torstai 29. joulukuuta 2011

Päivityksiä

.
Joulukuun alussa saamani toinen amarylliksen kukka avautui jouluksi. Joulukorttejakin oli tullut melkoinen pino, niitä voisikin tarkastella vielä lähemmin loppiaisena. Kiitos kaikille lähettäjille.

Viimehetken sukkasatoa vajaista keristä. Tähän kirjavaan raitasukkaan sain idean -Maijulta-. Vihreät sukat kudoin laivamatkalla Tukholmaan, mustat valmistuivat vasta aattona.

Tämä kuva on Tukholmasta, Liljeholmenista, täällä olemme usein käyneet kaupunkilähetyksen kirpparilla, nyt se on suljettu. Oli turha reissu, mutta tulipahan tehtyä.

Olen kuullut, että Tukholmassa on pulaa asunnoista. Näyttää olevan pulaa myös pesäpuista. Aina neuvokkaat harakat ovat päätyneet kerrosasumiseen. Mahtaa siinä keväällä käydä aikamoinen sätkätys.

Tukholman reissusta ei ole mitään mainittavaa kertomista. Vettä ja räntää satoi koko päivän. Siellä on kuitenkin aina mukava käydä, viihtyisi useammankin päivän.

Aattoaamuna talviuimarit järjestivät tonttu-uinnin klo 9.00. Me olimme silloin jo matkalla joulun viettoon. Minun tonttu-uintini tapahtui siis jo heti kuuden jälkeen. Valo laiturin päässä loistaa kutsuvana.

Sinne vaan reippaasti portaita alas ja pieni pulahdus virkistävään kylpyyn.

Tulimme Vierumäelle veljen perheen kanssa joulua viettämään. Tervetuliaismalja, omenamehua ja vishyvettä. Oikein hyvää, kannattaa kokeilla. Tämä on siis minun maljani, toisten lasien sisällöstä en ole täysin varma.

Minua hemmoteltiin ihanalla teellä. Tuo pieni teepallo asetettiin lasiseen kulhoon ja kiehuvaa vettä päälle.

Vähitellen kukka avautuu ja tuoksuu ihanalta. Kuvastani ei tullut täydellistä, mutta teen maku sitä oli. Kiitos teille kaikille.


Tapanin päivänä lähdimme ajelemaan kotiin. Myrskyn jälkiä oli jo ehditty raivata tieltä. Kotona meitä odotti yllätys. Koti tuntui kylmältä, sähköt olivat pois.

Lähdimme heti rantaan katsomaan tarvitseeko uimakoppi siivousta tonttu-uinnin jäljiltä. Olin luvannut huolehtia siivouksesta joulukuun loppuun asti. Siivousta ei tarvittu kaikki oli siistiä ja valotkin paloivat. Luulin sähköjen jo palanneen meillekin ja erehdyin menemään uimaan. Kotona sitten jatkuikin pimeys ja minua alkoi palella järvessä pulikoimisen jälkeen. Kuvittelin saavani kotona kuumaa teetä, no saahan sitä kuvitella, juu. Täällä meidän pitäjässä oli sähköt päällä vain osassa kylää. Tunnit kuluivat ja alkoi hämärtää. Haimme kynttilät esille ja lisäsimme päällemme villapuseroa ja sukkaa, kyllä tässä selvitään.

Taatan läppärissä oli akussa vielä vähän virtaa jäljellä, saimme lukea tietoa tilanteesta, joka tuntui varsin lohduttomalta. Vanhan patteriradion "duraselit" uupuivat hetkessä.

Meitä kutsuttiin Johannan luo yöksi lämpimään, mutta päätimme kuitenkin jäädä kotiin. Halusimme varmistaa, että kaikki koneet lähtevät käyntiin sähköjen palattua.

Onneksi olimme aamulla Vierumäellä tankanneet kunnon aamiaiset ja veljen vaimo oli vielä varustanut kylmälaukkuumme kalkkunarullaa evääksi. Nälkä ei vaivannut, mutta lämmintä teetä kaipasin.

Kun tarpeeksi tiukka paikka tulee, niin aivotkin alkavat toimia. Muistin, että meillä on jossakin otsalamput, niitä tarvittiin edellisessä asunnossa koiranpissatusreissuilla. Katovaloja ei siellä metsässä ollut. Samalla muistin, että uimakopissahan on sähköt päällä ja siellä on myös vedenkeitin. Kaivoimme yläkaapin viimeisestä nurkasta termoskannun esille, lurutimme sen vettä täyteen. Polkaisimme pienen punaisen vankkurin käyntiin ja hurautimme rantaan. Napsautimme kopissa valot päälle ja vesipannu sähköverkkoon. Hetkessä meillä oli kannullinen kuumaa vettä. Nopeasti kotiin ja teehetki olikin siellä autuas. Katsoimme huolestuneena vesitornia, joka tummana varjona heikosti häämötti korkealla mäellä. Pian loppuisi vesikin, torni oli pimeänä.

