tiistai 16. lokakuuta 2012

Ottaako vai eikö ota?Taas on se aika vuodesta kun puhutaan influensarokotuksista. Minäkin olen netin kautta lukenut lehtiä ja mennyt yhä enemmän ymmälleni tästä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tiedottamisesta. Täällä ruohonjuuritasolla asiaa tarkastelen ja pähkäilen.

Pari vuotta sitten  ilmoitettiin, että yli 65 vuotiaitten ei kannata rokotusjonoihin ängetä, no ei menty. Ei saatu sikalunssaa eikä narkolepsiaa. Tänä syksynä taas ymmärsin lehtikirjoituksista, että vain yli 65- vuotiaille suositellaan rokotusta. Hei, haloo, mistä nyt on kysymys?  Mummelit kai sitten joutavat nukkumaan, mieluummin oikein sikeästi, vai?  Miksi mummeleille pitää antaa juuri tätä rokotetta, kun toinenkin rokote on olemassa? Vai onko niin, että sitä Fluarix-rokotetta on hankittu niin paljon, että se nyt vaan on tökättävä mummojen kankkuihin.  :-)

Nyt tulee jo sellainen tunne, että THL pesee  kätensä jo etukäteen tuon lunssarokotuksen vaikutuksista. Jos alle 65-vuotias uskaltautuu rokotuksen ottamaan ja myöhemmin ilmeneekin ongelmia, niin THL voi vedota omiin lausuntoihinsa, että ei olisi pitänyt työikäisten ko rokotetta ottaa. 

Jos et rokotetta ota, niin siinä tapauksessakin syyllistetään,  voit levittää pandemiaa rokottamattomana. Voi hyvät hyssykät.

Vielä työelämässä ollessani otin syksyisin flunssarokotuksen ja sairastin talven mittaan pari kolmekin keuhkoputkentulehdusta ja nuhakuumetta. Nyt en enää ole rokotuksia halunnut, ei ole myöskään tarvinnut flunssia sairastella. Taidan jo olla immuuni lunssapöpöille, on eletty aasialaisten, hongkonkilaisten, lintu- ja sikalunssien ym. aikana. Vakavia ja kohtalokkaita tauteja nuo ovat  heikoille ja sairaille. Pitäisi nyt vaan yrittää pitää huolta peruskunnostaan ja muistaa ottaa tarvittaessa D- ja C-vitamiinia.

En ole varsinaisesti rokottamisia vastaan. Ymmärrän hyvin  niiden pelastaneen maailman monilta kauhistuttavilta sairauksilta. Menneillä vuosilla merkittiin jopa kirkonkirjoihin kansalaisten rokotustiedot, muistaakseni ne koskivat isorokkorokotusta. Tämä vouhkaaminen flunssarokotusten kanssa nyt vaan tuntuu liioittelulta. Riskiryhmistä en nyt puhu, vaan perusterveistä ihmisistä.

*
Nyt ovat vielä tuolla hallituksen kukkoilijat ehdottamassa, että ensimmäinen sairauspäivä  pitäisi potea tautia ilman palkkaa. Siis ainakin vähäosaisimmat ja ne jotka pelkäävät työpaikkansa puolesta menisivät kustannuspaikoilleen sairaina. Siinä vasta pöpöt leviäisivät tehokkaasti jo työmatkalla ja myöhemmin koko osastolla.

Flunssattoman syksyn toivossa eletään.
Posted by Picasa

18 kommenttia:

 1. Minä otin viime vuonna sen rokotuksen sen jälkeen kun sairaskassani nalkutti siitä etten ollut ottanut.Kadutti heti jälkeenpäin mutta en saanut minkäänlaista flunssaa mutta samalla mietin että olisinko edes saanut ilman rokotetta. Nyt vähän mietin koska olen tekemisissä sydänsairaitten lasten kanssa ja heidän lähelleen ei saa tulla minkäänlaisia pöpöjä.Mutta meillä on vielä ihan täysi kesä joten täällä ei edes ole alettu puhumaan flunssarokotuksista....Toivottavasti et saa flunssaa ja samaa toivon itselleni!

  VastaaPoista
 2. Onhan meillä taas pohtailemista ottaako vai ei..;))

  Leppoisaa viikon jatkos, Unelma!<333

  VastaaPoista
 3. Jotenkin tuntuu, että meillä on nyt vähän kaikki "sisäpoliittiset" asiat jääneet jalkoihin tai ovat aivan vinksallaan.
  EU-ongelmat ovat vieneet suhteellisuuden tajun ja oma maa on jäänyt jalkoihin.

  VastaaPoista
 4. Olen miettinyt vähän samoja asioita, kuin sinäkin.
  Yli 65-vuotiaitten mummojen ja pappojen ei kait sitten oo väliä, jos vaikka sairastuisivatkin rokotuksesta, niiden ei enää ole väliä, kun eivät työtäkään tee, he!
  En aio ottaa myöskään rokotusta, vaikka en ole vielä 65.
  Toivon vaan, ettei sairaus iske, pitää syödä vitamiineja paljon, niin kyllä siittä selvitään!
  Hyvää tiistai iltamyöhäistä!

