sunnuntai 17. heinäkuuta 2016

Mandala


Maaliskuussa aloitimme ja nyt 18 viikkoa myöhemmin molemmat mandalani ovat valmiina. Tämä on ollut upea matka. On tuntunut hienolta kun kanssavirkkaajia on valtavat määrät ympäri maailman. Helen Shrimptonin Mandala Madness 2016 ohje on käännetty kahdelletoista kielelle, onneksi tällaiselle kielipuolelle myös suomenkielelle.  Kiitos Pia-Mari, Sari, Heli ja Mervi.

Alussa olin niin innostunut tästä työstä, että torstaita oikein odotti, koska silloin saimme uudet ohjeet ja kuvat. Olen osannut virkata seitsemänkymmentä vuotta, mutta nyt tuli monta kimuranttia koukkua vastaan, en varmaankaan olisi ilman Estherin videota  selvinnyt aina uudelle viikolle niin helposti.

Hankalinta alussa oli pitää silmukkaluku oikeana, olisi tarvittu suljettavia silmukkamerkkejä. Loppua kohti edetessä silmukatkin osuivat kohdalleen, joitain pieniä virheitä tuli, mutta purkamaan en lähtenyt. Pikkufibat ovat käsitöissä sallittuja, emmehän ole koneita. Vaikeinta taisi sittenkin olla värien valinta, varsinkin lopussa kun lankavarat olivat huvenneet pieniksi syttyröiksi.

Sinisessä peitossa oli vaaleansininen lanka sillä hilkulla, että riittääkö. Huomasin virkkaavani täydellä raivolla eteenpäin, kunnes tajusin ettei se lanka riitä yhtään sen pitemmälle vaikka kuinka nopea olen. No, taisi se ripeys sittenkin auttaa koska pieni rusetti vaaleaa sinistä on vieläkin korissa. Hassua tässä jutussa on se, että muovikassillinen sukkalankojen  jämiä on nyt kasvanut lankoja pursuavaksi pyykkikoriksi. Laitan siitä kuvan joskus myöhemmin. En nyt jaksa köpötellä tuonne alas kuvaamaan, kun tuo jalkakin on vielä kipeänä.

Onneksi minulla on vielä menossa tammikuussa alkanut " virkkaa ainakin lappu päivässä" projekti, sinne uppoaa vielä muutamakin keränpohja.
.


Uskomatonta mielikuvituksen lentoa tarvitaan mandalan suunnittelussa. Virkkaushan perustuu muutamaan perusjuttuun, niihin jotka minäkin osasin; ketjusilmukka, kiinteäsilmukka, puolipylväs ja pylväs eli "tolppa", niinkuin äiti opetti. Niitä sitten vaan kieputetaan, venytetään, krympätään yhteen tai käännytään virkkaamaan takaperin. Rapuvirkkauksesta onkin tullut minulle oikein lemppari, eikä se johdu siitä, että rapustelu päätti koko mandalaurakkani.


Johannan taulu saa nyt seurakseen villaisen mandalan, joka on virkattu Seitsemän veljestä langasta ja muutama raita on  Ville - lankaa.  Seiskaveikka on edullista, sopii eläkeläisen kukkarolle ja lankaa on hyvin saatavilla S-kaupoissa, löytyy pienemmilläkin paikkakunnilla.


Nyt ehtii taas paremmin pihallekin kukkia ihastelemaan.


Marjatkin kypsyvät, sopivasti saatiin mandala päätökseen. Tosin ehdin jo ensimmäisellä mustikkaretkelläni teloa koipeni.

Kipeä koipi ja sadekelit vauhdittivat mukavasti mandalan virkkausta.Helen  Shrimpton esittelee Mandala Madnessin alla olevassa sivustossa.
Linkki     

Tässäpä tämä, sanonpa kuitenkin, että mandalointi on jättikivaa. Blogistaniassakaan en ole paljoa ehtinyt surffailla. Käyn lukemassa ja katselemassa kuvia tuotapikaa, kunhan toivun tästä virkkausurakastani.