Näin se ilta kului, istuin villahuopaan kääriytyneenä kutomassa sukkaa otsalampun valossa. Olisi se kutominen onnistunut ilman lamppuakin, mutta olihan se mukava jotain nähdäkin.

Taata luki uutta joululahjakirjaa pyhistä kalliomaalauksista. Hieno kirja, kiitos pojalle.

Menimme aikaisin nukkumaan ja puolikahden aikaan sähköt palasivat ja katkeilivat vieläkin muutamia kertoja. Ja mitä tekivätkään mamma ja taata? Ryhdyimme teen keittoon.

Pakastimen lämpötila oli kohonnut miinus kahteen asteeseen, marjat olivat kuitenkin jäässä, ei hätää.

Tiistaina aamupäivällä Anja ystäväni soitti Porvoosta ja kutsui meitä heille syömään jouluruokia. Anja arvasi, että meillä ei ole mitään, kun pyhät olimme reissussa. Kylläpä maistuikin ystävän laittama lämmin ateria hyvältä. Kiitos, ystäväni.

Meillä ei ole tarkkaa tietoa sähkökatkon pituudesta, mutta uimakopilla kuulimme jollakin aluella täällä sen olleen 26 tuntia ja toisaalla 15 tuntia.

Sen tästä opimme, että kynttilöitä ja paristoja talosta on aina löydyttävä ja taata saa seuraavalla Claes Olssonin reissulla ostaa pienen retkikeittimen, kaasulla toimivan. Saa sillä sitten pihalla keitellä teevettä.

Tämän vuodatuksen jälkeen onkin mukava katsella näitä eilen kuvaamiani joulukukkia.

Jouluruusu on yksi suosikkini. Viime joulun kukan istutin keväällä pihalle, nyt pelkään sen paleltuvan, kun lunta ei ole ollenkaan.
Posted by Picasa

23 kommenttia:

 1. Ei kai jouluruusu palellu, kun kukkiikin lumen seasta. Sulla on kaunis tilkkutyöliina.

  VastaaPoista
 2. Kauniita jouluisia kuvia,ja tarinaa kuin joulutarina. Sukat ovat kauniit myös.Tuntuu uskomattomalta että joku voi mennä uimaan vielä,mutta täytyykin olla teräsmummo.Hyvää Uutta-Vuotta 2012 !

  VastaaPoista
 3. Upeita kuvia! Olipas teillä pitkä sähkökatko,ei kivaa kun on talvi mutta onneksi ei ollut pakkasta,muuten olisi voinut olla tosi kylmää!Ja minä en kyllä uskaltaisi tuonne avantouintiin kuten sinä;olet kyllä mahtava! Ihania kukkakuvia! Ja sukkia! Kiitos lähettämistäsi sukista;ne ovatkin kivasti lämmittäneet jalkoja.Aamulla oli herätessä 9 astetta ja muutama aste enemmän sisällä,joten ne lämmittivät kivasti:)
  HYvää Uutta Vuotta 2012 sinulle ja taatalle!

  VastaaPoista
 4. Jouluruusu on todella kaunis, meillä ei ole vielä koskaan ollut kivimäessä sellaista. Pitäisiköhän hankkia?

  Siunattua uutta vuotta sinulle <3

  VastaaPoista
 5. Paljon tapahtumia muutamassa päivässä! Varmaan joulu, jonka tulee muistamaan pitkään.

  Ihanan romanttisen näköisiä olette otsalamppujen valaistuksessa!

  VastaaPoista
 6. Kaunis jouluruusu! Minunkin on vielä hengissä...;-) Hauska tonttu-uinti!

  Äitini soitti juuri, että on kohta kolmatta päivää rivitaloasunnossaan niin, että vain puoleen huoneistosta tulee valot. Muut ovat lomareissulla siitä pienestä taloyhtiöstä ja sähkölaitos ei vastaa välipäiviniä. No, äiti, 84 vee, tajusi heti, että arkkupakastin, joka on täpötäynnä alkaa sulaa, joten hän kipaisi varastostaan jatkojohdon ja nyt pelittää. Siis hänellä on aina kaksi pakastinta täynnä marjoja, jäätelöä, leivonnaisia...

