tiistai 16. toukokuuta 2017

Pääsin mukaan valokuvaajien retkelle.


Kukanpäivänä 13.05.2017  kamerakerho  järjesti "Photowalk"- tapahtuman Saksalan kartanon puistoon. En ole kamerakerhon jäsen ( vielä ), mutta miehen siivellä lähdin mukaan. Saksalan puistohan kiinnostaa meitä suuresti, koska se on näköetäisyydellä säännöllisen kävelyreittimme varrella. Puistoalue on kuitenkin yksityisaluetta.
Kartanon lehtikuusenkujilta olen kuvia laittanut aiemmin myös blogiini, näitä lehtipuukujia kartanon alueella on neljä.

Ensimmäisessä kuvassa osa kerholaisista on jo perillä pihapiirissä. Meillä oli kokoontuminen kirjaston edessä ja sieltä kävelimme yhdessä kartanolle.  Minua vähän nolotti katsella osallistujien hienoja kameralaukkuja kun oma kamerani oli piilossa povitaskussa. Tohtiiko sitä ollenkaan esille ottaa.

Kuvattavaa oli kuitenkin niin paljon, että unohdin säälittävän valokuvauskalustoni ja aloin riemulla kuvata luonnon ihmeitä ja vanhan kartanon erityispiirteitä.

Saksalan kartanon nykyinen omistaja kreivi Christian Creutz oli ystävällisesti tullut oppaaksemme.


Peruna- ja juureskellari.


Vierun ruukin padolta paikalle siirretty hirsirakennus Torni on hauskan näköinen hämäläisessä maisemassa.
 

Saksalaan on tuotu Vierun ruukilta muita rakennuksia ja esineitä. Ymmärsin, että kartanon väki asui ja toimi Vierun ruukilla, siitä syystä talossa oli välillä vuokralaisiakin.

 Leikkimökki on vielä ihan käyttökunnossa, kalusteet, astiat ja oikea tulipesäinen hella piippuineen. Voi vain kuvitella pikkuiset leikkijät sisälle lettuja paistamaan. Oppaamme kertoi että mökin on lapsilleen rakentanut kartanoa vuokrannut  Julian Serlachius, hänen Gerda tyttärestään tuli aikuisena presidentti Rytin puoliso.


Vanha leikkimökki niemenkärjessä pienen harjanteen päällä. Kesällä puistonsiistijälampaat hakeutuvat rakennuksen alle suojaan sateelta ja tuulelta.


Pakurikääpää täällä saa vain ihailla.


Yhdessä ihmettelimme tätä erikoisen näköistä kivilohkaretta, sen säännöllisiä poikkiraitoja ja kuoppaista pintaa. Joku ehdotti lohkaretta meteoriitiksi.Kartanon puisto läheisine metsineen on nimetty noin 40 hehtaarin kokoiseksi Natura-alueeksi, puisto-osa on n.3 hehtaaria. Kesäisin puistoon tuodaan lampaita pitämään heinäkasvillisuutta kurissa. Aitaa korjataan jo kesävieraiden varalle, pihan kukkialampaat eivät saa maistella.


Ruukilta tuotuja öljykannuja on puistossa somisteena ja muistoina kartanon historiasta. Puiston aluella on ollut paljon harvinaisiakin puita ja pensaita.


Metsähallitus vastaa Natura-alueen hoidosta.


R. M. von Fieandt on perustanut kartanon puiston 1850-luvulla, suku omisti kartanon 1940-luvulle asti.

Oppaamme kertoman mukaan osa alueesta on jätetty koskemattomaksi aarnimetsäksi. Täällä on nähty valkoselkätikankin pesivän.Kiitos kartanon nykyiselle omistajalle kiinnostavista tarinoista. Kiitos, että saimme tulla kokemaan heräävää kevättä ja historian lehtien havinaa.

Olisi vielä tarvittu muistilehtiökin taskuun, nimet ja vuosiluvut eivät enää tahdo pysyä muistissa.


