavat basso continuota, kutsutaan continuo-ryhmäksi." Basso continuo ei ole soitin.


Vielä pieni tuokio barokkimusiikin parissa. Vappuaaton kunniaksi vähän kevyempi ote, kunhan viulu saadaan viritettyä, ihanat viulu ja harppu.
Heinrich Ignaz Franz Biberin Mysteerisonaateista huhtikuussa äänitetty esitys.

Toukokuussa saan lukea mm. viuluvirtuoosista Salzburgin hovissa, helatorstaista ja vielä lisää H.I.F Biberin Mysteerissonaatista. Pääsemme myös narraamaan silakoita, mikäli etukäteisselailuuni voi luottaa.

****
Munkkien paistaminen jääkin huomisaamuun kun taikina on ihan jäässä. Kyllä, pakastettuagluteenitonta pullataikinaa saa ostaa kaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.