keskiviikko 31. toukokuuta 2017

Niinkuin ennen.


Turussa torielämä kukoistaa ihan entiseen malliin. Suuret marketit kaupunkien laidoilla eivät pysty korvaamaan torien tunnelmaa.

Haudalle haettiin sinivalkoisia orvokkeja, kylmät yöt jatkuvat, sanoo säämies. Kesäkuussa on tiedossa toinenkin Turunmatka.


Tori ja kauppahalli ovat aina käyntien arvoisia. Tosin kauppahalli ei enää ole se halli, joka oli minun hallini. Siellä missä aikaisemmin Martta Rask myi siirtomaatavaratuotteita myydään nykyään bambunversoja ja kevätkääryleitä. Juusto- ja pullapuotien paikalla on junakahvila ja vihannestiskiltä löytyy siemeniä ja pähkinöitä.  Onneksi on  Reino Jokisen lihatiski vielä vanhalla paikallaan.Luostarin puutarhassa kevät 2017.


Littoisten hiekkarannalla oli parkkipaikka täynnä autoja. Yhtään uimaria  vedessä ei näkynyt eikä auringonpalvojia rannan hietikolla. Ei tosin aurinkoakaan näkynyt. Olimme tulleet ihmettelemään muiden uteliaiden tavoin järven kemiallisesti kirkastettua vettä.


Pilvisenä päivänä vesi ei ollutkaan kauniin turkoosia. Kirkasta se tosin oli ja sellaisena kirkasvetisenä  järvi  minun muistoissani  onkin säilynyt.

Kolme tätiäni asuivat aikoinaan Littoisissa, verkatehdas heidät sinne alunperin oli houkutellut. Kesäsunnuntaisin me lapset usein kiipesimme linja-autoon ja köröttelimme tätejä ja serkkuja tapaamaan. Järvi veti puoleensa kuin magneetti, olen aina pitänyt vedestä. En silloin osannut edes uida, iloisena vaan polskuttelin käsipohjaa matalalla puolella.

Silloin sodan jälkeen uimahalleja ei vielä Turussa ollut eikä vanhemmmat lapsiaan mihinkään harrastuksiin kuljetelleet. Jos jotain halusi niin reppu vaan pykälään ja menoksi. Opittiin omatoimisiksi.


Tämä kuva pääsi blogiin ihan vaan huvittavuutensa ansiosta. Pupujussit loikkivat Ruissalossa. Kovin olivat kaukana, mutta kevään riemua oli hauska katsella.


Kaverit olivat vähän kaukana, mutta tämä suostui kuvattavaksi auton ikkunan läpi.


Kansanpuistosta löytyy nykyään tällaisia ruohonleikkaajia.

Täälläkin olen lapsena käynyt uimassa monet kerrat huolimatta matkan hankaluuksista. Tulimme Linnafältiltä Otkantin nokkaan raitiovaunulla jos sattui olemaan lippurahat. Yleensä ei ollut, silloin kävelimme. Kiipesimme moottoriveneeseen joka kuskasi meidät Ruissalon puolelle, venematka ei ollut pitkä. Jatkoimme apostolinkyydillä pitkin Yleistä käytävää uimarannalle, se matka jo tuntuikin pitkältä. Isonasiskona olin velvoitettu raahaamaan myös veljien varusteet ja eväät rannalle. Perillä kuitenkin kaikki matkan vaivat unohtuivat kun saimme pulikoida suolaisessa meressä.

Nyt vuosien jälkeen olen ihmetellyt kuinka paljon vastuuta minulle uskottiin, onneksi koskaan ei mitään pahaa tapahtunut. Olen ihmetellyt sitäkin mikä ihmeellinen vetovoima vedellä on minuun ollut, siitäkin huolimatta että uimaan pääseminen oli niin suuren vaivannäön takana. Ymmärtäisin jos vanhempanikin olisivat käyneet uimassa, mutta sitä ihmettä en koskaan nähnyt.

