keskiviikko 10. lokakuuta 2012

Sukkatiedettä


Viime päivinä en ole juurikaan ehtinyt blogeissa vierailla, on ollut ongelmiakin kommenttiluukkujen avautumisessa. Todellinen syy löytyy tästä alhaalta.Olen tehnyt sellaista kotitieteellistä tutkimusta, aiheena villasukka,  kantapään kutominen ja sukan aloitus kärjestä.

Kun lähelle seitsemänkymmentä vuotta olen sukkiin aina kutonut perinteisen vahvistetun kantapään ja aloittanut sukan varresta, niin arvelin ajan olevan kypsän kokeilla jotain uutta. Netti antaa siihen oivan mahdollisuuden.

Nettiopettaja ei hermostu, vaikka samaa asiaa kysytään moneen kertaan.  "Voi Ulla-kiltti näytä vielä kerran uudelleen."  Kelataan takaisin ja Ulla neuvoo kärsivällisesti.

Jäännöskeriä nyt olen aloitellut kutoa sukiksi.

Vertailin samalla näitä puikkoja keskenään. Bambupuikot ovat kevyemmät, mutta lanka liukuu niissä huonommin. Ehkä nuo minun bambupuikkoni ovatkin vielä uuden karheat.Tähän kantapäähän löysin ohjeen netistä.  Ei ihan mennyt niinkuin eräässä TV femman ohjelmassa. Lisäharjoitusta tarvitaan.

Ohje oli täällä.Näihin pikkuisiin sukkiin sain uppoamaan yhden raitalankakerän lopun.  Tämä kantapää onnistui jo paremmin ja oli helppo tehdä, en seonnut laskuissani.

Tässä sukassa on tiimalasikantapää. Täällä ohje.

 

Löysin Stokkalta tällaisia hilavitkuttimia kutileen merkeiksi. En tiedä osaanko noita edes käyttää, mutta oli kiva ostaa.  Hih..
On muistettava kysyä ystävältä suomennosta hänen seuraavalla käynnillään. Minulta tuo saksankieli on kokonaan hukassa.

Tästä linkistä löysin helpon video-ohjeen sukan aloitukseen kärjestä.  Tätä aion käyttää jatkossa, kun näitä jämälankojani kudoskelen.

Sitten vielä yksi ihmettelyni aihe. Olen joskus TV:ssä nähnyt mummojen kutovan ihmeellisesti oikealla kädellä lankaa kieputtaen jokaisen silmukan jälkeen tai uuden alussa, miten vain. Näin kutoi miss Marblekin eräässä ohjelmassa.
Täällä kieputetaan lankaa. Jälki on ihan nättiä, mutta tuota tyyliä en aio opetella.

Tuota sukan kantapään syvintä olemusta aion vielä tutkia. Tuskin sentään väitöskirjaa teen, kun tuo plagioinnin paljastuskonekin on jo keksitty.

"Kukin taaplaa tyylillään."

Tervetuloa lukijaksi  Kivitasku.
Posted by Picasa

24 kommenttia:

 1. Sinä kyllä olet mahtava sukankutija.En ole sukkia kutonut sitten 2 luokan jälkeen,muistan niin....Tuli trauma kun sukan kutomiseen meni minulta koko lukukausi ja muut saivat omansa valmiiksi aiemmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Älä välitä, ei kaikkien tarvitse kutojia olla. Sinun vahvuutesi on vaikkapa kokkaamisessa. :-)

   Poista
 2. Olen nyt kutonut niin paljon sukkia varastoon että seuraavat, kun vauvan nuttu on valmis, pitääkin syventyä tuohon kärjestä aloittamiseen. Tuo kantapää malli onkin tuttu ennestään, mutta koskaan en ole aloittanut varpaista päin kutomaan. kerta se ensimäinen.
  Oikein mukavaa lokakuun jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mukavaa vaihtelua on kääntää koko homma nurin päin.

   Poista
 3. Näppärästi tuossa ohjeessa kutomisen aloittaminen kävikin. Tekis mieli kokeilla, mutta mutta. Kärsivällisyys ja tottumuksen voima nyt törmäävät, joten ehkä sitten joskus. No lankakeriä kyllä prinssipuoliso on kantanut, varmaan toivoo, että kutoisin ja kutoisin...kun viime syksynä tikutin lapasten lisäksi noin 25 sukkaparia. Ja päätin, että en ikinä urakalla... mutta taas on langat nimeäni huutamassa.
  Kyllä olet taitava. Mutta senhän jo tiesinkin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taitavuudesta en tiedä, mutta utelias olen. On kiva kokeilla uutta.

   Poista
 4. Vaihteeksi on kiva kokeilla uutta. Mun ei ole tullut vielä tehtyä suykkaa kärjestä aloittaen, jospa joskus :) Noi siniset sukat on söpöt :)

  VastaaPoista
 5. Minusta tuo tiimalasikantapää ei istu niin hyvin, kun tuo periteinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen ajatellut samaa, että ainakin isot miesten sukat on tehtävä perinteisesti. Vielä ei ole kokemusta, kun vasta yhdet aikuisten sukat olen kutonut.

