perjantai 8. maaliskuuta 2019

Naistenpäivänä v. 2019.


TV:ssä Yle esitteli Turun yliopiston tutkijan Veli Pekka Toropaisen kirjaa Turun naisista 1600-luvulla.

Turussa syntyneenä tietenkin kiinnostuin aiheesta ja oikein innostuin kun huomasin ensimmäisenä  tutunoloisen nimen Karin Hakola.  Eiköhän vaan nimi ole minunkin sukupuussani? ( turkulainen kieliasu ) Pitäisi kai  asetella kysymys muotoon, onkohan nimi....

Koneelta tarkistin ja siinähän tuo vastaus on.
" Karin Jakobsdotter Hakola is your 11th great grandmother."  
 Yhdestoista isoäiti isän äidin kautta. Tämä ei ole suora äitilinja, isiä on välissä. Aloitan  Unelmasta >; Kalle >; Amanda >; Ida >; Maria >; Anna >; Greta/ Reetta >; Anders/Antti >; Thomas >; Elisabet >; Elin >; Erik/Erkki >; Walborg >; Karin Hakola s. 1540, seuraavakin äiti on Karin s. 1507.

Kun seuraa taaksepäin tätä esiäitien ja -isien nimilistaa, niin sieltä löytyy monia kiinnostavia asioita. Katarina on haudattu Turun Tuomiokirkkoon ja Kristina on Turun linnanvoudin vaimo.

Isäni oli joskus 1950-luvulla Turun linnassa kesäloman tuuraajana. Kysyin silloin että eikö häntä pelota nukkua yksin linnassa. Isä vaan tuumasi, että eihän siellä tarvitse pelätä kun on talossa niin paksut seinät. Linnan sotavaurioitakin silloin vielä korjattiin. Olisipa isäni silloin tietänyt, että esiäitinsä siellä on asunut 1300-luvun lopulla.

Jäykistyn kohta tähän koneen äärelle, kun en malta lopettaa ajoissa näitä asiakirjojen penkomisia. Onneksi nyt löytyi tuota virallista tutkimustakin selkokielelle painettuna. Omatoimisesti en noin vanhoja tietoja onnistuisi löytämään, kaikkea ei sentään vielä netistäkään löydy.

Suunnittelen matkaa Turkuun, olisi paljon asioita tarkistettava maakunta-arkistossa ja olisi suorastaan pakko päästä katsomaan  8.3.2019 Turun linnassa avautuva näyttely ”Muutama sananen naisista.” .

Maltan tuskin odottaa, koska saan tuon Toropaisen kirjan luettavakseni.


Näitä suloisia tirppoja saa ihastella ikkunan takaa.

PS. En vieläkään ole saanut selville kuka oli MH, joka kommentoi postaustani kesäkuussa 2018.

4 kommenttia:

  1. Oih, pyrstötiaiset ovat niin huikeita♥♥

    Äiti teki vuosikausia sukututkimusta, josta myös löytyi yllätys. Tilasin sen puoleisen suvun sukukirjan heti, mutta piti ensin todistaa, että olen sukua, sitten vasta sain sen ostaa. Hirveän kiinnostavaa.

    Me olemme sitten syntyneet molemmat Suomen Turussa.

    ♥♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kukapa tietää vaikka sieltä Turun linnasta joku linnaneito olisikin meidän yhteinen esiäiti.♥

      Kommenttivastaus tulee vasta nyt kun eilen taas oli flimmerireissu Lahteen.

      Poista
  2. Voi miten mielenkiintoista Unelma, että tiedät kuka oli esiäitisi noin kauan sitten,ja voin kuvitella että tuo kirja kiinnostaa sen vuoksi todella paljon. Hieno kuva tipusta, on kaunis:)
    Mukavaa alkavaa viikkoa sinulle:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Luulen retken Turun Tuomiokirkkoon saavan nyt uuden ulottuvuuden tietäessäni esiäidin siellä nukkuvan ikiuntaan.

      Jael, kiitos.

      Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.