Vesiköhän minut on tänne nykyiselle asuinpaikallenikin vetänyt?  Hyvä näin.


Puut kukkivat Ruissalossa, kuusi ja tuomi.


Tästä postauksesta ei vielä selviä se toinen syy joka meidät toi pikavisiitille Turkuun. Siitä kerron seuraavassa postauksessa.

14 kommenttia:

 1. Mukavaa oli lukea lapsuudenmuistoistasi. Kauniit kuvat taas Unelma, toreilla on tosiaankin tunnelmaa;harmi että kauppahalli ei enään ollut sellainen kuin muistit.
  Vau,kuusella on tosi kaunis kukinta,upea kuva!
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle ystäväni:)

  VastaaPoista
 2. Kiitos ihan erityisesti torikuvista! Tuli niin kotoinen olo. Jotenkin niistä kuvista vain välittyy se torien tunnelma, eihän sitä oikein osaa edes sanoin kuvata.

  Olen lukenut uutisia tuosta järven puhdistamisesta. Aikamoinen projekti. Toivottavasti nyt toimisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tori onkin aina ollut se kaupungin sydän, ihana paikka varsinkin näin kesällä.

   Poista
 3. Ihana Turku <3 Saa sitten nähdä, kuinka kauan tuo tori saa vielä olla tuossa, jos alkavat louhia toriparkkia, pah.

  Joko kokeilitte vesibussia Ruissaloon? http://www.turkulainen.fi/artikkeli/499920-lautakunta-hyvaksyi-kokeilun-aurajoesta-kulkee-ensi-kesana-vesibussi-ruissaloon#

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei kokeiltu, mutta nähtiin Fölin laituri ja aikataulut rannassa.

   Poista
 4. Tosi mukavaa katsella Turun torin kukkatarjontaa ja mukavat muistelut sinulla toriasioista onkin, kuin myös lapsuuden uintireissuista.
  Littoisten järven pudistuksesta luin ja vastaava homma kiinnostaa varmasti muuallakin. Kesäiset luontokuvasi ilahduttavat, kesän vihreä ja tuomenkukat.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tori oli kukkia tulvillaan. Jotain tässä pitäisi muistellakin kun alunperin siinä tarkoituksessa blogin avasin.

   Poista
 5. Aina sitä lähtee merta edemmäs kalaan, kun luulee, ettei kotimaassa olisi kesäkukkien tarjontaa toreilla. Tässä puhun siitä Türin reissusta, vaikka samoja kukantaimia ja kukkia sais kyllä lähempääkin. Vaikkapa nyt esim. Turkkusesta. Kiva postaus jälleen ja paljon lapsuusmuistojasi. Ja nuo kuvasi ovat aina niin upeita katsella.
  Viileää on, tänä aamuna vajaat kolme astetta täällä niemessä. Koko päivän on sadekuurot ropisseen terassin kattoon. Harmittaa kun ei voi oikein mitään tehdä kukkamaallakaan. Mutta tää on nyt tätä. Orvokkeja minä myös istutin haudoille, ne vähän enemmän kestävät tätä kesäistä ilmastoamme...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viileää on täälläkin ja välillä sataa vettä tai rakeita. Kasvimaalla kylvöt ovat tekemättä kun papuja ei voi kylmään maahan laittaa. Ehkä sitten jotain kurpitsan taimia ostetaan ja ainahan voi pottuja istuttaa 06.06. mennessä.
   Tomaatintaimet ovat kuitenkin selvinneet kasvihuoneessa.
   Hyvää viikonloppua.

   Poista
 6. Mukavaa toritunnelmaa kuvissasi! Jään mielenkiinnolla odottamaan pikavisiittinne toista syytä:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kuvat tuolla jo odottavatkin, mutta inspiraatio kirjoittamiseen on hukassa. Olisi noita pihahommiakin odottamassa, jospa tuo talvi lopultakin päästäisi otteensa ja ilmat lämpenisivät.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.