sunnuntai 22. maaliskuuta 2020

Marian ilmestyspäivänä 2020


Tästä päivästä yhdeksän kuukauden kuluttua vietetäänkin taas joulua. No, nyt on kevät ja valoa tulvillaan koko talo, puissa ei vielä ole lehtiä varjostamassa .

Tammikuusta asti olen pantannut yhtä juttua, josta olen ajatellut kertoa, mutta en vaan ole löytänyt sen kuuluisan punaisen langan alkupäätä mistään. Ajatuksia ja elämyksiäkin olisi monenkin postauksen verran. Yritän tiivistää. 

Sain pojalta syntymäpäivälahjaksi kirjan. Heti en ehtinyt kirjaa avata kun oli lukupiirin kirjakin vielä kesken tai melkein alkuvaiheessa. Aikaisempien radion kuuntelukokemusteni perusteella arvelin, että tästä kirjasta ei selvitäkään yhdellä istumalla.

Nyt tarvitaan syventymistä, rauhoittumista ja antautumista tarinan vietäväksi. Radioääni Risto Nordell on ennestään tuttu ( Riston Valinta ), se helpottaa ja rohkaiseekin avaamaan tämän kirjan lukijan omien musiikillisten ansioitten puuttumisesta huolimatta.


Kuvittelin ensin hotkaisevani kirjan samantien, mutta ei se niin mennyt. Kirjassa esitellään luterilaisen kirkkovuoden musiikkiakin kalenterin mukaan, niin päädyin lukemaan aina kuluvan kuukauden osuuden kerrallaan ja perehtymään tarkemmin ajankohdan aiheisiin. Meikäläiselle amatöörille kuukauden annoskin on melko haastava. Kaikkea en pysty omaksumaan, mutta jotain uutta kuitenkin haluan oppia ymmärtämään. Kerron nyt maaliskuun antia. Maaliskuussa valo voittaa pimeyden.

Olen varannut avukseni raamatun ja tietokoneen. Haluan lukea sen psalmin jonka teksti aikoinaan on säveltäjää innoittanut. Internetistä löydän kaikki kirjassa mainitut sävellykset. Vaikeammatkin teokset avautuvat kuuntelijalle paljon paremmin, jos on saanut vähän taustatietoja säveltäjistä, aikakausista ja esiintyjistä jo ennakkoon kerrottuna.

 Maaliskuun suosikkini ovat  Gregorio Allegrin Miserere ( psalmi 51 ) ja Claudio Monteverdin Maria-vesper. Hataraan päähäni ei enää jää teosten tai säveltäjien nimet muistiin, on laitettava ne tänne tulevaa kuuntelukertaa helpottamaan. Täältä sitten näen mikä sävellys on joskus ilahduttanut ja mieltä liikuttanut.  Olisipa luoja minullekin suonut absoluuttisen sävelkorvan ja laulun lahjat, vaan kun ei ole. Onneksi kuitenkin kuulevan korvan ja kaikelle kauniille avoimen mielen .Unelman raamattu näyttää olevan 62 vuotta vanha.  Riston Valintaan on painettu myös joka kuukaudelle klassisen taideaarteiston ajankohtaan kuuluva teos.
Aukeaman maalauksen "Neitsyt Marian ilmestys" on valokuvannut Marco Peretto. Riston Valinnasta löytyy myös mukavia tarinoita  arkisista tapahtumista ja ajankohtaisista vapaa-ajan puuhista huumorilla höystettyinä.

Kun  kuvan tässä kohdassa kääntää kirjan sivua niin takaa saa lukea Liisa Väisäsen FT (symbolitutkija )  kirjoittaman esittelyn taideteoksesta, hän onkin monille TV:stä tuttu. Tietää varmaankin kaiken symboleista, niistä joita taiteilijat kautta aikojen ovat piilottaneet teoksiinsa. Ainakin tämän Maria-taulun symbolit aion tutkia tarkoin Liisa Väisäsen opastuksella.

Olenhan itsekin viesteihini lisäillyt näitä nykymaailman symboleja, hymiöitä, ainakin sydämiä ja raamatun välistä löytyi neljälehtinen apila. Nyt  tiedän, että pyhä-sydän on tyypillinen Jeesus-tunnus ja kristinuskossa nelilehden apila tulkittiin sekä ristinä että 4 evankeliumina. Maalauksessa sydämet koristavat punaista mattoa. Tämä teos on suorastaan kokoelma symboleja, kiinnostavaa.

