maanantai 1. heinäkuuta 2013

Enni Id, taiteilija I :n osa


Mökki tieltä kuvattuna.
Vihdoinkin onnistuimme pääsemään ihastelemaan ja hämmästelemään Ennin mökkiin sisälle asti.Mökki on avoinna  kesäkuukausina viimeisenä sunnuntaina.

Enni Id on elellyt mökissään Padasjoella miehensä Eetun  ( Edvard ) kanssa. Enni oli ammatiltaan ompelija ja Eetu muurari.

Enni oli itseoppinut taiteilija, jonka mielikuvitus oli uskomaton. Enni testamenttasi omaisuutensa Padasjoen kunnalle, mökki on ollut kylmillään Ennin kuolemasta lähtien, mutta nyt onneksi on alkanut tapahtua. Kylätoimikunta on talkootöinä kunnostanut mökkiä, pihaa on raivattu ja tupa on saanut uuden katon.


Tämän kuvan otin kesällä 2009, silloin emme päässeet kurkistamaan sisälle.  Kattokin on vielä vanha  ja valtavat pöheiköt raivaamatta.
 
Tämä kuva on talon takaa otettu sunnuntaina.  Hieno katto, Ennin mökki pysyy nyt kuivana.


Tässä kerrotaan meneillään olevasta projektista.


Tervetuloa vaan sisään. Tulija hämmentyy näkemästään. kaikki mahdollinen pinta on maalattu kukkia ja köynnöksiä täyteen.  Huikeaa!


Soitin eilen eräälle henkilölle, joka on lapsuudessaan tuntenut Ennin.  Hän kertoi mm. näin: "Enni   maalasi ensin  huonekalut täyteen kukkia, kaappien ovet hän koristeli myös sisäpuolelta. Huonekalujen jälkeen Enni koristeli kaikki mahdolliset astiat. Enni innostui maalaamaan kissatauluja fanerinpaloille ja myöhemmin ihmisiä työnsä äärellä. Eetu ei innostunut Ennin tauluista, vaan oli korjaillut varastojen seiniä naulaamalla Ennin taulut kuvapuoli seinää vasten. Eetun kuoltua Enni oli matkustanut Lahteen ja teettänyt vihkisormuksista itselleen korvakorut ja samalla reissulla ostanut lisää faneria ja öljyvärit. Siitä alkoi mökin seinien koristelu. Vähitellen Ennin työt alkoivat kiinnostaa ihmisiä ja Enni piti näyttelyn Helsingissä. Enni arvosti suuresti saamaansa huomiota.  Enni oli persoonallisuus, tarina jatkuu. Jonain kesänä Enni oli kasvimaalla puuhaamassa rönttövaatteissa, kun lehden toimittaja ilmestyi pihaan. Toimittaja kyseli, että onkohan taiteilija Enni Id kotona?  Enni oli vastannut, että odottakaa siellä vähän aikaa hän käy katsomassa. Enni meni sisälle tupaan takaovesta, siistiytyi vähän ja palasi kuistille, no niin, on hän kotona."
 


Vanhat peltipurkitkin saivat Ennin toimesta uuden kuosin.
 


Jakkara ja saapasrenki.


Kaunis puukiulu.


Ämpäri ja potta.!


Koskaan aikaisemmin en ole nähnyt näin kaunista harmoonia.


Enni maalasi harmooniin kokonaisen orkesterin, kukapa sitä nyt yksin soittelisi.

 

Täällä lepäävät yhdessä Enni ja Eetu.

Minulla on vielä lisääkin kuvia Ennin mökiltä, postaan blogiin, kunhan ehdin. Kiinnostuneille tiedoksi,  Enni Idistä on paljon juttuja netissä, googlaamalla löytyy.

Padasjoelta löytyy oikea aarre, onneksi nyt on herätty pelastamaan Ennin perintöä.
Posted by Picasa

7 kommenttia:

 1. Ompas kiehtovan näköistä. Aivan kuin olisin kuullut juttua tuosta ennenkin. Nuo koristemaalaukset näyttävät aivan uskomattomilta =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olet varmaan kuullutkin. Ennin taidetta on esillä itetaiteilijoiden kokoelmissa.

   Poista
 2. Onpa mielenkiintoinen paikka ja tarina, siis tositarina.
  Olisi mukava käydä kesäretkellä tuolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ilman muuta suosittelen. Kannattaa vaan ottaa yhteyttä ensin kylätoimikuntaan, ehkä joku tulee avaamaan ovat.

   Poista
 3. Minusta liikaa kukkia, mutta jokaisella on tietysti oma makunsa!

  Kiitos tästä postauksesta, Unelma, hyvää viikon jatkoa sinulle!

  VastaaPoista
 4. Konstailematonta ja luovaa, ihanaa. Ensi kesänä ajattelimme käväistä katsomassa Idin mielikuvitusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannattaa kätdä, ensi kesänä siellä on luvassa pieni kahviokin pihapiirissä.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.