maanantai 21. tammikuuta 2013

Masan Musiikkimakasiini.Perjantaina suuntaamme kulkumme Seurakuntakodille kuuntelemaan musiikkia. Vihjeen tästä musiikkitilaisuudesta sain eräältä seurakuntalaiselta. Luulimme siellä olevan jotain yhteislaulua tai muuta sellaista, mutta saimmekin kokea jotain verratonta.
 


Aurinkorannikon seurakunnan talvikanttorina toimii kanttori Martti Kilpeläinen. Hän lupasi kertoa omaan elämäänsä vaikuttaneista sävellyksistä ja tapahtumista. Neljäkymmenvuotisen kanttorinuransa ohessa hän on johtanut ja opettanut monia kuoroja.

Netistä löysin tällaisen ansioluettelonpalasen Kilpeläisen jäähyväiskonsertin esitteestä.
 
"Martti Kilpeläinen on yksi maamme parhaista kanttoreista ja pidetty kulttuurivaikuttaja sekä musiikkikasvattaja.
Kilpeläinen on toiminut Vihdin seurakunnan kanttorina vuodesta 1980. Hän on luonut monipuolisia musiikillisia yhteyksiä sekä laajan kuoro-, orkesteri- ja konserttitoiminnan seurakunnassa. Kilpeläinen on tehnyt paljon yhteistyötä vihtiläisten kuorojen, Hyvinkään Oratoriokuoron sekä lähes 30 muun kuoron kanssa."

Ensimmäisessä musiikkimakasiinissa "Masa" kertoi kokemuksistaan Sibelius akatemiassa. Hän kertoi hauskasti ja elävästi, kuinka hän joutui soittamaan oman koesoittonsa Markku Ketolan jälkeen. Ketolahan oli valmistuttuaan  kansainvälisestikin hyvin tunnettu kanttori . Ketolahan hukkui konsertointimatkallaan Ranskassa vain nelikymmen vuotiaana. Hänen virkapaikkansa oli Porvoo. Tapaus aiheutti suurta surua seurakunnassa.

Kilpeläinen pääsi opiskelemaan ja me saimme kuulla hänen soittamansa koekappaleen, jota Taneli Kuusisto ei halunnut kuulla loppuun asti.

Saimme  kuulla hauskan tapauksen kirkkomusiikinopiskelijoiden teeillasta .  Opiskelijat olivat kutsuneet Taneli Kuusiston vierailulle teeiltaansa ja hän otti kutsun vastaan. Näin kertoi Kilpeläinen;
 " Opiskelijoilla oli  annettu tilaisuus kysymysten esittämiseen. Nuoret kanttorinalut olivat sitten kysyneet Taneli Kuusistolta, että mitenkä sitä työtehtävissä selviää niistä pappien tylsistä saarnoista?  Kuusistolla oli hyvä vastaus valmiina: " Mitä jos kuuntelisitte."

Kilpeläinen on noudattanut Kuusiston ohjetta.


Kilpeläisen kerronta ja kuullut musiikkiesitykset olivat niin mukaansa tempaavia, että seuraavaa tilaisuutta jo odotellaan.

Tilaisuudessa oli vieraana musiikkikirjojen tekijä Jorma Kontunen, hän kertoi kirjoittamistaan musiikin opiskeluun tarkoitetuista teoksista.

Kuvassa istumassa Jorma Kontunen ja vieressä Martti Kilpeläinen. Herrat antoivat luvan kuvaamiseen.

*
Tämä kertomani tapahtuma oli 11.01.2013, nyt on saatu nauttia jo jatkostakin.

Viime perjantaina lähdimme Seurakuntakodille jo hyvissä ajoin. Sana oli puskaradion avulla levinnyt. Väkeä tuli edelliskertaa enemmän.

Martti Kilpeläinen kertoi tarinoita säveltäjistä ja soitti pianolla heidän teoksiaan. Seuraavalla kerralla on otettava muistivihko mukaan. Olisin mielelläni  kotona googlettanut tanskalaisen säveltäjän ja hänen säveltäjäpoikansa elämäntarinaa, pojanpoika oli  elokuvaohjaaja. Nimi unohtui kotimatkalla.

Martti Kilpeläisellä oli perjantaille huikea yllätyskin. Vieraana oli oopperalaulaja Sauli Tiilikainen, hän lauloi meille kolme laulua ja vielä toivottuna "Oi muistatko vielä sen virren".  Me, yleisö, lauloimme Sauli Tiilikaiselle onnittelulaulun hänen joulukuussa olleen 60 - vuotispäivänsä kunniaksi.
Tämä tilaissus oli tämän vuoden ensimmäinen tähtihetki.

Huomiselle on jo ostettu konserttiliput ja seuraavaa perjantaitakin jo odotellaan.
 
Posted by Picasa

12 kommenttia:

 1. Mukavaa konsertti-iltaa Unelma!

  VastaaPoista
 2. Oi miten upeita tapahtumia! Varmasti antoisa, samoin konsertit.

  VastaaPoista
 3. Oi olisin halunut myös tulla kuuntelemaan,
  Mukavaa konsetti-iltaa sinne teille.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänään konsertissaa esiintyy Aurinkorannikon kuoro, uskon, että pitäisit konsertista, kun itsekin olet kuoroihmisiä.
   Yritän kertoa huomenna.

   Poista
 4. Hienoja musiikkikokemuksia, nauttikaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä on nautittukin. Sauli Tiilikaisen esittämänä tuttu Anniina-laulukin soi niin mahtavana, että vieläkin kylmät väreet kulkevat selkäpiissä. Huikea esiintyjä hän on muutoinkin. En tähän yhteyteen saanut mahtumaan hänen tarinointiaan.

   Poista
 5. Anniina-laulu saa minullakin kylmät väreet selkäpiihin. Olen kuullut sen livenä ainakin Jorma Hynnisen konsertissa. Oi muistatko vielä sen virren ja monet muutkin laulut koskettavat. Mitä olisikaan elämä ilman musiikkia.

  VastaaPoista
 6. Mielenkiintoista kuultavaa ja koettavaa.
  Oletko vallan muuttanut ulkomaille?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei olla muutettu, vähän vaan pakkasia ja liukkautta pakoon lähdettiin.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.