torstai 25. tammikuuta 2018

Jokohan saisin blogissakin uuden vuoden alkamaan?


Tätä se nyt on ollut alku vuosi. Monta päivää vietetty  sisällä flunssan kourissa. Ikkunan takana näkyvää vilskettä seurattu aamusta iltaan.

Marraskuun lopulla tilasimme Houstonista Teksasista Family Tree firmalta tarvikkeet DNA-testiin. Joulukuun alussa sain Teksasista postia, kuoressa oli kaksi näyteputkiloa, testitikut, asiakasnumeron ja palautuskuoren. Seuraavana aamuna ennen hampaiden pesua ja ruokailua pyöräytin näytteet posken sisäpinnasta ja laitoin tikun putkiloon. Tosi helppo homma eikä hintakaan ollut paha, alle satasella koko potti. Otimme serkkutestin koska siinä oli vielä hintatarjouskin voimassa.

Nyt 18.01.2018 sähköpostiini tuli ilmoitus tuloksien saapumisesta.  Jännitys oli huipussaan kun näpyttelin koneelle numeroni ja salasanan. Siellä ne nyt ovat jonossa kaikki serkut pikkuserkuista viidensiin serkkuihin yli kaksi tuhatta nimeä, suurin osa nimistä oli maailman eri laidoilta. Ensimmäisiä serkkuja listalla ei ollut, heistä kukaan ei ole DNA-testiä tuossa firmassa teettänyt.  Suomalaisia sukututkijoita tuolla Houstonissa on testattu toistakymmentätuhatta.

Tuntui ihan erityiseltä kirjata Family TRee:n sukupuuhun omia esiäitejä ja -isiä 1660-luvulta omaan nimeeni asti. Selvisi sellainenkin juttu, että vanhempani olivat keskenään viidensiä serkkuja, jota he itsekkään eivät eläessään tulleet koskaan tietämään.

Kiinnostavaa tämä sukupuun teko on. Olen jo saanut postiakin pikkuserkkuni pojalta, hän myös opasti käytännön asioissa, pääsin mukavasti alkuun.

Surullista on myös se, kun sukututkimusta harrastanut serkkuni ei enää ole keskuudessamme, hän olisi varmasti innostunut näistä DNA-testeistä.

Jos DNA-sukututkimus kiinnostaa niin täältä Finland DNA saa apua suomalaisilta harrastajilta.


Urpiaisia on tänä talvena näkynyt runsaasti.Onneksi ovat nämä kotibambit.  Aina yhtä viehättävää katseltavaa.


Kokeilin netistä löytämääni Apache Tears virkkausta, kun noita jämälankoja mandaloiden jälkeen on korissa monia pikkuisia kerän loppuja. Pipo ja lapaset, ehkä vielä joskus löytyy näille käyttäjäki.
 


Äänestämässä on jo käyty. Saamme taas sellaisen presidentin jonka olemme ansainneet. Kuvauslupa on kysytty.

ps. 26.01.2018 lisätty linkki Finland DNA.

20 kommenttia:

 1. Hyvvää myöhäisiltaa. Mietintämyssy päässä: tekisinkö tuon testin, sillä minua kiinnostaa sukututkimus. Kaunista virkkausta tullee. Kävin äänestämässä ennakkoon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä enää mieti, testin tekeminen on niin helppo homma. Tarvittaessa suomalaiset sukututkijat auttavat, lisään linkin tuonne tekstiin.

   Poista
 2. Mielenkiintoinen testi! Pikälle olet sukuasi selvitellyt:)
  Äänestetty on ennakkoon, se on paljon mukavampaa, kun aina ei tiedä mitä menoja sattuu tulemaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavaa se on. Minulla oli apuna isäni äidin suvusta tehty vanhoista kirkonkirjoista etsitty tietopaketti. Nyt saatiin vahvistusta tietojen oikeellisuuteen.

   Poista
 3. Sukututkimus olisi mielenkiintoista. Olisi hienoa tietää edes jotakin sukujuuristaan. Mukavaa viikonloppua :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kokeilla, nyt tietokoneiden aikakautena kaikki on paljon helpompaa.

   Mukavaa viikonloppua myös sinulle.

   Poista
 4. Jostain syystä saan mainoksia DNA-testeistä fb:n, vaikka en ole niitä etsinyt tms. Kävin äänestämässä pitkästä pitkästä aikaa! Onneksi se souvi on pois päiväjärjestyksestä viikonlopun jälkeen. Telkkarissa mitään muuta ole ollutkaan kun politiikkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Äänestämässä olen aina käynyt vaikka politiikka ei paljoa kiinnostakaan. Joskus tuo vallantavoittelu saa oikein vastenmielisiä muotoja.

   Viikonloppuna bongataan lintuja, BirdLifen valtakunnallinen lintubongaus, lasketaan talven tirppoja.

   Poista
 5. Tosi kiinnostavaa on sukututkimus ja näin vanhemmalla iällä tulee yhä enemmän halu tietää juuristaan.
  Paljon on tirppoja siellä, toivottavasti sää suosii viikonloppuna pihabongausta.

  Noista pipoista, ihania ja värikkäitä, olet niin taitaja tekijä.

  Hyvää viikonloppua!

