keskiviikko 31. tammikuuta 2018

Lehtikuusikujasta kantokujaksi.


Maanantaina aamuhämärissä alkoi moottorisaha laulaa loppulaulua satavuotiaille lehtikuusille.

Tästä toimenpiteestä kuntalaiset ovat keskustelleet yleisönosastoissa, Facebookissa ja kahvipöydissä jo pitkään.  Toiset vaativat Kankaantien historiallisten puiden säästämistä ja toiset pitivät vanhoja puita niin vaarallisina, että nurin vaan. Tämä tien alue on kunnan omistuksessa ja kunta on vastuussa jos jotain sattuisi.

Minulla ei ole äänioikeutta tuossa asiassa, kun en kyseisen tienvarren asukas ole, enkä tiedä tapauksen tiimoilla käydyistä keskusteluistakaan kuulopuheita enempää. Vaikea asia kunnan päättäjillä.


Onneksi meille jää vielä jotain kaunista näytettävää kylässä vieraileville turisteille.  Näistä kuvan neljästä puusta jatkuu ( tästä kuvaajan selän taakse ) lehtikuusikuja Saksalan kartanoon  ja myös Kuusikuja sataman suuntaan, tämä alue kuuluu Saksalan kartanolle. Satamasta alkava suosittu Nuijamiesten vaellusreittikin kulkee kappaleen matkaa tällä kujalla, kaunista historiallista aluetta.Vankan näköisiä pöllejä
.


Ensimmäisen puun vuosirenkaita laskettiin, satavuotiaaksi todettiin komea puu. Keväällä moni paluumuuttaja pikkuinen ihmettelee kotipuun katoamista. Jostain mielen syvyyksistä pulpahti esille yhden kirjan nimi, "Ja pesäpuu itki".

Kunnanjohtaja on kertonut, että uudet isokokoiset lehtikuusen taimet istutetaan kaatuneita korvaamaan. Ehkä sitten Suomen 200-vuotisjuhlien kunniaksi on niiden vuoro väistyä.

12 kommenttia:

 1. Vähän tuntuu siltä, että samaistuu asiaan. Pois vaan vanhat ja uutta tilalle. Kai se on sitä elämän kiertokulkua?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, jospa kuitenkin vielä sinniteltäisiin. Tuli mieleeni yhden mukavan yli 90v. mummelin lausahdus, että ihan piruuttani tässä vaan elelen. Hykerryttävää, pitkää ikää vaan hänelle edelleenkin.

   Poista
 2. Monta vuosikerrosta näkyykin kaadetuissa puissa. Mutta sääli että kaadettiin, tai ehkä se oli tarpeen. Mutta hyvä että joitakin niistä myös säästettiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi Saksalan lehtikuuset ovat vielä pystyssä.

   Poista
 3. Paljon on puukuutioita tullut pienestä puumäärästä.
  Todella näyttäviä puita, noista saa paljon puutavaraa hyötykäyttöön.
  Kiitos postauksesta Unelma, ja mukavaa loppuviikkoa ja helmikuuta!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Vielä ei ole kerrottu mitä kunta noilla rungoilla tekee.
   Hyvää viikonloppua sinulle myös.

   Poista
 4. Kyllä maisema muuttui rajusti. En voi sille mitään, mutta suuret ja rajut puiden kaadot surettavat minua. Kovasti yritän ymmärtää myös toista puolta.
  Täällä haikailen kauniiden kankaiden ja matalampien vaarojen maisemien puolesta, kun ovat parturoitu.
  Vaan näillä mennään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Haikeutta täällä kyläläiset tuntevat lehtikuusikujan vanhojen puiden hävityksen takia. Tavallaan ymmärretään kuitenkin.

   Poista
 5. Onpa huikeat pöllit! On vuosirengas poikineen. Voin kuvitella, että tämä on herättänyt intohimoja. Tietysti silloin, kun puut alkavat lahota ja olla vaaraksi on ne hyvä poistaa. Muutoin mun on vaikea ymmärtää puiden kaatamista.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Onneksi uudet puut istutetaan kaadettujen tilalle.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.