maanantai 27. kesäkuuta 2011

Nostalgiamatkalla edelleenkin


Myöhästyimme kylpylän päivälliseltä, joka tarjoiltiin jo iltapäivällä, emme huomanneet lukea meille annettua esitettä kunnolla. Kylpylän päivällisvaihtoehtona on grillibuffet kesäaikaan terassilla.


Lähdimme iltakävelylle Saaronniemen suuntaan. Halusin nähdä entisen onkipaikkani. Tällä kalliolla, jossa nyt olivat toiset onkijat kaloja narraamassa, kävin tempomassa ahvenet rantakivelle, naapurin mustalle kollille mieluisat eineskalat. Polkupyörillä veivasimme paikalle, silloin ei ollut mitään pyöräilyteitä, ajotien reunassa poljimme, minkä kintuista irti lähti. No, eipä silloin ollut autojakaan runsaasti.

Taataa pyysin ottamaan kuvan myös Kukkarokivestä, se olikin vaikeaa, kun aurinko paistoi siltä suunnalta.

Minua kiehtoi lapsena tämän suuren siirtolohkareen tarina. Muistiini on jäänyt sellainen sanonta, että "Killi kirkkoja tekee Nalli nauloja takoo rahaisessa Raision maassa".

"Tarun mukaan Raision keskiaikaisen kirkon rakensivat jättiläiset nimeltä Killi ja Nalli. Jättiläiset riitaantuivat kirkon papin kanssa ja Killi uhkasi hajottaa koko kirkon kallionlohkareella. Löydettyään meren rannasta sopivan lohkareen Killi ei kuitenkaan enää löytänyt takaisin kirkolle, joten se paiskasi kalliolohkareen Ruissalon edustalle. Kiveä kutsutaan Kukkarokiveksi, koska jättiläinen oli kantanut sitä suuressa kukkarossa selässään". Tämän selonteon lainasin Wikipedialta.

Koska meillä ei nyt ollut soppakalojen tarvetta, eikä ollut rantakalan keittoon tarvittavia välineitäkään, niin suuntasimme kulkumme eteenpäin.

Tämä upea "kesäkoti" on Villa Saaro. Turun kaupunki omistaa alueen ja huvilan.

Villa Saaro toimii nykyään Saaronniemen leirintäalueen kahvila-ja palvelurakennuksena.

Silloin 50-luvun alussa, kun me Saaronniemeen pyöräilimme ei tälle alueelle ollut tavallisella rahvaalla mitään asiaa. Alueen omisti tupakkatehtailija Henning von Rettig. Kaupungin omistukseen talo tuli vuonna 1957. Talo peruskorjattiin v.1996-1997, silloin rakennus muutettiin talvilämpimäksi.

Nyt näitä upeita vanhoja kakluuneja pääsee ihailemaan tavallinen kansakin.

Tänne kauniille lasiverannalle me asetuimme päivällistämme nauttimaan. Pikkuisia ruutuja on satamäärin, pelkästään tuolla pitkällä sivulla niitä oli 150, lisäksi tulevat päätyseinien ja oven lasiruudut.

Alkusalaatti oli ihanan raikasta. Salaatinkastiketta halusin ostaa kotiin viemiseksikin.

Talon oma balsamico myytiin näin kauniissa pullossa, kotona tähän sitten lisään öljyä ja tuoreita yrttejä.

Taata tilasi tyypillisen suomalaisen miehen annoksen, lihapullia ja perunamuusia. Harvemmin annos tuodaan näin kauniisti tarjoiltuna. :-)

Tämä kala-annos on minun, taitaa olla tyypillinen suomalaisen naisen valinta. Ruoka oli todella hyvää ja palvelu oli ystävällistä. Hintakin oli meidän kukkarollemme sopiva.


Leirintäalueen uimarannalla teimme vielä pienen kierroksen, siellä vain pari varista näkyi tarkkailevan tuulen suuntaa.

Kylpylästä on leirintäalueen rantaan reilu kilometri matkaa, sopiva iltakävely väsyneille jaloille.


Koska nyt muistelumatkalla ollaan, niin kerronpa vielä, että joskus omien lasteni ollessa pieniä, tulimme Saaronniemeen uimaan. Matkustimme Turusta linja-autolla, meillä oli oma eväskori mukana. Rahat eivät riittäneet ravintolasyömiseen ja bussikyytiin. Jotenkin tämä elämä menee nurinkurisesti. Silloin, kun nuori perhe eniten rahaa tarvitsisi, niin sitä ei ole. Pienet palkat hupenevat vuokriin, lastenhoitomaksuihin, asuntolainaan ja vaatimattomaan elämiseen.

Samanlaista se on nykyäänkin. Katsotaanpa mitä tämä uusi hallitus ja eduskunta ensimmäiseksi leikkaa lapsilta, nuorilta ja vanhuksilta. Kuinkas minä nyt tällä tavalla politiikkaan eksyin? Nyt nautitaan kesästä ja auringosta ja ollaan iloisia ettei susi meitä pienenä syönyt.
Posted by Picasa

5 kommenttia:

 1. Ruissalossa on niin kaunista.... ihania vanhoja pitsihuviloita... luonto ja kävelyreitit...☺

  t. Irmastiina

  VastaaPoista
 2. Irmastiina,
  Ruissalossa voisi viipyä viikon, ainakin kesällä.

  VastaaPoista
 3. Oi kiitos näistä kuvista ja kertomuksista.
  En ole koskaan siellä käynyt.
  On paljon kauniita paikkoja joissa ei käymään kerkiä.
  Kiva kun saa näin blogin kautta käydä.

  VastaaPoista
 4. Kaunista on Ruisalossa. Ja mukava legenda Kukkarokivestä. Se kivi onkin vilahdellut yhden blokkaajan kuvakansioissa usein.
  Ruokalautaset näyttävät syötävän hyviltä..

  VastaaPoista
 5. Mukava reissu. Tutut vanhat paikat on mukava kiertää läpi ja muistella ja tietenkin nauttia näkemästään.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.