keskiviikko 4. huhtikuuta 2018

Geneettinen sukututkimus


Kävimme eilen Lahdessa opiskelemassa näitä DNA-juttuja Lahden seudun sukututkijat ry, opastivat . Tuntuu vaikealta kun näitä FamilyTree:n taulukoita on vaikka kuinka paljon.

Kuvan taulukosta näkee kuinka monta centimorgans ´ía on esim. äidin ja lapsen välillä 3330 - 3720, sininen ruutu SELF ruudun alapuolella. Sisarusten centimorgansien lukumäärä näkyy sinisessä ruudussa selfin vasemmalla puolella 2209 - 3384. Pikkuserkuksilla olisi centimorgans-luvut 45 - 515:n välillä.

Ei vielä selvinnyt mitä nuo centimorgansit oikein ovat, jotenkin ne liittyvät dna-ketjuun.Vähän liian korkeaa tiedettä minulle, tässä vaiheessa en tarkkaa tietoa tarvitse, enkä luultavasti ymmärtäisikään.


Tilasimme testin jo marraskuussa 2017, Female sai testipakkauksensa jo joulukuussa ja tuloksenkin jo tammikuussa 2018.  Male sai testinsä tuloksen vasta 29.03.2018. Onneksi odottamaan joutui tuo kärsivällisempi osapuoli.  Geneettisiä sukulaisia on Femalelle löytynyt 2800 , Male on laajempaa sukua, tuloksia hänelle 5308.

Kuva on minun listani eräältä sivulta. Kaikkia sivuja en ole edes tarkastellut, koska läheisimmät sukulaiset löytyvät listan alusta. Lista olisi paljon pitempi jos sukulaiset olisivat testejä teettäneet. Olen rajannut nimet pois, koska niitä ei saa julkaista ilman lupaa. Yksi pikkuserkku näyttäisi olevan tässä otannassa.


Tämä onkin sitten jo biologiaa, kaaviolla näytetään X-kromosomin periytyminen naisella ( Female ).


Male saa X-kromosomin äidin suvulta.

Tapasimme innokkaita sukututkijoita, joilla oli asian tiimoilta paljon tietoa. Minulla suurin osa asioista meni yli pään, on mentävä toukokuussa uudelleen alkeiskurssille. Kiinnostava harrastus tottakai. Olen nyt saanut tietää esivanhempani kuudessa polvessa, tosin tiedot tässä vaiheessa ovat perinteisellä sukututkimuksella selvitetyt, mutta yllätyksiä voi tulla. Kirkonkirjoissa on myös virheitä, tahallisia tai tahattomia.  DNA-testit paljastavat totuuden varmuudella, niinkuin nyt sellaisenkin, että piikatytön lapsen isä olikin kirkkoherran poika. Näin meille kerrottiin.

Toinen juttu sitten onkin se, että tarvitseeko kaikkea tietää, vai voisiko antaa asioiden olla vaan vanhalla mallilla.

Löytyy minunkin match-listaltani  näitä mr. ja mrs. henkilöitä, en ole tutkinut tarkemmin. Löytyisivätköhän mahdollisesti USA:sta, olisiko iso-isä ollut asialla? 1900-luvun alussa hän nuorena miehenä oli monta vuotta  Ameriikassa työssä.


Lunta on vielä paljon, saisi jo kesä tulla.

12 kommenttia:

 1. Enpä minäkään ymmärrä mitään noista.
  Kovasti näkyy sielläkin olevan lunta.
  Mukavaa kevään odotukseen

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä tänään on lunta, mutta nyt sataa puhdasta puurovettä taivaan täydeltä, aamulla maa saattaa olla jo mustana.

