tiistai 31. joulukuuta 2019

Vielä tänään

on vuosi 2019 kalenteriin merkittynä.  Ehdinkin jo eilen blogiin hölväistä ohjeita uudelle vuodelle, nyt otan vähän takapakkia ja katson taustapeiliin. Voisi vielä palata jouluun, kun se on muistoissa lähellä.

Meillä ei enää valmistauduta jouluun entiseen malliin. Muutamat jouluvalot ja kynttilät, ne tuovat hyvää mieltä pitkän pimeän syksyn jälkeen. Aikaisemmin voi laulaa "on äiti laittanut kystä kyllä..", niin nytkin, Saarioisten äidit meillä ja valmiiksi paistettua kinkkua.

Suomen Turussa julistettiin joulurauha, sitä 700-vuotiasta perinnettä voi nykyään seurata televisiosta ympäri maailman. Lapsena siellä vanhalla suurtorilla joskus seisoimme lumi- tai räntäsateessa, toisinaan paukkupakkasessa varpaat palellen. Mukaan oli kuitenkin päästävä. Tänä vuonna kun istuin mukavasti omassa tuolissani lämpimän shaalin alla ajatukset lensivät satojen vuosien päähän. Tulikohan esiäitini Karin Hakolakin puolisonsa Jakobin kanssa 1500-luvun lopulla katsomaan Tuomiokirkolle joulurauhan julistamista? Näiden esiäitien ja -isien kanssa on syksyni vierähtänyt kuin siivillä, ei ihme, että he nyt muistuivat mieleeni.

Aattona kuuntelimme joululauluja televisiosta. Yritin hyräillä mukana, nuo kaikki vanhat rakkaat laulut on osattu ulkoa, osataan vieläkin. Hämmennystä herättää uudet sanat ja sovitukset. Miksi ihmeessä meilläkin joululauluista on uusin sovituksin tehty lähes tunnistamattomia. Sallitaan nekin, jos näin paremmin koskettavat ihmisten sydämiä. Joulun sanoma oli muutettu joulunsaduksi, "Tuikkikaa oi joulun tähtöset" iki-ihanassa laulussa. En tiedä kumpaa sanaa Elsa Koponen on runossaan käyttänyt, minulle joulun sanoma on tärkeä. Mahtuuhan juoluun satuakin tonttuineen ja pukkeineen, kaikki kunnia  iloisille tonttu-ukoille.Joulupäivänä en jaksanut lähteä kirkkoon, asetuin TV:n ääreen katsomaan ja kuulemaan joulun sanomaa. Jumalanpalvelus eli kirkonmenot, tai messuhan se nykyään on, lähettiin entisen kotipaikkamme uudesta kirkosta, mukava yllätys. Messu on aikaisemmin tullut sanana tutuksi kun lähdetään huonekalu- tai kirjamessuille.

Uusi kirkko oli hyvin pelkistetty ja vaatimaton, kun sieltä viedään joulukuusi ja seimiasetelma pois, niin aika karulta näyttää. No, sanaa kuulemaanhan tähän on istuttu, eipä häikäise kirkon kulta ja prameus.

Vanhaa seurakuntalaista hämmentää uudet tavat ja tekstit. Eipä tuntunut paikalla ollut kirkkokansakaan aina olevan tilanteen tasalla. Omituiselta tuntui kun laulettiin "Enkeli taivaan lausui..", ennen viimeistä säkeistöä kirkkohenkilö luki tuttua tekstiä Luukkaan mukaan uusin sanoin. Kansa nousi seisomaan ja sanomakin vaikutti ihan entiseltä. Lukemisen lopuksi ihmisiä kehoitettiin istumaan, nopeimmat jo ehtivät istuakin kun säestäjä saman tien jatkoi laulun viimeistä säkeistöä, "nyt Jumalalle kunniaa.." ( Näitä  sanoja jo ruudussa väläytettiinkin ennen tekstin lukua ).  Kirkkokansa pomppasi ylös  seisomaan, aivan kuten ennenkin on tehty viimeisen värssyn aikana. Epäselväksi jäi kirkkohenkilön tarkoitus, olisiko pitänyt istua?

Aika muuttuu ja ihmiset, mutta onneksi näin iäkkäänä saa jo pitää omat elämänarvonsa eikä tarvitse yrittää mennä uusien muotivirtauksien mukaan.

Hyvää ja arvokasta tänäkin jouluna oli se, että Suomen kirkoissa saatiin rauhassa ja pelkäämättä käydä kuulemassa joulun sanomaa.Laitan tämän vanhan tekstin 1800-luvun Raamatusta ihan vaan vertailun vuoksi. Uskon, että menneinä vuosisatoinakin ihmiset ovat hämmestelleet ja kummastelleet uusia aikansa mukaisia sanankäännöksiä. En muista  kuinka mones käännös nykyinen käytössä oleva onkaan.

Kiitos lapsille kun tulitte välipäivinä käymään.

