torstai 26. toukokuuta 2011

Keskiviikon retki.


Aamulla varhain suuntasimme bussipysäkille, lähdimme eläkeläisten kevätretkelle Fiskarsin ruukille.

Ruukin alueella on monenlaista myymälää, kahvilaa, kioskia ja ravintolaa. Käsityöläisten pajoihin pääsee myös tutustumaan. Täältä puutarhamyymälästä lähti meidän bussimme mukana monia stevian taimia. Toivotaan, että taimet täyttävät odotukset.


Kynttilöitä ja käsitöitä. Kaikkea olisi tehnyt mieli ostaa, kun tietää, että taiteilijat ovat niitä omin käsin tehneet ja varmasti toivovat saavansa töitään kaupaksi.

Jännittäviä vanhoja rakennuksia.

Paikka on idyllinen kylän halki virtaavan joen ansiosta, siinä on tyventä poukamaa ja kosken kohinaa. Tuon rakennuksen mustat tiilet ovat peräisin rikastetun rautamalmin jätteestä.

Alueella on myös sepän paja, tapasimme sepän siellä takomassa. Tuo hentoinen seppä ei ollenkaan vastannut mielikuvaani "Seppo Ilmarisesta", olen aina kuvitellut sepät isoiksi miehiksi, sellaisiksi joiden hartiat ovat kuin ladon ovet.

Tämä pikkuinen veturi on kuljettanut rautamalmia sisältäviä vaunuja satamasta ruukkiin.

Meillä oli ensin hyvä opastettu kierros ruukin alueella. Kiersimme alueen bussilla ja opas kertoi paikan historiaa. Olemme taatan kanssa Fiskarsilla käyneet aikaisemminkin, mutta nyt saimme paljon mukavaa taustatietoa asiantuntevalta oppaalta. Paljon on alueella ehtinyt tapahtua 1646-luvulla perustetun ruukin alueella.

Ruokailu oli meille varattu etukäteen Kuparipaja-ravintolasta. Noutopöytä on minulle mieluisa, koska en halua syödä perunoita, riisiä, ym. Ruoka oli maukasta, lajirunsaudesta ei voi puhua, mutta uskon ettei kukaan jäänyt nälkäiseksi.

Taata minulta välissä katosikin, mutta tiesin mistä hänet takuuvarmasti löytää, antikvariaatista.


Tähän voisi hetkeksi istahtaa lepuuttamaan jalkojaan ja lueskelemaan vanhoja kirjoja.

Retkemme oli onnistunut, ehjänä pääsimme takaisin kotiinkin, vaikka matkasimme luultavasti Suomen vanhimmalla liikenteessä olevalla koslalla. Linjurissa ei toiminut ilmastointi, bussin takaosassa oli ahdistavan kuuma. Taatakin joutui vaihtamaan paikkaa, kun hänen istuimensa jousitus oli hajalla. Bussin takaovi ei auennut, kattoluukku oli kiinni rautalangalla, ei saatu auki. Ikkunoiden rikkomiseen hätätilanteessa tarkoitetut työkalut olivat ainakin siitä meidän kohdaltamme pois, tyhjyyttään ammottava teline vaan oli jäljellä. Ilmastointiteipillä se bussi kai pysyi kasassa. Hih...hiii

Entäpä, jos olisimme joutuneet kolariin ja bussi olisi syttynyt palamaan? Minulla oli siellä takapenkillä hieman outo olo. :( Taata vaan rauhoitteli, että on se bussi varmasti katsastettu.

Hyvä kuljettaja meillä oli, ruuhkaisella kehäkolmosellakin selvisi mallikkaasti ja onneksi moottori toimi.
Posted by Picasa

13 kommenttia:

 1. Kiva katsoa Fiskarsin kuvia. Käytiin joskus työpaikan tyhy-retkellä siellä. Mielenkiintoinen paikka ja mieli teki ostella vaikka mitä
  Jopas teillä bussi on ollut - mutta ilmastointiteippihän korjaa lähes mitä vaan :) Sitä oliskin aina
  syytä olla rulla mukana, koskaan ei tiedä, mitä pitää korjata.
  PS. Ei meinaa kommentointi onnistua, ei pysty kirjautumaan bloggeriin, pitää käyttää vippaskonsteja :)

  VastaaPoista
 2. Hieno paikka tuo alue kaikkine pajoineen, hyvä käyttö löydetty alueelle.
  Kai se bussi olikin valittu vanha ja raihnainen, kun menitte vanhoja paikkoja katsomaan. Kokemus sekin.