  Ps. äänestetty on ja uskaltaisin toivoa ettei tule toista kierrosta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiinnostavaahan tuo on, tosin melko vähän on tietoja tavallisten ihmisten elämästä kirjoihin ja kansiin merkittynä. Surullisin mielin luin pienten lapsosten kuolemista. Hauras on vauvelin elämä ollut 1700 - 1800 luvuilla.

   Turhaa rahanmenoa nuo toiset vaalit olisivat. Demokratian on kuitenkin hyvä päästä toteutumaan, vaihtoehtoja tarvitaan.

   Poista
 6. Ihastuin oitis värikkääseen virkkauksiisi! Upeita ja niin eläväistä pintaa. Olet sinä osaaja.
  Myö stuossa sukututkimuksessa. Minäkin olen siitä ollut kiinnostunut, joskus enemmän, joskus taas into hiipunut. En ole kummankaan vanhempani puolelta päässyt isovanhempia ja heidän sisaruksiaan pidemmälle.
  Onko USA:ssa tehty noin paljon vanhemmille polville DNA-testejä, että löytyy sukuasi, tai tiesikö jo etukäteen, että siellä on sukuasi?
  Lintujen touhuja täälläkin tarkkaillaan, lajeja käy lintulaudoilla vähän, mutt tinttejä määrällisesti paljon.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jäännöslangoista on kiva virkkailla ja kutoa kokeiluja ja opetella uusia työtapoja. Kun enää ei ole voimia suuriin fyysisiin ponnisteluihin, niin käsityöt ovat kevyitä. En osaa istua kädet ristissä joutilaana.

   Nuo DNA-testit USA:ssa vertailevat testattujen geeniperimiä. Tällä pääsee sukututkimuksessa alkuun. Minulla oli vähän tietoja suvustani ennestään. FamilyTree antaa vain listan niistä nimistä jotka ovat samaa perimää. Testatut itse täydentävät sukupuunsa vertailemalla kirkonkirjojen merkintöjä. Olen pahoillani kun en osaa vielä tässä vaiheessa selittää tarkemmin, ne termitkin ovat niin vaikeita. Opiskellaan lisää.

   Poista
 7. Mielenkiintoinen tuo DNA-juttu. Mistäpäin maailmaa sukulaisia löytyy? Sait kyllä kiinnostumaan asiasta, koska hintakaan ei kuulosta pahalta.

  Kauniin pirteät virkkaukset; on ihan keväisiä!
  Äänestämässä olen minäkin käynyt ja nyt ensimmäistä kertaa ennakkoon.
  Hyvää ja onnellista viikonvaihdetta Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin luulin tuollaisen testin maksavan maltaita. Tämä on sellainen perus testi, jos haluaa lisää tietoja, niin voi tilata tarkempia selvityksiä.

   Minun geeniperimääni löytyy Suomesta, Euroopasta ja Ameriikasta. En ole vielä kaikkia nimiä edes tutkia. Selvittelin vain niitä jotka ovat toisia serkkuja eli pikkuserkkuja, heitäkin on melko paljon.

   Hyvää viikonloppua!

   Poista
 8. Voi miten mielenkiintoista tuollainen DNA-testi, olen joskus lukenut sellaisesta. Minullahan on sekä äidin ja isän puolelta USAssa niin paljon sukulaisia,mutta olen tutustunut oikeasti vain kouralliseen heistä,joten tuollainen testi varmaankin kartottaisi heidät. Pitääkö kaikkien tehdä se testi jotta näkyvät sitten niissä tuloksissa?
  Toivottavasti on kaikki flunssat ohi Unelma.Ja ihania juttuja olet taas kutonut/virkannut:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinun kannattaa tehdä tuo testi, jos esim. teet serkkutestin niin saat tiedon kaikista testin tehdyistä serkuistasi. USA:ssa on paljon testin teettäneitä henkilöitä. Näitä DNA-testejä tekeviä laboratorioita on muitakin, mutta suomalaiset sukututkijjat käyttävät usein tätä FamilyTree:tä.

   Flunssa on taas voitettu tällä erää.

   Poista
 9. No, on tosi upea juttu tuo DNA-testi sukututkimuksessa.
  Mun yksi ystäväni tekee tätä sukututkimusta, pitääpä kysyä häneltä, tietääkö hän jo tästä testistä.
  Kyllä teillä siellä on noi pikkuset bambit niin ihku ihania!
  Ja nuo sun virkkaamasi pipot kauniita kuin mitkä!
  Sinne teille toivottelen oikein hyvää tammikuun loppuja ja tulevaa helmikuuta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Harakka,mukavia talvipäiviä myös sinulle.

   Poista
 10. Nyt ei tarvitse kuin jännittää sunnuntain tuloksia :) Minä en lähtenyt äänestämään, olisi pitänyt ajaa Washingtoniin. Eihän se ole kuin neljä viisi tuntia suuntaansa, mutta silti vähän liikaa.

  Minä olen myös tehnyt DNA-testin ja tulokset olivat hauskoja. Koko ajan löytyy lisää sukulaisia. Ja paljastui sekin, miten olen tänne kulkeutunut, maankiertäjän verta virtaa myös suonissa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, kansa täällä jännittää. Toiveissa olisi Suomen kannalta paras henkilö saada Mäntyniemeen asukkaaksi.

   Yllättävistä paikoista noita pikkuserkkuja minullekin löytyy. Salaisuuksia paljastuu.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.