lauantai 25. toukokuuta 2013

Syökää papuja. :-)Nyt on jo muutaman päivän myrskynnyt SOK:n papupadassa, hulluruohon siemeniä on löytynyt papusekoituksesta. Todella ikävä juttu sairastuneille. Tänään on uutisissa kerrottu muistakin tuoteryhmistä, joita on jouduttu vetämään myynnistä.

Niin käteviä kuin nuo pakastetut vihannekset ovatkin, niin niiden rinnalla kannattaa suosia myös kuivattuja ruoka-aineita.  Yrttejä kannattaa nyt kerätä ja kuivatella talven varalle.

Näitä terveellisiä ja proteiinipitoisia papuja meidän pienellä pihalla ei voi viljellä, onneksi näillä on omat tuottajansa.

Edullisimmat papuherkut saa ostamalla erilaisia papuja kuivattuina. En oikein luota isojen keskusliikkeiden papujen lajitteluun.  Teen näin. Paketti kikherneitä  ( 400 g ) mahtuu kerralla marjojen puhdistukseen tarkoitettuun seulaan.  Tästä näen helposti vialliset tai vieraan näköiset pavut, pienimmät putoavat jo itsestään seulasta. Nyt uskallan  huuhtoa pavut kulhoon veteen likoamaan, n. 8 tuntia tai yön yli. Keittelen kikherneet puhtaassa vedessä hiljalleen noin yhden tunnin. Jäähtyneet pavut sitten pataan tai pakastimeen. Laitan pavut pakastimeen muovipusseissa, painelen pussin litteäksi laataksi. Niitä on helppo pinota päällekkäin ja tarvittaessa taittaa pussista tarvitsemansa papulisäke salaatteihin, patoihin tai keittoihin. Pakastimessani on vähintäin kolmea erilaista papua litteissä pusseissa.

Pikkuiset kuivat siemenet tarvitsevat tiheämmän seulan. Auringonkukan siemenet on myös hyvä tarkistaa ennen käyttöön ottoa. Olen jostakin lukenut, että niistä olisi löytynyt risiinin siemeniä, jotka ovat hyvin myrkyllisiä.

Toivottavasti nuo linkkini esittämät tapahtumat tai tämä postaukseni ei pelästytä ketään käyttämästä papuja. Pieni huolellisuus kannattaa säilyttää käyttöön otossa, siihen ei paljon aikaa kulu ja turvallisuus paranee. Kun tarkistaa ostamansa papu- ja siemenerän heti ennen käyttämistään, niin ei tarvitse jokaista ripsausta erikseen seuloa.


Lipstikkaa ja saksankirveliä.  Ruohosipulia ja lemmikkiä. Lemmikki  on heikkouteni, se saa vapaasti kukkia yrttipenkissäkin ja koko puutarhassa. Kukinnan jälkeen kitken niitä pois, mutta aina ne palaavat, koska osan kukista jätän siemeniä kasvamaan. Loppukesällä siemenet tarttuvat kenkiin ja housunpuntteihin ja kulkeutuvat taas uusiin paikkoihin.
 
Posted by Picasa

10 kommenttia:

 1. Todella ikävää tuo hullunruoho juttu...ja tuntuu, että nykyisin on vähän väliä, jotakin häikkää ruuissa... kohta ei puhdasta ruokaa taida saada mistään.

  VastaaPoista
 2. Vastaukset
  1. Jos katsoo uutta postausta, niin huomaa, että papuja ei enää pihaan mahdu.

   Poista
 3. Unelma, kiitos hyvistä neuvoista!
  Teollisen ruuan aikakaudella on monenlaisia vaaroja..;/

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään tehdä kotona mahdollisimman paljon. Nyt eläkeläisenä se helpommin onnistuukin, kun työpaikalle ei enää tarvitse lähteä.

   Poista
 4. Noin on meilläkin tapana pavuille tehdä, joskus saattaa seasta löytyä pieniä kiviäkin.
  Auh noita lemmikkejäsi. Eivät tahdo tykätä täkäläisestä ilmastosta, eivät sentään vielä kuolleetkaan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rusinoista olen joskus kiviä löytänyt, kannattaa tutkia mitä pataansa laittaa.
   Lemmikit ovat nyt parhaimmillaan, vähän etuajassa kaikki.
   Huhtikuussa oli kylmää, mitään ei kasvanut kunnolla. Toukokuu sitten räjäytti kaiken kasvuun.

   Poista
 5. Kurjaa, kun on löydetty sitä hulluruohoa pakasteista...itsekkin olen Sokokselta ostanut pakasteita, mutta en varmaan näitä pannuvihanneksia, missä sitä myrkyllisiä siemenkotia on löytynyt.
  Mutta en ehtinyt tänään lukea aamulehteä lainkaan, enkä tiennyt, että muistakin vihannespusseista on löytynyt ylimääräistä.
  Ja ostin tässä vähän aikaa sitten juuri noita auringonkukan siemeniä, pitääpä tarkista sitten nekin ennen käyttöä.
  Kyllä tällänen on kurjaa ja pelottavaakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yritetään vähän pitää silmällä näitä ruoka-aine ostoksiamme.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.