keskiviikko 13. helmikuuta 2013

"Oppia ikä kaikki"Tämän lauseen paikkansa pitävyydestä lähdin ottamaan selkoa.

Siispä Sofia-opistolle, hopi, hopi.

Opistolla on alkanut espanjankielen alkeiskurssi tammikuussa, en silloin päässyt mukaan, kun flunssa vei kaikki voimat. Lähdin katsomaan uteliaana millaista opetusta siellä annetaan ja ovatko toiset jo hyvinkin pitkällä.

Lähes kaikki ovat aloittaneet liki nollasta, uskaltauduin mukaan.

Ensin käsittelimme kodin koneihin liittyvää sanastoa. Hauskoja tapauksia ja kommelluksia oli sattunut, eräskin rouva oli pessyt pyykkiä pari viikkoa huuhteluaineella. En paljon päässyt hihittelemään kaverin erehdykselle, kun meillä oli tiskattu kalkinpoistoaineella pari koneellista. Luulimme edellisen asukkaan jättäneen pesuainetta kaappiin ja ihmettelimme pesutulosta, jota ei siis ollut. Ilmeisesti edellinenkin asukas oli tiskannut astiat samalla aineella, koska tullessamme kupit ja mukit olivat teen tai kahvin jäljiltä kamalan näköisiä.

Päästiin sitten ihan asiaankin. Opettelimme ruoka- ja ravintolasanontoja. Ryhmätyönä laadimme uuden ravintolan ruokalistan. Se oli hauska tehtävä, kukin halusi omat mieliruokansa listalle. Minäkin pääsin hyvin mukaan, vaikka olin ensimmäistä kertaa elämässäni espanjan tunnilla. Olen yrittänyt opiskella ruokasanastoa ominpäin  täällä kotona.

Olen huomannut, että torilla ja kaupoissa kannattaa yrittää esittää ostoslistansa espanjaksi. Yritys palkitaan ystävällisellä hymyllä ja hyvällä palvelulla, pussiin valitaan parhaat tuotteet. Tuo hymy tosin saattaa liittyä minun kielitaitooni. :-)  Opiskelen jo edellisenä iltana kotona ostoksieni nimet espanjaksi. Poikani toi minulle sanakirjan vähän ennen lähtöämme tänne, ääntäminen on sitten kuunneltava netistä.

Ei minulla mitään harhaluuloja ole uuden kielen oppimisesta tällä iällä, mutta hyvä on osata edes kertoa omat henkilötietonsa ja tilata ruokansa paikallisella murteella.

Tunnilla oli kuitenkin ihan mukavaa, aion mennä taas ensi tiistaina mukaan.

Buenas noches.
Posted by Picasa

21 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Sanovat opiskelun olevan hyvää aivovoimistelua.

   Poista
 2. Voi Unelama, arvailenpa jotenkin että olet siellä luokkasi kärkipäässä. Jotenkin en osaa ajatella, että jättäisit mitään puolitiehen :)

  Monessa paikassa arvostetaan sitä, että edes yrittää. Mulla oli kyllä melkein itkussa/naurussa pitelemistä kun keväällä eräänä toukokuisena lauantaiaamuna pihallemme pyrähti nelihenkinen espanjankielinen maalariporukka. Heillä oli jotenkin kai meidän osoitteemme tiedoissaan, olivat tulossa maalaamaan talon ulkoseinät. Ensiksi luulin, että porukan pomo ymmärsi englantia, mutta aika pian paljastui sitten että ei. Siinä me juttelimme,vailla yhteistä kieltä. Onneksi eivät pistäneet tikkaita pystyyn ja alkaneet maalata...

  Onnellista Ystävälnpäivää Sinulle ja Taatalle!

  VastaaPoista
 3. Buenos dias!

  Onnea espanjan opiskelulle! Hienoa, että olet aloittanut ja voit heti käyttää oppimaasi. Meillä mies puhuu espanjaa ja minäkin olen sitä hieman ymmärtäväni ranskan taitojen myötä.

  Oikein hyvää ystävänpäivää Sinulle ja miehellesi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisi todella ihanaa osata kunnolla jotain vierasta kieltä, onnellinen sinä kun osaat.
   Minulle ei ole tuota kielipäätä suotu, kauheaa tankerointia kaikki yritykset. Juuri ja juuri pärjään.