   Poista
 6. No nyt selvis tuo ulkomaisissa ohjelmissa näkynyt outo neulomistyyli! Olen aina ihmetellyt, miten kummassa ne kieputtaa lankaa... tuolla tyylillä en saisi ikinä mitään työtä valmiiksi, näyttää niin hitaalta hommalta. Pitäydyn perinteisessä oikein-nurin -tyylissä:)Ahkera olet ollut, voimia päiviisi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ei onnistuisi minullekaan tuo langan kieputtaminen.

   Poista
 7. Kyllä sä olet taituri näissä sukkahommissa.
  Katoin videoita ja jäinkin sille tielle moneksi aikaa. Kun katoin yhden, sitten seuraavan ja sitten olinkin jo vallan muussa maailmoissa, kuin sukankutimissa, olin jo maalaamisessakin, hi!
  Mutta toi erikoinen kutominen on kyllä ihmeellistä, mutta silti mun äitini kutoi vallan noin. Ja kutoikin myös monet sukat, eli ei hidasta häneltä kuitenkaan ollut.
  Mutta kaikkeen tottuu. Mä kudon kuitenkin tavallisella tavalla, en osaisi niin kutoakkaan, kun äitini kutoi..
  Toi kärjestä aloitettu sukka näyttää kyllä aika mielenkiintoiselta, sitä vois kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Arvaatkin jo, että tuolla sukkien maailmassa aikaa tärvääntyy. :-)
   Kaikkea tekisi mieli kokeilla.

   Poista
 8. Varmaan on vaihtelua kokeilla sukan kutomista uusilla tavoin. Olen muutaman tehnyt myös kärjestä aloittaen, en ollut tyytyväinen kuitenkaan sukansuun silmukoiden päättelyyn, tuli liian löysää tai kireää, ei sopivaa. Samoin on kiilakantapään kanssa. omaan jalkaani istuu parhaiten juuri perinteinen vahvistettu kantapää. Sinun sukillasi on kyllä nätit kantapäät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulen, että minäkin palaan taas entiseen maliin heti, kun saan kerän loput kudotuksi. Hitaasti käy kutominen noilla uusilla ohjeilla ja tarkasti on seurattava ohjetta.

   Poista
 9. Kiitos tuosta jutusta että ei väsy kysymiseen, kyllä täällä sain hymyn suuhun.Hih.
  Varmaan nettiopettajakin hermostuu jos minä käyn kutomaan ja kyselen.Hih.

  Olet kyllä taitava ja ahkera kutoja.
  Mukavia kutomishetkiä sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Usko pois, Sylvi, nettiopettaja on kärsivällinen. :-)

   Poista
 10. Ahkerasti oletkin kutonut sukkia. Kauniita ovat ja kantapäätkin ovat ihan hienosti onnistuneet!

  Heh! Minä en sitten vielä taida olla tarpeeksi vanha, aloitan sukat aina varresta ja teen tavallisen vahvistetun kantapään.....

  Minustakin niissä bambupuikoissa lanka liukuu aika nahkeasti ja ajan kanssa bambuiset puikot taipuvat vielä kaareviksi. Ne tosin suoristuvat kun liottaa vähän aikaa kuumassa vedessä.
  Käytänkin nykyään sellaisia puisia ruskeankirjavia sukkapuikkoja, taitavat olla
  koivua. Ne ovat sopivan liukkaat, kevyet ja pysyvät muodossaan.
  Onnea ja innostusta kantapäätutkimuksellesi :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Marja, tästä mukavasta kommentista.
   Sukkatutkimukseni sai tärkeää lisätietoa oikealta sukkaprofessorilta. :-) Sinun sukkasi ovat niin hienoja ja niitä tuntuu syntyvän kuin sieniä sateella.

   Noista bambupuikoista minulla ei vielä ole paljoa kokemusta. Hyvä tietää, että vääntyvät.
   Sellaisia koivuisia puikkoja en ole vielä edes nähnyt.

   Perinteiseen malliin siirryn minäkin heti ehjän kerän saatuani kudottavaksi.
   Nämä kokeilut ovat vain pientä piristystä rutiineihin. Näitä kokeiluita ei voi automatkoillakaan tehdä, menisi kerät nopeasti solmuun.

   Poista
 11. BBC:n tuottamassa Neiti Marple -televisiosarjassa (1984-1992) pääosaa esitti Joan Hickson. Onhan se hellyttävää, kun katsoo Marplea neulomassa villapaitaa sisaren tyttärelle. Englantilaiset tekevät monia käsitöita omalla persoonallisella tyylillään, hyvää syksyn jatkoa sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, HarryArt, samoin sinulle, mukavaa syksyä.

   Poista
 12. Hyvä sinä ahkera! Hienoa jälkeä tulee. Minun ranteeni eivät enää kestä tuota kieputusta, enkä koskaan ole ollut kovin innostunut kutomaan. Lapsille aikanaan tein kyllä sukkia ja villapaitoja, mutta silloin tuli kiintiö täyteen.
  En tiedä mihin tämä aika nyt menee, mutta kovaa vauhtia menee...
  Hyvää syksyä teille ♥

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.