tiistai 19. heinäkuuta 2011

Kuvapäiväkirjaa kesämatkalta v. 2011 IV.

Matkamme jatkui Uimaharjun kautta Lieksan Vuontislahteen. Siellä pääsimme tutustumaan Paateriin, kuvanveistäjä Eeva Ryynäsen ateljeekotiin. Ajattelin siellä haltioituneena katsellessani taideteoksia, että tämän suomalaisempia veistokset eivät enää voi olla.

Ensimmäiseksi astuimme sisään upeista ovista Eeva Ryynäsen suunnittelemaan kahvilaan.

Kaikki kalusteet ovat talon emännän veistämiä yhdestä puusta. Näitä kookkaita puita Eevan ateljeehen tuotiin Venäjän puolelta ja Kanadasta asti. Jotkut teollisuuden tarpeisiin tuodut puut olivat liian kookkaita koneisiin, ne päätyivät sitten taiteen palvelukseen.

Ihastelin tätä kahvilan pöytää,

ja tätä. Kahta samanlaista ei talossa ollut.

Nautimme kahvit/teet tuoreen pullan kera. Minulle löytyi ihanaa puolukkapiirakkaa (gluteenitonta). Piirakka oli niin hyvää, että kysyin emännältä mitä siinä pohjassa oikein oli? Uskotteko, että emäntä kirjoitti minulle piirakan ohjeen sillä aikaa, kun me kävimme tutustumassa taiteilijakodin aarteisiin. Ihanaa väkeä on asuttamassa Karjalan maita.

Taiteilijan kotiin mentiin sukkasillaan. Kuistin lattia on koristeltu neliapilan muotoon asetelluilla hevosenkengillä. Eeva Ryynänen oli eläessään sanonut, että tähän ovat hevosetkin kenkänsä riisuneet, niin tekevät ihmisetkin. Opastyttö valvoi, että emännän toivetta toteutetaan vieläkin.

Siinä sitten vieraiden patiinat odottavat omistajiaan.

Tämän yhdestä puusta veistetyn patsaan Eeva Ryynänen oli lähettänyt Helsinkiin pyrkiessään Ateneumiin opiskelemaan. Seitsemän veljestä siinä huutavat isolla kivellä apua, kun saunansa polttivat.

Eeva tuli hyväksytyksi.

Tämä seinän veistos on veistetty suoraan seinähirteen. Aleksis Kiven aihe siinäkin.

Tämä uskomattoman kaunis teos on ollut Hollannissa erään liikemiehen toimitiloissa, nyt hän on lahjoittanut sen takaisin Paateriin.

Tämä yhdestä puusta veitetty työ on Eevan ja Paavon televisiopöytä. Tuo pikkuinen seitsemän veljestä on siis erillinen. Eeva ja Paavo siinä juovat aamukahvia, Eevan silhuetti näkyy kuvassa, siinä vastakkaisella sivulla on myös Paavo ja kisu on maitokuppinsa kanssa alhaalla takana. Tuota teosta on pyöriteltävä ympäri, niin monta yksityiskohtaa siinä on.

Tämä on Eevan ja Paavon hautamuistomerkki, heidän tuhkansa on haudattu tänne. Enkelin kasvoiksi Eeva muotoili oman äitinsä kasvot. Eeva Ryynänen nukkui pois lokakuussa v.2001 ja kolme kuukautta myöhemmin hänen miehensä Paavo.

Pessi ja Illusia löytyvät ateljee rakennuksesta.

Samoin nämä vekkulit karhut, toinen pikkukarhuista viheltää.

Tästä voi hahmottaa veistosten kokoa, valtavia puita on tarvittu veistosten tekemiseen.

Tästä upeasta ovesta (tämä on vasen puoli) astumme Eevan suunnittelemaan Paaterin kirkkoon. Eeva Ryynänen on uransa aikana veistänyt satoja teoksia, mutta tätä kirkkoa pidetään hänen taiteensa huipentumana.

Lattiakin on puuta.

