lauantai 11. kesäkuuta 2011

Idylliä ja realismia.


Aamulla saatuani Päijännepostaukseni bittitaivaalle pakkasin reppuni ja lähdin parin ystäväni kanssa kulkemaan metsäpolkua uimarannalle. Oli vielä aamun raikkautta ilmassa, kuulimme käen kukkuvan.

Kyllä me niin mielemme pahoitimme rantaan tultuamme. Käsittämätöntä tuhoa oli yön aikana saatu aikaiseksi. Mikä meidän nuoriamme vaivaa? Tulisikohan kunnalle halvemmaksi asentaa paikalle valvontakameroita? Keskiviikkona olivat sukeltajat paikalla tarkistamassa rantavesiä, pullot ja tölkit kerättin pois.

Pukukopin seinältä oli revitty kaikki tärkeät tiedot ja infot, siellä ne olivat hiekalla hujan hajan.

Uimalaiturin päähän oli kannettu painavat kesäkalusteet rannalta. Uimaportaille ei voinut mennä. Tämä laituri on koko talven avantouimareiden käytössä.

Tämä punaisen laatikon sisältö oli antanut puhtia pahantekoon, ehkä. Tyhjiä tölkkejä ja pulloja keräsimme järvestä ja rannalta. Rantavedestä ongittiin ylös myös vaatekappaleita.

Tälle pallokentän pöydälle oli tuhoa kylvetty jo viikonloppuna.

Tämä menee yli ymmärryksen. Pelastusrenkaastakin oli vain köysi laiturilla syttyrällä. Edellisen kerran pelasturenkaat jouduttiin hakemaan huoltomiesten toimesta järven toisesta päästä, silloin oli koulujen päättäjäis viikonloppu.Soitin taatalle, että tule kuvaamaan ja auttamaan siivouksessa. Tämä kuvan perheidylli liennytti vähän pahaa mieltämme. Vesi on vielä ihan kirkasta ja puhdasta, rantaan oli ajautunut tuulen mukana männyn siitepölyä. Se ei ole vaarallista.


Uiminen oli mukavaa, kahlasimme veteen toiselta laiturilta. Siellä me sorsaperheen kanssa sulassa sovussa pulikoimme.

Vesi oli kuin linnun maitoa, mittasin asteita 21, siinä lämpimässä vedessä oli mukava kokeilla vesijuoksua.

Kerronpa vielä lopuksi urbaanitarinan, jonka tänään kuulin. Tapahtui metrojunassa. Vaunun loosissa istuivat äiti ja lapsi ja vastakkaisella penkillä mummoikäinen nainen ja noin kolmekymppinen mies. Siinä köröteltiin eteenpäin ja lapsukainen heilutti jalkojaan niin, että osuma tuli aina mummon sääreen. Mummo sitten pyysi lasta lopettamaan, koska hänen jalkaansa potku sattui. Lapsi ei korvaansa lotkauttanut, pyydettiin sitten äitiä puuttumaan asiaan. Äiti siihen sitten vastasi, että hänen lapsensa saa vapaan kasvatuksen, eikä vieraat saa hänen lastaan komennella.
Lähestyttiin seuraavaa metroasemaa, nuorimies nousi paikaltaan poistuakseen junasta, mennessään siinä sylkäisi lapsen äitiä päin naamaa ja sanoi; Minäkin olen saanut vapaan kasvatuksen. Vaunuosasto oli taputtanut nuoren miehen spontaanille mielenilmaukselle. Siinäpä tuli pientä ajatuksen aihetta äidillekin.

Posted by Picasa

12 kommenttia:

 1. En voi käsittää tuollaista ilkitekoa,ei ihme että saitte siitä huonon mielen! Mutta sorsaperhe on ihana;sorsavauvat niin suloisia!
  Hih,aika hyvä tuo metrotarina;D

  VastaaPoista
 2. Vandakismia rannalla. Mikä nuorisoa oikein vaivaa, oletan, että ovat olleet nuorisojoukkoa.
  Tekemisen puute, turhautuminen ja huono itsetunto, ovatko syynä.
  Ihanan lämmintä vettä. Pitäisi minunkin.
  Hyvä tositarina tuossa lopussa kertoo syyn nuorten käyttäytymiseen, kun rajoja ei aseteta jo pienestä pitäen, niitä on mahdoton enää myöhemminkään asettaa. Rajojen asettaminen kasvatuksessa on rakkautta ja luo turvallisuuden lapselle.

  VastaaPoista
 3. Ikavaa ja harmiteltavaa. Kylla pitaisi nuorille tavat opettaa jo kotona. Eika siirtaa vastuuta paivakodille ja koululle. Olen ollut aivan kauhuissani taman talvea toissa (siis paivakodissa) lasten kayttaytymista. Siella lyodaan ja potkitaan meita aikuisiakin siihen malliin, etta minulta ainakin meni aivan maku koko tyosta. Uhkaillaankin sihen malliin, etta minulla ei ainakaan enaa ole ymmarrysta moiseen.

  Jos tuo viimeinen juttu on ihan totta, niin toivoa on kai sittenkin.

