lauantai 23. kesäkuuta 2012

Ihastuttavat ja vihastuttavat lupiinit.

.

Mootoritien pientareet ja rampit ovat juuri nyt lupiiniloistossaan aivan hurmaavat.

Lupiini on varmaankin kauhea riesa, jos siitä haluaa päästä eroon. Moottoriteiden penkoilla se on kuitenkin hyödyllinen, pitkät paksut juuret pitävät piennarten hiekat paikoillaan. Nykyään lupiineita ei enää taideta kylvää tähän tarkoitukseen. Mielestäni lupiini on paljon kauniimpi kuin takiaiset ja ohdakkeet teiden varsilla.

Suomessa on maanteitä tuhansia kilometrejä, ihastuttavia luonnonkukkiakin löytyy yllin kyllin. Toivottavasti niitä ei taas niitetä parhaaseen kukinta-aikaan maan tasalle.

Ajattelin laittaa terveiset TVH:lle, muistin sitten, että eihän ne yienvarsien niittäjät enää mitään TVHlaisia ole. Mikähän se instanssi nyt on? Ei kun kuukkelille. Arvatkaa mitä tuli vastaukseksi; Team Väli Housu. :-) Selvisihän sekin sitten, että TVH on nykyään TVL, voipi se olla niinkin, että seuraavalla sivulle sen laitoksen nimi olisikin jo jokin muu.

Mukavaa juhannusiltaa kaikille. Me pidämme sadetta jo täällä kotona, ajelimme pois pahimman paluuruuhkan tieltä.

16 kommenttia:

 1. Lupiinit on todellakin kauniita kun kukkivat.

  Täällä on ollut vaihteleva ilma tänään. Välillä sataa ja taas paistaa.
  Oikein hyvää Juhannuspäivän-iltaa! ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sateista on täälläkin, mutta saaressa paistoi aurinko.

   Poista
 2. Minäkin pidän lupiineista teiden varsilla. Kollaasi on kaunis!
  Täälläkin nyt sataa kauniin juhannussään jälkeen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lupiineista on vaikka kuinka monta erilaista väriyhdistelmää. Mukava niitä on tutkia. Moottoriteillä vaan ei pääse läheltä kuvaamaan.

   Poista
 3. Lupiini on sitkeä kasvi, jos saa aurinkoa...;)))

  Kiitos kuvista, ja oikein leppoisaa 2. juhannuspäivää, Unelma.<3333

  VastaaPoista
 4. Niin juuri kävi, että traktomies veti viikatteella juuri parhaimmillaan kukkivat lupiinit työmatkan ojan penkereeltä. Sellainen 600 m:n yhtenäinen kasvusto. Se on ollut minulle joka kesäinen ilo seurata tätä kukintaa, sillä parhaimmillaan juuri sillä viikolla kun pääsen lomalle elikkä juhannusviikolla. Olisi ehtinyt viikon tai parin päästäkin kun alkaa siementää, niin ne vetää pois. Meidän kaupungissa kun noita ns. koiranputki- ja ohdakepiennartakin on mielin määrin. :(

  Kaunis kollaasi. Olisin voinut tehdä aivan samanlaisen, jos olisin ollut nopea!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Järkevää on niittää ennen siementen valmistumista, mutta harmillista on jos liian aikaisin niittivät sinulta silmänilon.

   Poista
  2. Tillariina, tervetuloa lukijaksi.

   Poista
 5. Lupiini on kaunis vieraskasvi niinkauan kun pysyy pois minun kukkamaaltani, sinne en sitä huoli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juu, en minäkään meidän pihalle lupiinia halua. Moottoritien varsilla se on ihan omiaan.

   Poista
 6. Samaa mieltä tienvarsikukkijoista. Antaa niiden vain kukkia, eivät matalana estä edes näkyvyyttä.
  Taitaa TVH olla jo hienosti Destia. Mikähän tuon vierasperäisen nimen taustana on. Olisi kelvannut ihan suomalainen nimikin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voihan Destia. En edes muistanut tuota nimeä. :-)
   Minulle myös kelpaisi täällä Suomessa suomalaiset nimet.

   Poista
 7. Unelma, täällä ilmoittautuu Suuri Lupiinein Rakastaja! Minä en tajua mitään muukalaisvihaa. Lupiini parantaa maaperää tuomalla siihen typpeä, lupiini on kaunis kuin marskin lilja, mutta paljon helpompi ja miltä näyttäisivätkään tien vieret ilman koiranputkien valkeaa pitsiä ja niiden joukossa monissa väreissä kukkivia vaatimattomia lupiineja. Minun kuupuutarhani sai aloittaa valkoinen lupiini!

  Jätin muuten yhden erittäin kauniin puutarhakirjan ottamatta, koska koko kirja perustui ns. muukalaikasvivastaisuuteen. Rakastan myös kurtturuusjen eri variaatioita ja niitä upein on hansa, joka kukkii vielä pakkasillakin ja tuoksu on mitä laadukkain.

  Lupiini on muuten äärettömän himoittua, sillä minulla oli yksi ainoa yksilö tummaa viininpunaista ja se käytiin varastamassa oikein lapion kera! Olisin ottanut siitä siemenet talteen.

  Onneksi sisustus- ja puutarhalehdet ovat lupiinia täynnä ja muutama vuosi sitten Viherpiha -lehden kannessa oli kaunis lupiini.

  Upeaa lupiiniviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Uskomatonta, että joku lähtee lapion kanssa lupiinia varastamaan.
   Ne punaiset ovat harvinaisempia.

   Lupiinien värit luultavasti sekoittuvat pörriäisten toiminnan johdosta. Valkoisesta lupiinista kerätyistä siemenistä voikin tulla ympäristössä kasvavien lupiinien värisiä. On varmaankin taas lähdettävä tutkimaan googlea, että selviäisi pitääkö tuo tieto paikkaansa.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.