sunnuntai 16. heinäkuuta 2017

Hämäläisiä kuvia


Autossa apukuskin paikalla on hyvä seurata näkymien kauneutta ja vuodenaikojen vaihtumista. Aavistus kesän kääntymisestä jo syksyä kohti tiedostaa näiden "kuukunamunien" ilmestymisestä vainioille. Selvä merkki. Jotenkin tykkään näistä mollukoista maisemassa. Ne kertovat valmistautumisesta pitkään kylmään kauteen, pimeään ja pakkaseen.
 

Eletään kesän puoliväliä almanakan mukaan, mutta säät laahaavat tänä vuonna vähän jälkijunassa. Vielä on vehreää kuin juhannusviikolla normaalikesänä. Jäävätköhän heinäkuun helteet tulematta?


Avaruuden tuntua on täällä peltomaisemassa ja järvi jatkaa esteetöntä näkymää Salpausselän harjanteille.
Hevosille heiniä. Huikea kuorma, yhtään paalia tuskin olisi lisää mahtunut. Onneksi konevoima vetää, eipä tarvitse enää Pollen kiskoa itselleen apetta heinäkärryillä, mahtavia nekin kuormat olivat. Olen nähnyt.


Vanha romahtamaisillaan oleva navetta saa mielikuvituksen liikkeelle. Ihan vapaasti voi kuvitella omettaan suuren sarvipäisen rotukarjan tai vanhan nupopäisen  kyytön. Vastaakohan mielikuva todellisuutta? Kyyttöjä taisi ollakin enemmän Itä-Suomessa, ehkä täällä Hämeessä on ollut oma maatiaisrotunsa. Ainakin Länsi-Suomessa on ollut, muistan lapsena vertailleeni naapurin lehmiä ja Karjalasta tulleiden evakkojen ammuja, erilaisia olivat. Kyytön maidosta sai hyvää juustoa, tuo nyt ei ole mitään mututietoa vaan paremminkin mutumuisteloa.

Sitä se on, vanhat rähjäiset rakennuksetkin saavat muistisolut hyrräämään.


Muutama nykylehmäkin sentään vietti heinäkuista iltapäivää vihreällä vainiolla.Montakohan erilaista kukkaa tässäkin on?  Niittynätkelmä, hiirenvirna, harakankello, käenkukka, huopaohdake, apilannuppuja ja maitohorsma etualalla.

10 kommenttia:

 1. Niin kaunista, niin suomalaista maalaismaisemaa. Ihastuttavia kuvia!

  Joskus mietin surullisena, kauanko saamme ihailla viljeltyjä peltoja tai nähdä lehmiä laitumilla. Suomessa maataloutta ajetaan EU:n toimesta alas huimaa vauhtia.

  VastaaPoista
 2. Joskus tuntuu, että maailma on tullut hulluksi. Muutoksia on selvästi tulossa, toivottavasti jotain hyvääkin on edessä.

  VastaaPoista
 3. Ihania kirkkaita luonnon värejä. Kyllä Suomen kesä on niin kaunis,ja liian lyhyt (ihan kuin talvi täällä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään on ollut oikein hieno kesäpäivä, lämmintä ja aurinkoa.

   Poista
 4. Onpa kauniita kuvia suomalaisesta maaseudun maisemasta. Niin kesäisen kauniita.

  VastaaPoista
 5. Mukavia maalaismaisemakuvia! - Elävä maaseutu on suuri ilonaihe. Valitettavasti sen arvoa ei nykyisin aina haluta tai ymmärretä nähdä.

  VastaaPoista
 6. Näistä tuli ihan järisyttävällä tavalla vanhat suomalaiset elokuvat mieleen! Juostaan heinäpellolla, mennään latoon ja sitten kuvataan pilviä. Ja muutakin maalaisromantiikkaa tietysti. Niin näyttää koti-Suomelta. Kiitos Unelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tuosta elokuvasta tuli mieleeni yksi työkaveri,joka aina minut nähdessään sanoi: "Unelma karjamajalta". Nauroi ja selitti, että suomalainen elokuva. Pitäisiköhän katsoa, jospa löytyisi Areenasta.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.