  VastaaPoista
 3. Kiitos tästä virtuaaliretkestä,en ole tuolla koskaan ollut,mutta kaunista näkyy olevan ja kivoja tavaroitakin.No olipa teillä bussi,huh kuumassa olla bussissa jossa ei ole ilmastointia,kamala tilanne!

  VastaaPoista
 4. Jännä ja mielenkiintoinen retki;)

  Kiitos Unelma, ja hyvää loppuviikkoa ja viikonloppua t. Aili-mummo<3

  VastaaPoista
 5. Olen käynyt Fiskarsissa melkein joka kesä. Tuttu paikka ja aina yhtä mielenkiintoisen
  kaunis.

  Olipa jännä, että bussi oli rohjettu ottaa käyttöön tuossa kunnossa. Jännitystä tietty, mutta ei kovin mukavaa.

  VastaaPoista
 6. Fiskarsin saksia ja työkaluja myydään myös Ranskan rautakaupoissa. Ranskalaistuttaville olen niitä sieltä lahjaksi ostanut ja kovin mieluisia ovat olleet. Niiden hyvää laatua ovat saajat kehuneet.

  VastaaPoista
 7. -maiju-
  kyllä siellä bussissa olikin teippiä käytetty. Matkalaisille tarkoitetun pöydän reunlistatkin olivat teipillä kiin. Hihh...

  mummeli,
  me vähän tuumailimme, että olikohan eläkeläiset tinkineet matkan hinnan niin alas, että uudempaa kalustoa ei haluttu tien päälle laittaa.

  Yaelian,
  oli se melko hurjaa, jotkut voivat huonosti ja yrittivät löyhytellä ilmaa vähän happea saadakseen. Meillä ei taatan kanssa ollut kovin isoja ongelmia.

  Aili-mummo,
  mukava retki meillä oli, pienet kommellukset antavat muistoja.

  arleena,
  Fiskarsin alue on niin kiinnostava, että siellä saisi aikaa kulumaan useammankin päivän.

  Luulen, että liikennöitsijöillä on nyt ruuhka-aika, kevätretkiä järjetetään paljon, saattoi olla jo kalustosta pulaa.

  Simpukka,
  sakset ovat hyviä työkaluja ja tuliaisia. On vaan muistettava pakata ne ruumaan meneviin tavaroihin, muutoin turvatarkastaja nappaa sakset pois. Niin kävi minun pikkuiselle lapsenlapselleni, kun hän oli varannut kuusituntiselle lennolle askartelutarvikkeita, pikkuiset sakset otettiin tytöltä pois.

  VastaaPoista
 8. Mukava reissu vaikka bussi veteli viimeisiään. Hyvä että selvisitte matkasta kommelluksitta, kuitenkin. Kyllä siellä Fiskarsissa on paljon kivaa ostettavaa...

  VastaaPoista
 9. anja,
  reissu oli mukava ja muistojakin tuli. Yhdessä on mukava reissata.

  VastaaPoista
 10. Fiskarsiin meidänkin tekisi mieli mennä käymään. Tytär on paikkaan ihastunut, mutta aina on kiire sielläpäin käydessä ja monta hienoa kohdetta mistä valita.
  Vai sellaisia turistibusseja on vielä. Pääasia että kaikki sujui hyvin.

  VastaaPoista
 11. Minttuli,
  kun Fiskarsiin menee, niin kannattaa varata koko päivä aikaa ja varata mielellään vielä opastus, häneltä saa kiinnostavaa tietoa paikan historiasta.

  VastaaPoista
 12. Se on hieno paikka se Fiskars ja teillä varmastikkin oli kiva reissu, vaikka linjuri olikin koottu ilmastointiteipillä, mutta se onkin hyvä teippi, sillä pysyy kiinni melkein mikä vaan! HI!

  VastaaPoista
 13. Harakka,
  kiva reissu meillä oli. Saimme vaan ylimääräista hauskaa siitä hassusta bussista.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.