  Onneksi televisio toimii, sillä hän katsoo kaiken ja nauhoittaa samanaaikasiesti toista kanavaa.

  Olin yhtenä yönä kahdestaan Olgan kanssa kun meni sähköt. Onneksi löysin käsikopelolla taskulampun. Kynttilöitä sytytin palamaan ja niitähän meillä on ympäri vuoden kaikkialla. Lumimies tuota otsalmappua käyttää kun vetää niitä treenejään tuolla pimeässä;-)

  Kiitos viestistä ja kaunista, lumoavaa uutta vuotta sinulle & co!

  VastaaPoista
 7. Kauniita joulun kukkia ja kuvia. Kauan on teillä sähköttömyys kestänyt. Onneksi sää oli lauha. Mitä jos pakkanen olisi huidellut -20 asteessa..
  Me säästyimme sähkökatkoksista, mutta lähialuella on ollut vaikeuksia, varsinkin vanhat ja huonokuntoiset ovat olleet pulassa.
  Hyvää vuoden loppua ja onnellista alkavaa uutta vuotta.

  VastaaPoista
 8. Koettelemusta kerrakseen kun sähkö on poissa pitkän aikaa.;/

  Upeita joulukukkakuvia sinulle, Unelma.:D

  Oikein hyvää Uutta Vuotta 2012.<3

  VastaaPoista
 9. Jopa oli seikkailua. Hyvä ettet kuitenkaan kai vilustunut, vai kuinka? Ihanat joulukukatkaan eivät tainneet paleltua?

  VastaaPoista
 10. Olen vihdoin saanut koneeni takuukorjauksesta. Eipä sitä olisi muutamaan päivään tarvittukaan, kun sähköt olivat poissa. Siskollani sähkö oli poissa lähes kolme päivää. Ilman mökin agregaattia koko kesällä kerätty saalis olisi mennyt hukkaan. Meillä sähkö oli poissa vajaa vuorokauden, mutta sekin oli liikaa. Vaikka kuinka muisteltiin, ei vanhaa retkikeitintä mistään löytynyt, eikä iltateetä siis saatu.
  On se kummaa tuo sähkö, ei sitä huomaa, kun sitä on, mutta jos jotain sattuu, niin auta armias...

  Huomiseksi on taas luvattu myrskytuulta, joten kaiken varalta toivotan jo nyt Hyvää Uutta vuotta teille molemmille :-)

  VastaaPoista
 11. Kylläpä teillä on ollut seikkailu.
  Meillä ei sähkö ollut poikki, mutta tyttärellä oli ja olivatkin meillä evakossa yhden illan...☺

  Ihanat joulukukat. Itse ostin elämäni ensimmäisen jouluruusun...on niiiiin ihana.

  VastaaPoista
 12. Meillä sähkökatko kesti vain noin nelisen tuntia, mutta kyllä sinäkin aikana piti miettiä, että mitä tekis? Sähköä tarvitsee niin moneen asiaan. Otsalamppu käsitöiden tekemiseen ja lukemiseen on oiva apu.
  Olen samaa mieltä muiden kanssa, että aivan ihania joulukukkia sinulla. Jouluruusun minäkin vielä joskus hommaan itselleni.

  VastaaPoista
 13. Amalia,
  tein tilkkutöitä eläkkeelle jäätyäni, nyt en enää malta niihin syventyä. Tämä blogistaniakin vie oman aikansa.

  pepita,
  tuo kylmä kylpy näyttää hurjemmalta mitä se todellisuudessa on. Olen kyllä haaveillut muuttuvani teräsmummoksi. ;-)

  Yaelian,
  sitä mekin taatan kanssa sanoimme, että onneksi ei ole pakkasta. Kylmä kova tuuli tosin jäähdytti taloa tehokkaasti.
  Mukavaa, jos sukat tulivat tarpeeseen.
  Hyvää Uutta Vuotta!

  MaMMeli,
  jouluruusu on ihana. Sain ystäviltä, kiitos heille.

  SusuPetal,
  monenlaista asiaa tapahtui todellakin. Hyvähän meidän oli kotona odotella sähköjä, kun lämmintä teetäkin oli saatu.

  Leena Lumi,
  iso poru olisi tullut, jos meilläkin marjat olisivat sulaneet.
  Onnea vaan jouluruusullesi, muistan kyllä miten kävi viime vuonna.
  Onneksi äitisi oli neuvokas ja sai marjansa pelastettua.