  VastaaPoista
 4. Onpa ikävä kun nuoret käyttäytyvä noin rumasti.
  Onkohan heilläkin ollut vapaa kasvatus?
  Näin on myös monessa paikassa.
  Koti kasvatukseen pitäisi panostaa.
  Lapset tarvitsevat rajoja ja myös rakkautta.
  Missä on mennyt vinoon?

  VastaaPoista
 5. Siinä on käsitteet pahasti solmussa kun tuollaista tehdään. Ei varmaan ole koskaan edes kuulleet sanaa yhteinen omaisuus. Ei ihme, jos kaikkea karsitaan kun sitten hetkessä hävitetään

  Jos tuo metro juttu on tapahtunut, kuin ihan mahdollista ,teki tuo nuorimies kyllä ihan oikein.
  Kuitenkin, hyvää helluntaita!

  VastaaPoista
 6. Eikä noi käsitä, että korjaus menee myös heidän perheen veromarkoista. Kait tuokin on sitä vapaan kasvatuksen tulosta. Kyllähän mekin pahaa tehtii, mutta ei tollasta hävittämistä ja sotkemista.

  VastaaPoista
 7. Tällainen ilkivalta on valitettavaa. Ehkä nuoria pitäisi saada mukaan siivoustalkoisiin, jotta he voisivat käyttää ylimääräistä energiaansa hyödyllisellä tavalla.

  VastaaPoista
 8. Voi että, joukossa on taas tyhmyys tiivistynyt ja hauskaa on ollut. Samaiset nuoret pitäisi tosiaan myös tuoda siivoamaan jälkensä ja korjaamaan vahingot, ehkä se vähän avaisi silmiä.
  Ja mikä ihme saa jo pienet lapsetkin käyttäytymään agressiivisesti, kuten Tuula tuolla edempänä sanoikin. Ei ymmärrä.

  VastaaPoista
 9. Yaelian,
  tuollaisia tekoja ei voi ymmärtää.
  Sorsaperhe tuli tänäkin aamuna meitä tervehtimään.

  arleena,
  olen samaa mieltä kanssasi, että rajoja tarvitaan. Rakasta pienokaista on myös valmisteltava kohtaamaan kodin ulkopuolinen elämä. Paremmin pärjää jos hallitsee käyttäytymissäännöt.

  Tuula,
  tuo onkin käsittämätöntä, että kasvatusvastuu siirretään opettajille. Vanhempien pitäisi olla vastuussa lapsistaan kaikissa tilanteissa.
  Olen pahoillani, että olet joutunut työssäsi tuollaista kokemaan. Ymmärän hyvin, jos siinä työmotivaatio katoaa.
  Totena tuo juttu minulle kerrottiin, mutta uskominen jääkin sitten lukijan omalle vastuulle.

  sylvi,
  rakkautta ja rajoja, niitä tarvitaan. Luulisin, että sekin asia vaikuttaa, kun monet kauniit kristilliset arvot ovat kodeistakin hävinneet.
  Jotain on pahasti vinoutunut yhteiskunnassa ja kodeissa. Aina ei voi uupuneita vanhempiakaan syyllistää.

  mummeli,
  tämä meidän kokemamme oli vielä pientä siihen mitä tänään sai lehdistä lukea. Flamingon vesivahinko on rahallisesti valtava ja ratapihan laitteiden rikkominen olisi voinut johtaa katastrofiin.

  Jotain olisi tosiaan tehtävä, ei nyt ehkä ihan noin radikaalia, kun tuo tarinan nuorukainen teki.

  Amalia,
  sinäpä olisikin jo yhden oppitunnin aihe noille junkkareille. Viulut maksava yhteiskunta olemme me veronmaksajat.

  ♥ Hannele,
  käsittämättömän typerää.

  olivia,
  siivoustalkoot olisikin hyvä idea, ensin vaan pitäisi saada ne vandaalit kiinni. :-)

  Sirokko,
  tuota minäkin olen miettinyt, että miksi jo niin pienet.
  Onkohan vain länsimaista kulttuuria tämä vapaa kasvatus?
  Luin juuri uudesta kirjasta, joka on herättänyt vilkasta keskustelua Ameriikassa. Kirjan tekijä on yhdysvaltalainen professori Amy Chua, hän on kiinalaistaustainen kahden tytön äiti. En ole vielä kirjaa lukenut, mutta luen heti, kun sen käsiini saan.

  "Amy Chuan mukaan kiinalaiset vanhemmat tietävät, mikä on heidän lapsilleen parasta ja sen vuoksi sivuuttavat kaikki lasten omat toiveet ja mieltymukset. Tulevaisuus ja menestys ovat tärkeimmät asiat. Aina."

  Aika rankkaa tekstiä jo kirjan esittelyssä. Kohta ei täälläkään kuitenkaan pehmeilyt auta.

  VastaaPoista
 10. On sanottu, että vapaa kasvatus on lapsen heitteillejättöä;/

  Rajoja ja rakautta lapsi tarvitsee kasvaakseen aikuiseksi;)

  Oikein hyvää helluntai-iltaa sinulle, Unelma<3

  VastaaPoista
 11. Aili-mummo,
  niinhän vanhakansakin sanoo; "joka kuritta kasvaa, se kunniatta kuolee."

  "Rajoja ja rakkautta", siinä se on pähkinänkuoressa kasvatusohje.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.