Tuolla mutkan takana pieni ihana jokemme saavuttaa jylhän Päijänteen vedet.

Retken järjestäjille tämä kylmä myöhäinen kevät teki tepposet, oli tarkoitus nauttia enemmän kevään vehreydestä. Ehkä pääsemme kesällä tekemään uuden retken, silloin puissa ja pensaissa olisi lehtiä, tunnistaminen helpottuisi.

Näimme puistossa tuuheahäntäisen ketun, kuuntelimme taivaanvuohea ja katselimme puukiipijän touhuja. Naakat olivat täydessä keväthuumassa pesäkoloa etsimässä. Päijänteeltä puhalsi kylmä tuuli.

Huomenna sää muuttuu keväisemmäksi, sanoo hän, joka iloisesti nauroi.

14 kommenttia:

 1. Voi mitä kuvia! Onpa ollut leikkimökit. Näissä nyt oli niitä suomalaisia maisemia, metsiä, sammalta jonka perään täällä haikailen. Juuri yksi päivä miehelle totesin, että harvemmin tulee nähtyä punamultaisia mökkejä. Suomessa niitä on joka laaksossa, niemessä ja notkelmassa :)

  Kiitos, kun otit nämä kuvat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvia olisi paljon lisääkin, mutta en uskaltanut juttua paisuttaa valtavaksi. Padasjoen Sanomien Fb-sivuilla on toimittajan ottamia kuvia paljon lisää. Puisto on yksityisaluetta, siellä ei voi vapaasti liikkua, halutaan suojella Natura-alueen luontoa.

   Poista
 2. Olipas kiva kuvausretki teillä. Kaikille jotain innostavaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luontoretket ovat parasta tai parhautta, niinkuin nykysuomeksi sanotaan. Tällaisella retkellä ikääntynytkin kulkija pysyy mukana, kun pysähdellään välillä.

   Poista
 3. Tuollaiselle retjelle olisi kiva, joskus päästä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen huomannut, että kannattaa osallistua erilaisten kerhojen toimintaan ja liittyä kyläyhdistysten jäseneksi. Aina löytyy tarmokkaita ihmisiä, jotka jaksavat järjestää retkiä ja tapahtumia. Vanhanakin on virkistävää osallistua elämään. :-)

   Poista
 4. Kiitos mielenkiintoisesta matkasta Unelma!
  Saa niitä kivoja kuvia näillä 'idioottikameroillakin', minullakin on sellainen!
  Hyvää ja kaunista viikon jatkoa sinulle ja taatalle!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aili. Tänään olikin jo oikein kaunis päivä.

   Poista
 5. Hienoja kuvia Unelma:) Ja mielenkiintoinen retki teillä. Mikset ole vielä kamerakerhossa,sinähän olet niin hyvä kuvaaja:) Mukavaa viikon jatkoa ihana Unelma:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Enhän minä ole kamerakerhoon rohjennut liittyä, ehkä pitäisi.

   Poista
 6. Upeita kuvia olet ottanut ja mielenkiintoisia ovat olleet kuvauskohteetkin. Vanhoissa kartanoissa vaan on sitä jotakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvattavaa olisi ollut vaikka kuinka paljon. Yritin kuitenkin tallentaa muistiini mahdollisimman paljon oppaamme tarinoita.

   Poista
 7. Jopa ollut hieno retki! Onneksi otit kamerasi ja kuvasit, Liity ilman muuta kamerakerhoon.
  Tarinoineen, maisemineen ja rakennuksineen kiinnosta retkikohde.
  Osaisipa tuo vanha leikkimökki kertoilla, varmasti siinä on ollut monia leikkijöitä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kameraa yritän pitää aina mukana, se pikkuinen mahtuu hyvin taskuun tai laukkuun.

   Retki oli kiinnostava, kiitos järjestäjille ja kartanon omistajalle.

   Historia on aina kiinnostanut. Uusia retkiä odottelen.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.