  Minttuli,
  onnekkaita todellakin olimme.
  Nyt ovat varusteet kunnossa, toivotaan kuitenkin rauhallisia pikkupakkasen päiviä jatkossa.

  Aili-mummo,
  kukat tuovat iloa ja valoa pimeään talveen.

  Villiviini,
  olen luultavasti jo niin karaistunut etten ihan pienistä puhureista kaadu petiin. :-)

  Usva,
  agrekaatit onkin kuulemma myyty jo loppuun kaupoista. Marjasadon menetys olisi katastrooffi, eivät ne kaupan pakastemerjat omia keräämiä mitenkään korvaa.
  Hyvää Uutta Vuotta myös teille.

  Irmastiina,
  eikös vaan olekin jouluruusu ihana.

  tarutikki,
  otsalamppu on kiva, kun se jättää kädet vapaaksi.
  Suosittelen jouluruusua, se on niin kaunis.

  VastaaPoista
 14. ♥ Hannele ,
  niin minäkin ajattelin aikaisemmin. Nyt en malta pysyä poissa järveltä.

  VastaaPoista
 15. Teillä oli vastoinkäymistä joulunvietossa, mutta kekseliäinä ohititte nekin. Kyllä hätä keinot keksii, sanotaan ja se pitää paikkansa.
  Täällä ei ole sähkökatkoista eikä myrskyvaurioista kärsitty. Joulu lipui tuttuun tahtiin uudessa kodissakin.

  Hyvää Uutta Vuotta sinulle Unelma.

  VastaaPoista
 16. Ihania joulukukkia.
  meilläkin oli sähköt pois 31tuntia.tuli siinä kynttilöitä polteltua.
  Nyt on varusteet päivitetty,toivottavasti ei silti tarvis enää.uutta myrskyä jo lupailee.

  vanha vuosi on lopuillaan joten toivottelen sinne jo Mieluisia hetkiä vuoteen 2012!

  Ps. niistä toivottavasti luetaan pitkin vuotta.

  VastaaPoista
 17. Teilläpä on riittänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteita joulunaikaan ;))
  Meillä täällä oli tuuria, pahimmat myrskytuulet kiersivät taas Rauman. Sähköt olivat poissa alle kaksi tuntia tiistai-aamuna.
  Joulukukkasi ovat niin kauniita. Jouluruusu on aivan ihana.
  Ajattelin istuttaa oman tämänvuotisen jouluruusuni jo lähipäivinä pihalle. Istutuskelit kun tuntuvat jatkuvan......

  Aivan hurmaava tuo teeruusuke. Meillä on samasta sarjasta "auringon siltaa". Tästä teestä pitääkin nauttia oikein ajan kanssa ja
  ilman kiirettä :)

  VastaaPoista
 18. arleena,
  yllättävistä tilanteista niitä muistoja syntyy. :-)

  Maija,
  aikamoisen sähkökatkon tekin olette siellä kokeneet.
  Hyvää uutta Vuotta!

  Risusydämen Marja,
  voisiko sen jouluruusun jo nyt viedä ulos?
  No, en kuitenkaan vie, kun se kukkii niin kauniisti.

  Ihanaa teetä, se pitääkin nauttia todellakin kiireettömästi ja mieluusti hyvässä seurassa.

  VastaaPoista
 19. Ihanan värikkäitä kuvia vastapainona sähkökatkon aiheuttamalle pimeydelle ja viileydelle.
  Pelottavia nuo nykyajan myrskytuhot kaikkialla.

  VastaaPoista
 20. Simpukka,
  joskus tuleekin mieleen, että nyt ovat maailmankirjat sekaisin, kun uutisia maailmalta katselee.
  Aamulla piastoi aurinko, mutta nyt jo satelee hiljalleen lunta.
  Hyvää uutta Vuotta!

  VastaaPoista
 21. wau, olet oikea teräsmamma!
  Onnellista Uutta Vuotta 2012!

  VastaaPoista
 22. Jopas teilläkin on ollut seikkailua.
  Ihania tekemäsi sukat, kauniita kirkkaita värejä.
  Meillä oli Tapaninpäivänä sähköt pois viitisen tuntia. Ei käynyt pakastimelle kuinkaan. Kellarissa piti ravata vartin välein tyhjentämässä sellasta kaivoa, jonka tyhjennys normaalisti hoituu uppopumpulla. Onneksi oltiin kotona, niin ei tullut kellari veden valtaan.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.