keskiviikko 29. maaliskuuta 2017

Taas äimän käkenä ihmettelen.


Dropsin pääsiäiskalenteri avautui tänään 29.03.  Ensimmäisestä luukusta paljastui soman sukkaparin ohje. Videolla näytettiin kantapään kutominen. Voihan herttinen sentään, olenko kutonut seitsemänkymmentä vuotta  satoja kantapäitä ihan väärin? 😕

Olen kantalappua kutoessani nostanut aina ensimmäisen silmukan kutomatta, samoin kantalapun pohjaa kutoessani. Ohjeessa kudottiin kaikki silmukat, kantalapun reuna näytti suhmuraiselta. Ihmettelin myös miten voidaankaan kaksi nurjaa silmukkaa kutoa yhteen niin konstikkaasti, se toimenpide kun on helpointa kantalapun tuotantoprosessissa.😊

"Kukin taaplaa tyylillään", sanoo sananlasku. Toki jokainen saa sukkansa vääntää miten parhaaksi näkee, mutta sääli jos aloitteleva sukankutoja eksyy katsomaan vaikeimman jälkeen tehtyihin ohjeisiin.

Ei olisi kannattanut tuota ohjelinkkiä ollenkaan avata, utelias olin. Päätin kuitenkin jatkaa vanhaan malliin, sillä tyylillä jonka lapsena opin. Äiti opetti silmukat, mamma kantapään ja käsityönopettaja sukan kärjen.

Niinhän se on, että "vanha konsti on parempi kuin pussillinen uusia". Tässä maailman tilanteessa on aivan yks lysti miten kukin sukkansa kantapään puikoilla väkertää. Kutominen on kivaa ja lämmin villasukka vilujalan ystävä.

Lisäys 30.03.2017. 
Paras löytämäni sukan kantapään  teko-ohje on Suvikummun Marjalla. Tästä otin itsekin yhden vinkin käyttööni, sen silmukoiden poimimisen kantalapun reunoilta.

8 kommenttia:

 1. Sukat näyttävät kauniilta! Mun pitää nyt sanoa mitä käsityökirjani tästä asiasta sanoo. Elättelen toivoa, että jos on oikein kuuma kesä ja pitää pysytellä sisällä niin pistän puikot heilumaan :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskon sinun onnistuvan oikein hyvin, suosittelen Marjan ohjetta.

   Poista
 2. Siis katsoa eikä sanoa. Lämpö jo näköjään tekee tehtävänsä, vaikka ollaan päivittäin vasta yli 20 C asteen. Mutta on niin turkasen kosteaa, että ulkona ei viihdy.

  VastaaPoista
 3. Piti jo eilen illalla ihan uteliaisuuttani käydä katsomassa se video. Todellakin, miten niin konstikkaasti joku pystyykän sen tekemään! Varsinkin se nurjan puolen kahden silmukan yhteenkutominen!? Sekin oli outoa siinä ohjeessa, että kantalapun kutomisen ajaksi ne jalkapöydän silmukat laitettiin apulangalle, miksi ihmeessä? Ja kantapää kannattaa kyllä tehdä vahvistettua neuletta, siinä videossa oli tavallista vahvistamantonta. Nuo Dropsin videot eivät tosin ole Suomessa tehtyjä, välillä kun katselen Youtubesta jotain ulkolaisia ohjeita, niissäkin kutominen tapahtuu tosi vaikean näköisesti. Jotenkin se lanka nostetaan toisella kädellä puikon päälle ja vasta sitten vedetään silmukan läpi ja nurjan kutominen on vielä erikoisempaa.
  Mutta ihan kivoja mallineuleita sieltä välillä löytää. Niitä voi sitten toteuttaa omalla tavalla:)
  Anna toki tuon kantapää-linkin olla :)

  VastaaPoista
 4. Minä en osaa kutoa sukkia,mutta noissa sukissasi on tosi kivat värit:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tässä kohdassa olen turvautunut vanhaan kuvaan. Kirjoitin juttua yöllä, en saanut valon puutteen takia otettua uutta kuvaa. Sukat kudoin silloin aikoinaan jäännöslangoista. Tykkäsin väreistä itsekin. Muistaakseni sukkien saajakin tykkäsi.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.