Alttaritauluna on upea suuren vanhan kuusen juurakko. Ylhäällä oleva veistos esittää Mariaa ja Jeesuslasta. Pappi saarnaa tuon kauniin Hyvä paimen teoksen takana.

Jokainen kirkon penkki on kauniisti muotoiltu ja koristeltuPenkit näyttävät samanlaisilta, mutta ovat kuitenkin yksilöitä. Voin kertoa, että niissä on tosi mukava istua.

Paaterin tila on lohkaistu Paavo Ryynäsen kotitilasta. Nimi "Paateri" on tullut Paavon lapsuuden aikaisesta lempinimestä.

Jos matkailette Lieksassa päin, niin kannattaa ehdottomasti käydä Paaterissa ja maistakaa sitä emännän ihanan raikasta puolukkapiirakkaa.


Posted by Picasa

11 kommenttia:

 1. Unelma, tämä on hieno kuvakertomus taiteilijasta nimeltä Eeva Ryynänen<3

  Kävin minäkin Paaterissa kerran muistaakseni 1975, mutta haluaisin toki käydä siellä uudelleen:))

  Siellä on niin uskomattoman kauniit taideluomukset, joita ei koskaan unohda---.

  Kiitos tästä postauksesta, Unelma, ja oikein ihanaa heinäkuun loppupuolta sinulle<3

  VastaaPoista
 2. Uskomattoman kaunista taidetta.
  Kiitos tästä ihansta kuvakertomuksesta.
  Täytyis ihan käydä paikan päällä katsomassa.
  Hyvää jatkoa sinulle!♥

  VastaaPoista
 3. Aili-mummo,
  Paaterissa kannattaa käydä uudelleenkin. Unohtumaton kokemus tuo oli minullekin.

  sylvi,
  ilman muuta, jos vain matkalla on samoilla suunnilla, niin Paaterissa kannattaa käydä.

  VastaaPoista
 4. Olen ennenkin Ryynäsen töitä eri lehdistä katsellut, mutta kyllä sinun kuvasi ja kerrontasi on parasta, mitä olen nä'hnyt. kaunis kiitos täsät kerronnastasi ja kuvista.

  VastaaPoista
 5. Paateri on uskomattoman ihana ja vaikuttava paikka. Ensimmäisen kerran olen käynyt siellä, kun taiteilija eli ja puolisonsa Paavo liikkui pihalla.

  Paaterin kirkko on jotain sellaista, jota ei osaa kuvitella. Se täytyy itse nähdä.

  VastaaPoista
 6. Muutama päivä poissa virtuaalista ja sillä aikaa tänne on tullut upeita kuvia mielenkiintoisesta kesämatkasta.
  Kommentoin kaikki tässä eli mukavaa päästä mukanasi reissuun tuonne päin, jossa en ole koskaan ollut.

  VastaaPoista
 7. mummeli,
  olen niin iloinen, kun sinä olet pitänyt matkamuistelmistani.

  Marjatta,
  Paaterin kirkko ja koko alue oli todellinen elämys.

  SusuPetal,
  matka oli niin ikimuistoinen, että haluan muistella näitä päiviä vielä pitkään. Blogipäiväkirja on siinä muistelossa hyvänä apuna.

  VastaaPoista
 8. Nuo puuveistokset ovat ainutlaatuisen upeita. Olen ihaillut niitä vain kuvissa. Kiitos, että olet ottanut kuvia ja paljon. Oli nautinto katsella. Ja mukava olisi käydä paikan päällä ihailemassa.

  VastaaPoista
 9. Paljon on ollut nähtävää.
  Ryynäsen taide on kiehtovaa.

  VastaaPoista
 10. Kenen luvalla julkaiset kuviani netissä?

  Terveisin Paaterin opas

  VastaaPoista
 11. Paaterin opas,
  kiitos kommentistasi. Olen pahoillani, että en ymmärtänyt kysyä lupaa kuvien julkaisuun.

  Nyt olen asian selvittänyt ja ystävällisesti annoit luvan, että kuvat saavat jäädä tänne muistoksi mammalle mukavasta käynnistä siellä kauniissa Paaterissa.

  Onnea ja siunausta sinulle edelleenkin.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.