20 kommenttia:

 1. Onpa todella upeita mandaloita! Olet todella taitava!
  Toivottavasti saat "koipesi" pian kuntoon. Hyvää alkanutta viikkoa Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Piipe, hyvillä ohjeilla pärjää tumpelokin, jos malttia riittää yrittämiseen. Kiitos kommentistasi.

   Poista
 2. Voi miten ihanat ovatkaan. Olen kyllä tiennyt, miten taitava olet ja miten mahtava värisilmä sinulla on. Upeasti sopivat Jonnan taulu ja sininen mandalasi lähekkäin. Kaunista. Alkavan aurinkoisen päivän terkut niemen nokasta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aurinkoista viikkoa sinne niemeen teillekin.
   Kiitos kauniista sanoistasi. Sama vastaus kuin Piipellekin, avainsana on hyvät ohjeet.

   Poista
 3. Upeat mandalat olet virkannut, sininen on erityisen kaunis, sillä se on lempivärini. Aurinkoista uuden viikon alkua sinulle ja toivottavasti jalkasi paranee pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinisestä minäkin pidän, tosin tämän mandalajutun jälkeen olen oppinut arvostamaan myös noita värikkäitä vaihtoehtoja. Niin ne kukatkin kedolla, aina sointuvat värit.

   Poista
 4. Voi että ovat kauniita. Kädentaitoa ja kärsivällisyyttä nämä käsityöt vaativat.

  Aurinkoista kesänjatkoa ja toivottavasti jalkasi tulee pian kuntoon!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Aikaa näihin puuhasteluihin menee, mutta sateiset säät ovat auttaneet pysymään sisällä virkkuuhommissa.

   Hyvää kesää myös sinulle!

   Poista
 5. Ihmeellisiä töitä ovat virkkaamasi mandalat, kiitos ihanasta postauksesta!
  Käsityöläisellä on aina tekemistä, se onni on onnettomuudessakin. Paranemisia sinulle Unelma!♥♥♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Aili.

   Elämäni ensimmäiset mandalat, en varmaankaan ennen syksyä uutta aloita.

   Poista
 6. Kappas vaan puhelimella pääsenkin sulle kylään! Mä aloin kans tota mandalaa, mut tuli niin pal virheitä, et luovutin. Kauniit työt sulla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katsoitko ohjetta videolta? Siitä hyvät vinkit.

   Kivaa, että pääsit puhelimella.

   Poista
  2. Joo katsoin, mut jotenkin aina tyrin, niin loppu into

   Poista
  3. No voi harmi, ostitko langatkin jo?

   Poista
 7. Huikean kauniita mandaloita olet virkannut :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kommentistasi. Kävin katsomassa ja ihastelemassa kauniita kuviasi.

   Poista
 8. Aivan ihanat. Haluaisin kysyä syntyikö ajatuksissa jotain erityistä näitä tehdessä. Minulle tulee piirtäessä ja maalatessa jänniä mielikuvia, jotka ovat joskus kirkkaita kuin elokuvaa katsoisi. Mieli karkaa normi hallinnasta. näitä virkatessa täytyy kyllä olla keskittynyt hyvin, yksikin virhe näkyisi heti. arvostan suuresti työtäsi. onnea

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Se on kyllä totta, että mallin seuraamiseen oli usein keskityttävä ihan kunnolla. Vasta viimeiset neljä kierrosta olivat helppoja, silloin jo voi hämmästellä mitä on tullut tehdyksi. Paljon uutta opin, sekin tuntuu hyvältä, että vielä tässä iässä voi oppia uutta.

   Kiitos kommentistasi.

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Nyt on väriä ollut elämässä maaliskuusta lähtien. Mukana olo on ollut erityisen antoisaa.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.