  VastaaPoista
 5. Joo-o. ota tai jätä, siinäpä nyt pulma. Uskollisesti sen olen joka syksy ottanut siitä asti, kun lääkäri sanoi sen olevan tuon sydämen takia välttämätön, etten kestäisi sitä pahaa flunssaa jos se iskisi päälle. Nyt sitten arveluttaa, mitä jos saa sen narkolepsian, no, onhan kai se vaara aika olematon näin vanhalla mutta sittenkin, kamala tauti olisi, eihän sitä uskaltaisi edes autolla ajaa, nukkuisi kesken ajon. Hoh hoh, mitähän tekisi?

  VastaaPoista
 6. Oon nyt 64 v, enkä meinaa ottaa. Viimiset vuodet olen sairastanut kaikki samat, mitä tytöntyttö on tarhassa ollessaan sairastanut. Nyt näyttää helpottavan.

  VastaaPoista
 7. En kyllä ota rokotuksia,yhden kerran otin,kun olin töissä,sinä talvena olin kipeä kokotalven,nyt on vänän lunssanen olo nuhaa ja yskää eiköhän se mene ohi,hyvää loppuviikkoa ♥

  VastaaPoista
 8. Olen jättänyt rokotukset väliin, en ole sairastanut pahempia flunssia, kuin mitä muutamat nuha-yskät pitkällä aikajaksolla, ei edes kuumetta.
  Toisaalta olen niin eristettyssä maailmassani, kerran viikossa vain kauppareissulla ja siinä tuo ihmisten ilmoilla oleminen onkin.Toivottavasti flunssat kiertää meidät. Pidetään huolta itsestämme.

  VastaaPoista
 9. Kävin minäkin piikillä vaikka olen sitä mieltä, että omasta kunnosta huolehtiminen ja avantopulahdus aamuisin ovat ne, millä meikäläinen pysyy flunssattomana. ja sitten kun pöpö iskee, se iskee piikityksestä huolimatta.
  Tänä syksynä taidan laistaa piikittämisen, on tullut kauhu kaikista pandemioista ja narkolepsioista. Ja elettiinhän sitä ennenkin.
  Vai riskeeraanko?
  Hyvä ja ajankohtainen postauksesi jälleen kerran.

  VastaaPoista
 10. Unelma, minä otin sen kerran ja melkin kuolin siihen. Ikinä, ikinä en enää moiseen ryhdy. En tiedä, olisinko jotenkin allerginen jollekin rokotteessa vai miksi mm. pyörryin 3 päivää rokotuksen jälkeen, olin koko talven flunssassa ja poskiontelotulehduksissa etc. Meillä ei kukaan ole ollut flunssassa, kun aloitimme kaksi vuotta sitten ottamaan 50 mikrogrammaa D:tä ja sen päälle vielä syömme kalaa.

  R. kuuli eilen matkalla Hesasta kotiin radiosta ohjelman, jossa joku asiantuntija kertoi välttyneensä flunssasta samoilla annoksilla kuin me. Hänellä tosin maksa-arvot kohosivat ja hän pudotti sitten hiukan tuota määrää. Minäkin taidan tyytyä 'vain' 40 mikrogrammaan tänä talvena.

  VastaaPoista
 11. Itse en ole koskaan noita flunssarokotteita ottanut, vaikka työterkkarin kautta niitä ilmaiseksi on aina tarjottu. Minuun ei helposti mikään tartu, olen havainnut. Työpaikalla sai rauhassa kierrellä flunssat sun muut vatsataudit, mutta minut ne aina ohitti.

  Ns. extrarokotuksina olen ottanut ainoastaan hepatiittirokotteen kolmen sarjana. Eli käsittääkseni ainakin a-hepatiitille minulla on elinikäinen suoja.

  VastaaPoista
 12. En ole minäkään ottanut flunssapiikkiä, piti se sikapiikki ottaa kun mies melkein pakotti. Taisin kyllä sen sairastaa ennen piikkin ottamista. Oireet täsmäsivät, enkä ikinä niin kovaa tautia ollut ennen potenut.
  En tiedä, pää menee sekaisin kun noita suosituksia ja varoituksia kuuntelee.

  VastaaPoista
 13. Olipa hyvä kirjoitus, olen niin samaa mieltä!

  VastaaPoista
 14. Kiitos kaikille mielenkiintoisista kommenteistanne.
  On mukava huomata, että samat asiat meitä askarruttavat.
  Tärkeää olisi hankkia mahdollisimman paljon tietoa näistä rokotuksista. Jotenkin vaan tuntuu siltä, että näitä "virallisen" tahon suosituksia ohjaillaan rahan voimalla ja rahan ehdoilla.
  Onneksi meillä sentään on vielä vapaus itse päättää asioistamme ja järjenkäyttöäkään ei ole kielletty.

  VastaaPoista
 15. Minä en ole ottanut koskaan rokotusta.
  Monesti töissä ne jotka ottivat sairastuiva.

  VastaaPoista
 16. PS. Päättäjät ja suosittelijatkaan eivät tiedä totuutta. Yksi ilta televisiossa haastateltiin jotain juuri tästä rokotteesta tietävää ja hän myönsi, että kaikkia haittoja ei vielä tiedetä, mutta että entisellä linjalla jatketaan ja suosituksia ei olla muuttamassa. Siis todellakin: Onneksi kukaan toinen ei tätä voi puolestamme päättää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Leena, vielä tästä.

   Nyt oli helppo asia päättää, en nyt ole kovin innokas lähtemään rokotetta ottamaan ja koemummeliksi. :-)

   Se on todella hienoa, että itse saamme päättää.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.