Tämä joulusta ja vielä muutama kuva tästä vuodesta.


 Vuoden alku oli yhtä juhlaa kun vietimme syntymäpäiviä täällä kotona.Ei se sitten yhtään sattunut vaikka tulikin 80 täyteen. Ihan hyvä näin, kiitollinen tästä vuodesta.
 

Kesällä kukat ilahduttivat pihalla ja pientareilla.
 


 

Luonto on  täällä lähellä.Valkoinen heinäsorsa uiskenteli joella tyttöheinäsorsan kanssa, loppukesällä pariskuntaa ei enää näkynyt.Liekö tällä upeaturkkisella ketulla osuutta asiaan. Harakka häiriköi ketun päiväunia aurinkoisella ruohikolla.Näitä säihkysääriä pihalla näkee melkein päivittäin.


Pari kertaa on tullut luntakin tänä talvena, nyt on maa melkein paljaana. Kettu on hyvässä kunnossa, upea häntä repolaisella.

Korkeimman kädessä on seuraavakin vuotemme. Toivomme rauhaa ja ihmisille hyvää tahtoa lähimmäisiään kohtaan. Yritetään jatkaa positiivisella mielellä uuteen vuoteen. On tuntunut hyvältä kun Suomen tasavallan presidentti Sauli Niinistö on toivottanut kansalaisille uutena vuotena "Jumalan siunausta!"

Onnea ja menestystä uudelle vuodelle!14 kommenttia:

 1. Ihastuttavai kuvia <3 Ketut ja kauriit noin liki, meilläkin, mmutta kuvat eivät ollenkaan tätä luokkaa.

  Onnea syntympäiväsi johdosta♥ Äiti täytti jo 92 , mutta kova on vauhti ja ensi suven puutarhasuunnitelmat jo pyörivät päässä.

  Kaikkea hyvää sinulle, Unelma ja perheellesi, vuodelle 2020♥ t. Leena&Reima

  ♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena. Ihanaa, että äitisi voi noin hyvin ja jaksaa tehdä puutarhasuunnitelmia.

   Hyvää uutta vuotta teille kaikille.

   Poista
 2. Ihania kuvia olet taas laittanut, nuo kukka-ja eläinkuvasi ovat ihastuttavia. Onnea syntymäpäiväsi johtosta Unelma:) Täällä vietimme jonkinlaista joulua suomalaisen Annelin luona Tapaninpäivänä, ja heidän uuden televisioruudun kautta , jossa myös netti,soivat joululaulut Jouluradion kautta, oli mukavaa. Oikein hyvää ja tervettä vuotta sinulle Unelma:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jael, sinulle myös iso kiitos ja onnea alkaneelle vuodelle.

   Poista
 3. Teillä onkin siellä luonto todella lähellä!
  Onnea minultakin syntymäpäiväsi johdosta, ikähän on vaan numeroita!
  Kaikkea hyvää sinulle Unelma tulevalle uudelle vuodelle 💕

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Marja, oikeassa olet. Numeroita ne vaan.

   Onnellista vuotta 2020 sinulle ja perheellesi.

   Poista
 4. Hyvin leppoisasti on joulusi mennyt. Vuosien myötä on turha karissut pois. Joutaakin,
  Isosti samaan malliin minäkin olen joulua viettänyt, myös nauttinut.
  Syntymäpäiväsi johdosta paljon onnea, Näyttää, että olet saanut valtavasti kukkatervbehdyksiä ja niin kauniita!
  Hyvää vuotta 2020, toivotaan porukalla siltä paljon onnellisia päiviä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kaikki turha hössötys on karissut matkan varrelle. Aikansa kutakin, kun perheessä oli pieniä lapsia tai lastenlapsia meno oli sen mukaista. Nyt on vain ihanat muistot niiltä ajoilta.

   Kaikkea hyvää myös sinne lumien maahan sinulle ja perheellesi vuonna 2020.

   Poista
 5. Hienot kuvat! Onnea syntymäpäiväsi johdosta! Oikein ihanaa ja onnellista uutta vuotta💖

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Päden pajalle myös oikein hyvää ja onnellista uutta vuotta.

   Poista
 6. Kiitos tästä hyvästä kirjoituksestasi.
  Samaa olen ajatellut täällä. Ei kuitenkaan murehdita vaan nostetaan päämme ja luotetaan Taivaan Isään.
  Paljon onnea ja runsasta Jumalan siunausta sinulle.💖
  Tuokoon uusi vuosi 2020 kaikkea hyvää tullessaan. Jumala siunatkoon meitä Suomen ja Ruotsin kansaa. Tässä toivossa ja Jumalaan luottaen on hyvä elää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sylvi, kiitos kommentistasi.

   Sinulle ja perheellesi myös toivon siunattua uutta vuotta.

   Poista
 7. Lämpimät syntymäpäiväonnittelut näin jälkikäteen♥

  Hyvää alkanutta vuotta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minttuli, kiitos.

   Hyvää tätä vuotta myös sinulle.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.