maanantai 22. elokuuta 2011

Matkahaave toteutumassa.

Sota-aikana vietin paljon aikaa maalla mammani hoivissa. Hänellä oli yksi taikakalu, jonka avulla alle viisivuotias viliskantti pysyi kauan aloillaan, eikä häirinnyt mamman ompelutyötä.

Isoisäni oli lähtenyt 1900-luvun alussa Ameriikkaan työtä hakemaan, perhe jäi kotiin. Pappa sai matkarahat tienattua perheelle ja lähti takaisin kotiin. Matkaanlähtö takaisin USA:han viivästyi kun mamma oli tullut raskaaksi (tätini syntyi 1909), eikä uskaltanut lähteä laivalla valtamerta ylittämään. Pappa palasi takaisin jälleen yksinään ja mamma jäi nyt pian kolmen lapsen kanssa kotiin.

Aikanaan pappa taas oli saanut matkarahat tienattua ja tuli perhettä hakemaan uudelleen. Sama kaava toistui, mamma oli pian siunatussa tilassa ja neljäs lapsi oli tulossa. Nyt päätettiin odottaa lapsen syntymää ja matkaan lähdettäisiin vauvan synnyttyä. Tämä vauva sitten syntyi, mutta nyt tulikin suurempi este matkalle, syttyi ensimmäinen maailmansota, vuosi oli silloin 1914, (äitini syntyi). Eipä uskallettu lähteä neljän lapsen kanssa merelle sodan melskeisiin.

Aikaa kului ja matkakassakin hupeni hiljalleen perheen elatukseen. Isoisäkään ei enää palannut USA:han. Hän oli kuitenkin tuonut mukanaan tuliaisina tuollaisen kuvassa näkyvän stereoskoopin. Sillä voi katsella kuvia kolmiulotteisena. Kuva oli kovaa pahvia ja siinä oli rinnakkain kaksi samanlaista kuvaa, joka mahdollisti kolmiulotteisuuden. Tämä on kai keksitty joskus 1800-luvun lopulla ja on edeltäjä Wiev Masterille, jota viisikymmenluvulla ostettiin lapsille mm. Disneyn kuvien katseluun.

Oho, tulipa vähän pitkä esipuhe jutulle, mutta mukava oli kertoa. Muistavat sitten lapsenikin tarinan.

Palataan sinne sota-aikaan, siis tähän "toiseen". Mamma säilytti tuota ihmeaparaattia tarkasti piirongin laatikossa ja siihen ei saanut koskea ilman lupaa. Vekotin otettiin esille vain viimeisenä konstina, kun mamma ei enää jaksanut vastata lapsen ehtymättömään kysymystulvaan.

Olin niin pieni etten osannut hahmottaa missä Ameriikka on, mutta noiden kuvien avulla näin New Yorkin pilvenpiirtäjät, Ellis Islandin, punapuumetsät ja Niagaran putoukset olivat minulle tutumpia kuin konsanaan Halisten koski Aurajoessa. Lapsen käsitykselle oli vaikeaa ymmärtää miten puu voi olla niin suuri, että sen rungossa olevasta aukosta voi ajaa autolla. Näitä kuvia halusivat katsella kyläläisetkin ja jos mamma oli suopealla tuulella, niin kuvienkatselulaite otettiin esille. Tämä siis tapahtui ennen television tuloa Suomeen.

Sieltä lapsuudesta on jäänyt mieleen sellainen haave, että joskus olisi mukava päästä USA:han. Nyt lippu on hankittu ja matkustuslupa tullut viranomaisilta. Huomenna mamma nousee siivelle. Turvallisena matkakumppanina on oma rakas veli, taata jää kotimieheksi.

Tälle matkalle on aivan erityisen ihana lähteä, kun perillä tapaan kummityttöni perheen ja pienokaisen, joka on syntynyt viime joulukuussa.

Haavetta kannattaa pitää elossa lähes seitsemänkymmentä vuotta, elämä voi yht´ äkkiä yllättää.

