torstai 24. tammikuuta 2013

Lapsiystävällinen kaupunki.

 


Lueskelin tässä viimeviikolla uutisia synnyinkaupungistani Turusta.  Vastenmielinen uutinen osui silmiini, Turussa halutaan lapset pois hiihtoradoilta. Hei, haloo!! Voiko tuo olla totta?
Ovatko nuoremmat jo unohtaneet kuinka tärkeää oli hiihtotaito Suomen pojille ja miehille 1939-40? Jos nykypäivänä ei enää maata hiihtäen pelastetakaan, niin yleiskunnon kohottaminen on tärkeää kolmentiilen mittaisista vaareihin asti.

Mikä näihin nuoriin kauniisiin ja rohkeisiin on mennyt kun lapsia ei enää suvaita missään. Lentomatkustajat vaativat lapsettomia lentoja, morsiamet kieltävät jo kutsukorteissa lasten tuomisen hääjuhliinsa ja ravintoloissakin jotkut paheksuvat lapsiperheiden läsnäoloa. Onko Suomi tarkoitettu vaan keski-ikäisille, kun vanhuksetkin ovat jo laitoksissa kitumassa märissä vaipoissaan?Olen huomannut, että täällä etelässä on toisenlainen kulttuuri. Lapsille on tilaa ja vanhojakaan ei unohdeta. Tämä nyt on näkemykseni näin lyhyellä aikavälillä havainnoituna.Iltaisin perheet saapuvat joukolla lähiravintoloihin syömään ja seurustelemaan. Iloinen puheensorina täyttää lähitienoon. Mukana ovat mummit ja ukit, pienet ja suuret lapset, ehkä vielä joku täti tai serkkukin on liittynyt seuraan. Pienempiä lapsia hoivaavat kaikki yhdessä. Lasten ei tarvitse kitistä ja känistä, he saavat huomiota ilman sitäkin, kun väkeä on enemmän ympärillä.
 On ollut pari sateista ja tuulista päivää. Tämän jutun kuvitus jäi vähän torsoksi. Sunnuntai tai viikonloppu yleensä olisi parasta aikaa kuvata rantabulevardilla lapsiperheitä harjoittelemassa pyörällä, rullaluistimilla tai muilla vempaimilla ajoa.
Ehkä laitankin tänne lisää kuvia ensi viikolla..
 
 
Kuka onkaan ajellut tänne Jopoilla?


Posted by Picasa

20 kommenttia:

 1. Suomalaisessa kulttuurissa on yleensäkin alkanut olemaan varsin ihmiskielteisiä piirteitä. Kaikki ikäryhmät ovat jollain tavalla tiellä ja väärässä iässä. Erikoista ahdistusta aiheutetaan ihmisissä. Työnantajille mm. ei enää kelpaa mikään ikäryhmä. Koulutusputkesta pitäisi selvitä mahdollisimman nopsaan, mutta silti koulutuspaikkoja vähennetään. Päiväkotilapset eivät ole enää päivähoidossa, vaan varhaiskasvatuksessa ja heitä arvioidaan, tutkitaan ja väännellään jo 2-vuotiaasta. Jyvät ja akanat täytyy erottaa jo varhain! Vanhukset jätetään hoitamatta, elektroniikan valvontaan kotiin yksin pelkäämään. Ei hyvä!

  VastaaPoista
 2. Latinalaisessa maailmassa on aina pantu etusijalle perhe ja suku. Minustakin se olisi ihanteellista ja toivottavaa. Sydäntä lämmittää katsella kuinka perhekunnat pitävät toisistaan huolta ja osaavat nauttia yhteisistä hetkistä. Näinhän sen pitäisi mennä meilläkin mutta... jossain mättää täällä kotomaassa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Me olemme täällä iltakävelyllä nähneet näitä perhetapaamisia. Ruokapaikkoihin on hyvät näkymät, kun ihmisiä ei tarvitse viedä pakkasta pakoon taloihin sisälle.

   Poista
 3. Suomeen tarvittaisiin aimo annos suvaitsevaisuutta. Ei tämä voi olla pelkästään kauniiden ja rohkeitten valtakunta. Koskahan herätään todellisuuteen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sitä voikin kysyä, mihin kaikki tämä johtaa.

   Poista
 4. Totta on että ahtaaksi ja vaikeaksi on elo käynyt armaassa isänmaassamme. Mahtaako tämä johtua EU:sta vai siitä, että pian kaikesta on tapeltava verissä päin??

  Oikein hyvää ja antoisaa viikonloppua, Unelma!<3333

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vaikeat ajat ovat ennenkin yhdistänyt ihmisiä.

   Hyvää viikonloppua myös teille.

   Poista
 5. Onpa uskomatonta,että tuollaista halutaan! Täälläkin lapset otetaan huomioon joka asiassa ja heitä näkee iltaisinkin ravintolossa lasten kanssa.Vähän sama on koirienkin suhteen;D
  Ihanaa viikonloppua Unelma!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei tuota voi oikein todeksi uskoa, mutta tällaisia tarinoita Suomessa on joutunut lukemaan.

   Poista
 6. Onpa harmillista jos noin on tapahtumassa suomessa.
  Olen myös havainnut että perheeseen hankitaan lapsi vasta kun kaikki muu on saatu. Täytyy rukoillen kääntyä korkeimman puoleen.
  Mukavaa viikonloppua sinulle Unelma.

  VastaaPoista
 7. Olen huomannut saman asian noissa Välimeren maissa, lapset ja perheet viettävät paljon aikaa yhdessä, lapset ovat keskipisteenä ja kaiken huomion kohteena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsilla on varmaankin turvallinen olo, kun perhe on ympärillä.

   Poista
 8. Sanoit sen niin hyvin. Ihmettelen aina, kun luen että Suomessa eivät saa lapset kuulua tai näkyä. On surullista, että ihmisiltä unohtuu elämän kiertokulku ja ainoa ihmisen hyäksytty ikä ja muoto on nuori tai keski-ikäinen. Täällä meillä vielä tavataan ja ollaan perhekunnittain, vauvasta vaariin. Ja on oivallettu sekin, että lapset ovat ihan maksavia asiakkaita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Niinpä, lapset ovat tulevaa asiakaskuntaa. Tärkeää on myös, että vanhemmat ohjaavat lasten käyttäytymistä.

   Poista
 9. Yhdyn sanoihisi täysin!
  Olen huomannut myös, että täällä vanhuksia ei arvosteta lainkaan, tai voisi verrata eläimeen..tai monesti eläimetkin saavat parempaa hoivaa, kuin vanhainkodeilla vanhukset.
  Tillariina osasi hienosti tiivistää munkin ajatukset tästä, mitä tarkoitit.
  Olisi hienoa, että Suomessakin olisi yhteiskunta sellainen, että kaikki ihmiset sukupuoleen ja ikään , olisivat samanarvoisia ja heitä myös kohdeltaisiin todella hyvin.
  Sehän olisi hienoa, että maailmalla puhuttaisiin Suomesta hyvänä esimerkkinä vanhuksien hyvinvointiin liittyvistä asioista. Ja myös, että lapset otettaisiin huomioon kaikessa mukana tasavertaisena..mutta tietenkin vanhempien pitäisi olla se "vanhempi" kuitenkin.
  Hyvää viikonloppua sinne kauas teille!

  VastaaPoista
 10. Hiihdellä kait saa, mutta ei kävellä ja sotkea latuja...

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.