Kun hengenravintoa on nautittu yllin kyllin, niin hiukopalaksi voisi onkia kevätsiian ja valmistaisi sen ruoaksi Riston ohjeen mukaisesti. Miltähän kuulostaa "Limemarinoidut siikafileet"?

Seuraavalla Lissabonin matkallanne käykää täällä. Museu Nacional de Arte Antiga, Lissabon, Portugali. Tutustukaa symboleihin "Neitsyt Marian ilmestys" teoksessa.

Oikein jännittää mitä huhtikuu tuo mukanaan. Toivottavasti säilymme terveinä.
10 kommenttia:

 1. Olet saanuttosi upean lahjakirjan, jonka anti ei kerta lukemisella jääkään siihen. Itselläni on myös tapa lukea esim. historiallisia kirjoja tietsikka apuna. Tarkistelen ja luen lisää asioista, joista kirjassa on kerrottu.
  Kunnioitettava ikä on raamatullasi. Ei taida olla vihkiraamattu?
  Samaa toivon minäkin, kunpa me kaikki pysyttäisiin terveinä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tietsikka on tosi hyvä tuki lukijalle. Tämä maaliskuun taideteoskin löytyi Googlettamalla ja Liisa Väisäsen esittely.

   Raamattu ei ole vihkiraamattu eikä edes vanhin hyllyssäämme. Sen vanhimman olen esitellyt joskus blogissanikin.

   Poista
 2. Todella upean ja innostavan kirjan sait lahjaksi Unelma:) Samoin minä tarkistan yleensä tietokoneesta faktoja kun olen lukenut jotain mielenkiintoista.
  Oikein hyvää viikkoa Unelma, ja pysy terveena:) Täällä on kaikki muu paitsi ruokakaupat ja apteekit suljettu. Tai torin ruokakaupat suljettiin tänään, mikä suututti minut kun siellä oli vähemmän ihmisiä kuin supermarketeissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tästä kirjasta on minulle iloa pitkäksi aikaa ja lähdetietoja vanhan musiikin kuunteluun.

   Yritetään selvitä yhdessä täällä karanteenissa. Kylän kaksi ruokakauppaa ovat auki, aamulla 7.00 - 8.00 voivat karanteenilaiset käydä kaupassa.

   Poista
 3. Kivoja tuollaiset lahjat! 62v.. hienoa että on tuollainen aarre tallella! Toivottavasti sinä ja perheesi saatte olla terveenä! Kiitos ihanainen nainen♥ Mukavaa sunnuntai-iltaa ja alkavaa viikkoa sinne♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuo raamattu on painettu v.1957, käännös on vanhaa ja tuttua.

   Mukavaa alkanutta viikkoa myös sinulle.

   Poista
 4. Klikkasin tuohon "heillä on sanottavaa" niin Aili-mummo on ollut poissa jo 3 vuotta, jollon hän kuoli

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Poistin Aili-mummon nimen listalta. Olen ollut tietoinen hänen siirtymisestään ajasta ikuisuuteen, mutta en ole hennonnut nimeä poistaa. Aili-mummo on kuitenkin meidän vanhojen ystävien sydämissä ja hänen runokirjansa muistuttaa lahjakkaasta ja sydämellisestä persoonasta. Oli ilo olla Ailin blogiystävä.

   Hyvää kevättä Anonyymille.

   Poista
 5. Hienon kirjan olet saanut lahjaksi, varmasti on mielenkiintoinen...
  Mulle oli ihan uusi asia, että Aili-mummua ei enää ole?
  Miten , koska?
  Voi että, otan osaa suruun..ja aili-mummu on mielessäni ollut, ja ihmetellyt hänen hiljaisuuttaan..Kiitos Aili-mummulle niin hienoista runoistaan...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakka, en tiedä tarkalleen Aili-mummon pois menoa. Ailin kaksi blogia on suljettu ( avoinna vain kutsutuille ) ja kolmanteen hän on viimeksi kirjoittanut 12. huhtikuuta 2018.

   Koskaan ei voi tietää, onko aikaa paljon tai vähän.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.