   Meillä käy niin, että minä mietin vielä kielioppisääntöjä, kun mies on jo asian hoitanut. :-)

   Hyvää Ystävänpäivää teille myös.

   Poista
 4. Buenos dias täältäkin!
  Hyvinhän olet jo päässyt alkuun:)
  Ruokasanaston minäkin osaan ja ne peruskohteliaisuudet. Olen myös huomannut miten palvelu paranee jos edes yrittää puhua vaikka pieleen menisikin..
  Hyvää ystävänpäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kirjakaupan rouva sanoi, että sana jää päähän jos sen lukee 18 kertaa. Minusta tuntuu, että tuo luku on tuplattava kohdallani.
   Kampaamossa suomalainen tyttö kertoi, että hän osti tupakkaa aina samasta paikasta hinta 4,60. Eräänä päivänä hän sitten rohkaisi mielensä ja puhui espanjaa, askin hinta oli silloin 3,90. Tyttö asuu täällä.
   Hyvää ystävänpäivää!

   Poista
 5. Hola Unelma mi preciosa amiga:)
  Olen vähän kade kun siellä on tuo opisto;olispa meilläkin täällä.Helpompi pärjätä jos osaa edes vähän perussanastoa ja kiva kun teillä on sellainen kurssi siellä:)
  Nauratti tuo teidän pyykkikokemus:;D

  HYvää ystävänpäivää ,dia de amistad Unelma!

  VastaaPoista
 6. Kielen opiskelu on hyvä ja hieno harrastus!<3
  Sekin hyvä puoli, etteivät aivot pääse kallkeutumaan ihan helposti!<3

  Leppoisaa ystävänpäivää sinulle!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä minäkin toivon, että aivot pysyisivät vetreinä, kun oikein yrittää niitä treenata. :-)

   Poista
 7. Buena suerte con tus estudios! Minä olen ihan Espanja-fani. Joskus nuorena tuli sitä jonkin verran opiskeltua. Mukava kieli. Helppoa alussa ja mitä pitemmälle sitä opiskelee, sitä hankalammaksi se käy!

  Hyvää viikonloppua! Feliz fin de semana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oi, oi, enpä taida koskaan kovin pitkälle ehtiä. Mummelin tahdilla ei vauhti huimaa.

   Kiitos kommentista. Hyvää viikonloppua.

   Tervetuloa lukijaksi. :-)

   Poista
  2. Kiitos, ilo on minun puolellani! Älä aliarvioi itseäsi. Siellä paikan päällä on iso motivaatio opiskella ja pääsee heti soveltamaan käytännössä. Espanjalaiset ovat mielissään, kun heille sanoo sanankin espanjaa.

   Poista
 8. Unelma, hienoa, että otat kielen haltuusi!

  Ystävillämme on asunto Alicantessa ja ainakin rouva puhuu jo sujuvaa espanjaa.

  Sama on Saksassa, että kun vähänkin puhuu jossain kauniissa pikkukylässä saksaa, ovat niin mielissään eikä kukaan ala korjailla virheitä.

  Kerran tosin pyysin sitkeästi kahvin kanssa iltapäivällä Apfelküche (omanakeittiö), kun piti sanoa Apfelkuche (omenakakkua). Lamppu ei minulla syttynyt, joten minut vietiin kahvilan keittiöön ja sanottiin: "Hier ist keine Apfelküche" (Täällä ei ole mitään omenakeittiötä;-) Nyt sanonkin suoriksi, että 'Apfelstrudel mit Vanille Eis', omenapiirakkaa vaniljajäätelöllä.

  On ihan eri päästä maahan sisälle, kun osaa kieltä.

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä taida ihan onnistua tuo haltuunotto. :-)

   HYvää viikonloppua!

   Poista
 9. Paljonhan jo osasit sanastoa kun yhdessä siellä palloiltiin. Älä aliarvioi taitojasi, kohta puhut sujuvasti fuengirolaa. Harjoitus tekee mestarin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Laitoin tavoitteeksi ensin sata sanaa, nyt olen nostanut tavoitteen viiteensataan, taitaa mennä useampi vuosi. Hih....

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.