Tuon aparaatin kuvan olen napannut kuvaruudusta, tuollainen vempain on myynnissä ebay:ssa. Ei ole mitään aavistusta mihin pappani Ameriikasta tuoma laite on vuosien saatossa joutunut. Ehkä jostakin kirpparilta hyvällä onnella löydän itselleni samanlaisen Teksasissa. :-)

Yritän jossakin vaiheessa käydä koneellakin, mutta blogitauko on nyt edessä. Hyvää syksyn alkua kaikille.
Posted by Picasa

25 kommenttia:

 1. Blogin hallinnoija on poistanut tämän kommentin.

  VastaaPoista
 2. Oikein hyvää Ameriikan reissua sinulle Unelma! Onpa ihanaa, etta paaset tapaamaan kummityttoasi perheineen siella. Silloin matkalle tulee aivan erityinen tarkoitus.

  VastaaPoista
 3. Oikein hyvää ja turvallista matkaa Unelma!

  VastaaPoista
 4. Upea kertomus sukusi historiasta, Unelma!

  Toivotan sinulle oikein antoisaa ja turvallista matkaa Amerikkaan<3

  VastaaPoista
 5. Oikein hyvää, turvallista ja elämyksellistä Amerikanmatkaa sinulle, Unelma!

  VastaaPoista
 6. Miten ihana tarina Unelma! Minullakin oli isoisä Amerikassa,kävi siellä syntymässä mutta tuli sitten perheensä kanssa nuorukaisena takaisin Suomeen. Ihanaa,että pitkäaikainen haaveesi toteutui! Oikein hyvää matkaa sinulle rakas Unelma,olen varma että siitä tule ikimuistoinen!

  VastaaPoista
 7. Ihanaa matkaa, Unelma! Voi mikä alustus olikaan tarinallesi. Tuollainen apparaatti pitäisi kyllä hankkia! Sillähän on ilmiselvästi taikavoimia.

  Nyt vain odotan vesi kielellä matkakertomuksiasi.

  VastaaPoista
 8. Mielenkiintoinen tarina, voin ihan nähdä nuo Ameriikan kuvat ja kuvitella niiden aiheuttaman ihmetyksen ja ilon!

  Ihanaa matkaa Sinulle!

  VastaaPoista
 9. Oikein ihanaa ja turvallista matkaa sinulle!

  VastaaPoista
 10. Oi, miten ihana tarina menneistä ajoista. Ei ne suunnitelmat aina mene niinkuin toivoisi, mutta silti kannattaa toiveista pitää kiinni, niin jotkut unelmat voivat käydä toteen! Upeaa seikkailumatkaa sinulle, Unelma! Nauti matkastasi! Turvallista ja mahtavaa matkaa!

  VastaaPoista
 11. Oikein hyvää ja antoisaa matkaa! Saammehan sitten lukea kokemuksistasi, päästä matkaan mukanasi.

  VastaaPoista
 12. Oikein hyvää ja elämysrikasta matkaa teille!

  VastaaPoista
 13. Tervetuloa! Täällä kovasti odotellaan! :)

  VastaaPoista
 14. Oli mukava lukea tuo tarina! Hyvää matkaa :))

  VastaaPoista
 15. Eikun menoks! Se veli...

  VastaaPoista
 16. Nämä muistot ovat kullanarvoisia. Tänne ne tulevat tallelle lapsille ja lastenlapsille.

  Oikein mukavaa ja turvallista matkaa sinulle sinne kauas Amerikoihin.
  Saamme kuulla ja nähdä kuvia, kun palaat.

  Paljon suojelusenkeleitä mukaan.

  VastaaPoista
 17. Oikein ihanaa matkaa sinulle ja enkeleitä matkalle!
  On todella kiva kun matka unelmasi täyttyy.
  Terveisiä Amerikkaan

  VastaaPoista
 18. Huomenta kaikille!

  Nyt on jo perhosia vatsassa. Pian lähdemme lentokentälle, taata tulee saattamaan.

  Sydämellisesti kiitän kaikkia teitä rohkaisevista ja mieltä lämmittävistä kommenteistanne.

  Kohta on kirjoittauduttava ulos blogista. :-)

  VastaaPoista
 19. Oih, olipas ihana uutinen tuo matka ja tarina sen taustalla! Safe landings niin kuin sanotaan ja otahan paljon kuvia!

  VastaaPoista
 20. Ihana tarina. :) Hauskaa matkaa ja kuvia sitten paljon tänne blogiin meidän ihasteltaviksi! :)

  VastaaPoista
 21. Elegia ja Kazza,

  Kiitos hyvan matkan toivotuksistanne.
  Terveiset Texasista, lamminta on siina neljankymmenen pintaan.

  sinisilmae,

  tervetuloa lukijaksi.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.