   Poista
 2. Tämä on mielenkiintoista. Itsekin olemme miehen kanssa testauttaneet sukujuuremme ja sukulaisia tulee lisää lähes päivittäin. Yllättävän paljon täältä Amerikan mantereelta. Sieltä on aikanaan lähdetty ja suku on jatkunut täällä. Ihmisistä niin Suomessa kuin täällä mulla ei ole hajuakaan, on pikkuserkkuja ja pikkuserkun serkkuja ja sukunimet ovat ihan uppo-outoja. Mutta mielenkiintoista kuin mikä. Saan myös joitakin raportteja koskien perinnöllisiä sairauksia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minulle kirjoitti tänään "pikkuserkku", jonka olen tavannut 60 vuotta sitten. Emme silloin tietäneet yhteisestä esiäidistämme mitään. Vieläkään ei tiedetä olemmeko sukua äidin vai isän puolelta.

   Poista
 3. Onpas mielenkiintoista (ja vaikeaa;D) Muistan kun kerroit siitä DNA-setistä jonka olit tilannut YHdysvalloista.
  Minulla on Amerikan pikkuserkku joka on laittanut hyvinkin laajan sukupuun, mutta se hävisi minulta jonnekin. Minullahan on siellä paljon sukulaisia, pikkuserkkuja, sekä isän että äidin puolelta,joista olen tavannut vain muutaman.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ehkä voisit pyytää pikkuserkultasi uuden kopion?

   Poista
 4. Melkoisia kaavioita:) Mielenkiintoiselta näyttää! Kyllä tuo sukututkimus on niin oma maailmansa:) Ihanaa alkavaa viikonloppua♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisihan tämä sukututkimus kiinnostavaa, mutta liian vaikeaa minulle.

   Hyvää viikonloppua sinullekin.

   Poista
 5. On tuo sukututkimus varmaan mielenkiintoista, kun sitä oikein tosissaan alkaa tekemään.
  Mun ystäväni myös tätä tekee ja nämä uudet systeemit ovat varmaan aika paljonkin avartavia juttuja.
  Mutta itse en ymmärrä näistä kaavioista yhtikäs mitään.
  Mutta pitkälle olet päässyt jo sukusi tutkimisessa kuitenkin.
  Ja on teillä siellä lunta paljon vielä.
  Meilläkin oli sitä aika paljon, mutta nyt on satanut monena päivänä ihan pelkkää vettä, eli aika paljon on lumet jo sulaneet pois.
  Toivottelen sinne teille hyvää viikonloppua, mulle tulee huomenna sellanen pikkunen yövieras tänne, Venla nimeltään. Eli on mun nuoremman lapseni, tyttären lapsi.
  Äitinsä tekee töitä, eli hän opiskelee avoimessa yliopistossa lisää oppia itselleen, nyt on äidinkielen opettaja, mutta haluaa opiskella kuitenkin vielä lisää.Ja olen luvannut sitten häntä siinä auttaa näin, eli hoitamalla hänen lastaan.
  Ja se on mulle niiiiin ihku ihanaa aikaa, kun sen vintiön kanssa saadaan olla yhdessä ja sitähän me odotetaan aina molemmat,niin Venla-tyttö. kuin mummunsa.
  Venla on kaksi ja puoli vuotias iloinen ja reipas tyttö, ja voi sitä sanatulvaa, mitä sieltä häneneltä tulee...ja aina kun sanoo mulle, että hänen oli kamala ikävä mummua,ja ottaa kaulasta kiinni ja halaa, niin itkuhan siinä tulee mummulta!
  Eli mulla tulee olemaan taas niin ihku ihana viikonloppu sen Venlan kaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Harakkainen, ihana blogiystäväni, kiitos kommentistasi. Sinä saat nyt elää ihania aikoja kun lapsenlapsesi ovat pieniä ja tarvitsevat vielä sinua. Nauti nyt jokaisesta hetkestä. Oikein hyvää kevättä teille sinne.

   Niin ja vielä tuosta sukututkimuksesta, en minäkään siitä mitään ymmärrä, lueskelen vaan nimiä paperista tai tässä tapauksessa netin ruudulta.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.