lauantai 27. elokuuta 2016

Suomen luonnon päivä 27.8. 2016


Tänään vietetään Suomen luonnon päivää, sen kunniaksi eilen järjestettiin kirjastossa paikallisten luonnonsuojeluliiton toimesta sieni- ja marjanäyttely. Kirjastomme on lauantaisin suljettu, siksi näyttely oli jo eilen.

Me olimme paikalla heti aamulla ovien avauduttua. Marjakokoelmasta puuttui konnanmarja, tarjouduin hakemaan sellaisen meidän mökin tontilta.Mukava näyttely, toivottavasti täällä joku sienistä kiinnostunut henkilö löytää uutta tietoa. Ehkä sienikoriin uskalletaan ottaa joku uusi lajike seuraavalla metsäretkellä. Konnanmarja on myrkyllinen, tästä on hyvä varoittaa lapsiakin. Kauniit marjat, mutta ei saa koskea.


Sieniä on metsissä tänä kesänä runsaasti. Mekin olemme löytäneet kanttarelleja jokaisella metsäretkellä. Suppilovahverotkin ovat jo nousseet normaalia aikaisemmin, niitä kerätään kuivuriin.Kiitos sieninäyttelyn järjestämisestä ja näytesienien keräämisestä tälle rouvalle. Sain luvan kuvan ottamiseen.


Tässä kuvassa mustakonnanmarjamme on vielä kasvupaikallaan.


Kaupan pihassa pieni pihlaja on väärällään marjoja.


Perjantaisin kalakauppias tulee kaupan pihaan. Meidän suosikkimme on savustettu siika, savumuikutkin ovat hyviä.


Vielä löytyi mustikoitakin metsästä. Tässä on pesuvadissa n. kolme litraa marjoja. Määrä ei niinkään päätä huimaa, mutta se ilon tunne kun pääsee vielä  omin jaloin metsään ja tuntee marjojen pyörivän sormituntumalla koriin. Poimuria en ole koskaan oppinut käyttämään. Taata meillä sen isomman saaliin aina kotiin tuo, mutta nyt hän jäi pihaan ruohoa leikkaamaan.

Onnea on metsä, syksy ja marjat.

Eilen luin hauskan jutun murteista. " Turkulainen kysyi Savolaiselta...ei sul oo tupakkaa myyrä? Savolainen vastasi...onks siul rahhoo, näätä. "

12 kommenttia:

 1. En tiennyt kyseisestä päivästä, vaan tulipa kuitenkin oltua silti luonnossa! Hyvää viikonloppua!

  VastaaPoista
 2. Luonto näyttää mahtiaan. Syrjäkyliltä ja saaresta sähköt poikki. Kova puuskittainen tuuli on pudottanut kypsät omenat puusta. Nyt löytyisi valkeaakuulasta puun alta.

  VastaaPoista
 3. Kyl on kauniita noi Konnanmarjat.

  VastaaPoista
 4. Onni on metsä, syksy ja marjat. Tuota ei voi enää paremmin sanoa.
  Kiva näyttely marjoineen, sienineen. Konnamarjaa minä en tuntenutkaan, turhan houkuttelevia maistamaan.

  VastaaPoista
 5. Olipa mielenkiintoinen ja opettava näyttely.Mutta konnanmarjat,eivät ole tuttuja.Ovatko syötäviä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kävinkin heti googlaamassa,ja näin että ovat kamalan myrkyllisiä.Mutta nättejä:;D

   Poista
  2. Löysitkin jo itse vastauksen.

   Poista
 6. Kauniita kuvia ja satoa Luonnon päivänä! Konnanmarjat ovat kauniita, samoin sudenmarjat, joita täällä on just sopivasti kävelyreittien varrella! Toivotaan ettei lapset niitä pistä suuhunsa..
  Nämä sieninäyttelyt ovat huyödyllisiä ja auttavat paljon sienien tunnistamisessa.
  Heh, tuo savolaisvitsi on hauska.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hienoa, että vapaaehtoiset luontoihmiset jaksavat järjestää näitä näyttelyitä. Valokuva ei aina ole yhtä hyvä tunnistustehtävässä kuin aito kasvi. Myrkylliset marjat ja sienet on hyvä oppia tuntemaan jo lapsena.

   Tuo hauska lainaus oli jostain kommenttipalstalta. Hykerrytti kun noin vähin sanoin saatiin turkulaisten ei-sanalla aloitettu kysymys. Kopioin jutun suoraan, valitettavasti en muista kirjoittajan "nikkiä".

   Poista
 7. Aika suuri työ tuollaisen marja- ja sieninäyttelyn pystyttämisestä, mutta hieno teko: tästä ihmiset oppivat uusia kasveja ja uusia asioita. Tieto on aina kullanarvoista! Kiitos postauksesta, Unelma!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Iso työ on. Onneksi tänä kesänä sieniä löytyy.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.