torstai 24. elokuuta 2017

No nythän se myrkyn lykkäsi


Kasvilavaan ilmestyi tällainen outo ihmetys kehäkukkien joukkoon. Kyselin luonnonkasvien asiantuntijoilta tunnistaisiko kukaan. Vastaus tuli tuotapikaa, se on myrkyllinen mustakoiso.


Olemme pohtineet kasvin alkuperää, mistä siemen tullut? Tuliko ostosiementen mukana tai ulkomaista alkuperää olevien kukantaimien mukana, niiden vanhat mullat on laitettu kompostiin. Yksi hyvä vaihtoehto on vielä lintujen talviruokintasiemenet, linnut tai hiirulaiset ovat niitä voineet kuljetella talvella mukanaan.


Kiinnostaisi vielä katsoa minkälainen marjasta tulee, mutta silloin olisikin oltava tarkkana ettei siemeniä pääsisi multaan. Kuka tietää miten siinä kävisi. Lähtisikö mamman pihasta leviämään valtakuntaan uusi haittakasvi jättipalsamin tapaan.

Seuraavaksi mietitään mitä kasville pitää tehdä. Haudataanko maahan, nouseeko juuriversoista? Kaatopaikkaroskiin ei uskalla heittää, ties mihin siellä päätyy. Jospa kuivataan tiiviissä paperipussissa ja poltetaan omassa takassa. Heitetäänkö omaan biokompostipönttöön, no ei helkkari. Tulipa nyt yhdestä yrtistä ongelma.

Onko joku jo tässä vaiheessa ihmetellyt miksi meillä kehäkukka kukkii kasvilavassa. Kukat on kylvetty sinne hämäämään lehtokotiloita. Salaatit ovat saaneet kasvaa rauhassa kehäkukkien suojissa.


Lehtokuusama kasvaa mökin takana pöpelikössä sulassa sovussa taikinamarjan kanssa. Marjat ovat niin samanlaisia, että niitä ei toisistaan erota, on tarkkailtava pensaiden lehtiä.Tätäkin komeaa mustaa marjaa kasvaa mökin takana. Myrkyllinen mustakonnanmarja.


Sieltä samasta paikasta löytyi tämäkin myrkyllinen kärpässieni lukuisten pienten seuralaisten kanssa.
Yritin löytää tälle sienelle myös nimen, mutta vaihtoehtoja oli ihan liikaa. Olisiko rusko-, pantteri-, ruso- tai savukärpässieni.😊 Komea se on, mutta sinne jäi saunan taakse ja minulle kuva muistoksi.


16 kommenttia:

 1. Hienoja kuvia vaarallisista kasveista! Varmaan olisi hyvä konsti tuolle koisolle kuivaaminen ja polttaminen. Täällä on paljon punakoisoa levinnyt, onneksi ei vielä pihapiirissä.
  Myrkkymarjoja minäkin tässä kuvailin.. ovat vielä muistikortilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Punakoisolla on kauniit kukat tai siis kauniin väriset, kaikilla koisoillahan on tuollaiset perunan näköiset kukat.

   Myrkkymarjat on hyvä tunnistaa ja varsinkin lapsia kannattaa opastaa, ettei mene vahingossa myrkyt suuhun.

   Poista
 2. Konnanmarjaa meiltäkin löytyy punaisena versiona. Linnuille taitavat marjat kuitenkin kelvata myrkylisyydestä huolimatta tai joku ne käy sieltä syömässä. -Katja

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Täytyykin googlata tuo punainen versio, en muista nähneeni.

   Lintujen ruoansulatus on tosiaan erilainen, osaavat käyttää ravinnokseen ihmisille myrkyllisiä marjoja.

   Poista
 3. Herkullisen näkösiä marjoja...harmi vaan, etä myrkyllisiä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, eipä taitaisi selvitä ihan vatsanpuruilla jos noita poskeensa pistelisi.

   Poista
 4. Hienoja kuvia. Toivottavasti löytyy ratkaisu myrkkykasville.Kaunis kukka sillä kuitenkin.Ja marjatkin herkullisen näköinen.Meidän talon sisäänkäynnin edessä on pensasaitaassa yhdessä kohtaa pensas,jonka siniset marjat ovat aina niin melkein mustikan näköisiä,mutta tiedän että ovat myrkyllisiä...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aika monet koristepensaat ovatkin myrkyllisiä, niistä varotetaan lapsiperheitä. Leikkipuistojen ja päiväkotien pihoihin on kielletty istuttamasta vaarallisia pensaita.

   Poista
 5. Minä olen opettanut omille ja toisten lapsille, että mitään marjoja tai sieniä ei pidä edes koskettaa jos ei ole joku aikuinen (luotettava) kertomassa että se on ok. Täällä on jos vaikka minkälaisia marjoja ja sieniä. Harmi vaan, kun en tiedä niiden myrkyllisyydestä mitään. Viimeksi toissapäivänä ihailin kirjaston pihassa pieniä lilanvärisiä marjoja pensaassa. Mietin, että tokkopa siihen olisi myrkyllistä kasvia laitettu, mutta eihän sitä koskaan tiedä.

  VastaaPoista
 6. Kauniita kasveja, vaikka myrkyllisiä ovatkin. Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
 7. Hyvä, että osaat tunnistaa myrkylliset kasvit ja marjat. Sienet on kaikkein vaarallisimpia. Kaunis tuo sieni kuitenkin on. Aivan kuin jääanssijan mekko paljeteineen : )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sienet tosiaankin ovat tappavan myrkyllisiä. Onneksi se kaikkein kaunein ja värikkäin on myös tunnetuin. Punaista kärpässientä kuvataan monissa yhteyksissä, lasten satukirjoissakin.

   Poista
 8. Mustakoiso on yksi vuotinen ja leviää kai vain siemenestä, jotka harvoin Suomessa ehtivät kypsyä. Joskus silti, koska sitä täällä etelämmässä luonnossa kasvaa. Kannattaa kitkeä pois ennen marjoja, jotka muuten ovat kypsinä mustia. Algeriassa se rehoittaa hyvinkin runsaana, meidänkin puutarhassa, mutta helppo kitkettävä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos tiedoista, täytyykin kitkeä tuo outo kasvi pian pois lavasta. Kotilotkaan eivät ole olleet koisosta kiinnostuneita.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.