tiistai 7. syyskuuta 2010

Yrtit viherjauheeksi

Eilen keräsin kokeiluerän yrttejä kuivuriin. Ensimmäisessä korissa on lipstikan lehtiä.

Tässä on kehäkukan terälehtiä ja sitruunamelissaa.

Mäkimeirami eli oregano on aloittanut uuden kukinnan, tässä on niitä yhdessä mintunlatvojen kanssa.


Pieniksi menivät kehäkukan terälehdet, mutta väri säilyi kauniina. Mintun ja mäkimeiramin kukkien väri säilyi kauniina, mutta mintun lehdet vähän mustuivat. Aromi säilyi molemmissa hyvin. Tuossa alareunassa koria on vielä stevian ja varsisellerin lehtiä, niissäkin väri säilyi kauniina. Kuvaa kannattaa klikata isommaksi, niin näkee mäkimeiramin kukan tarkempana.

Tämän korin kauniin vihreät lehdet ovat lipstikkaa. Tästä tulee hyvää viherjauhetta.

Tänään paistaa aurinko ja näyttää tulevan lämmin päivä. On otollinen hetki jatkaa yrttien keräilyä ja kuivatusta.

Viimeisen kuvan kukka on ikuistettu terveyskeskuksen pihalla tänä aamuna, syyshortensia on jo muuttumassa vaaleanpunaiseksi.

16 kommenttia:

  1. Kuivuri on kyllä ihana laite,en tiedä mitä tekisin ilman sitä! Minäkin olen kuivattanut yrttejä jauheeksi,niitä on sitten kiva lisätä ruokiin(tai viherpirtelöihin)Kauniisti säilyivät kukkien värit kuivatessa.

    VastaaPoista
  2. Yaelian,
    sinun ruokablogisi innoittamana minäkin kaivoin kuivurini varastosta. Nyt on paljon hyvää ruoka-ainesta kuivattuna talven varalle. Vielä odottelen suppilovahveroiden ilmestymistä, niistä saa kuivattuinakin hyvää keittoa.

    VastaaPoista
  3. Unelma,
    kiva kun varastoit lipstikkaa. Se kai on ennen vanhaan ollut hyvin tunnettu kasvi täällä Pohjolassa.

    VastaaPoista
  4. Sinä saat herkullista keittoa talvella, ja muitakin ruokia tietysti. Hieno tuo kuivuri.
    Oli tosiaan hieno päivä, minä kävin suolla ja napsin karpaloita. Yleensä ne tuntuvat niin happamilta, mutta kun pikkuhiljaa antoi sulaa suussa, ne makeutuivat.

    VastaaPoista
  5. olivia,
    lipstikka on suosikkini. Lipstikasta on lisää tarinaa ja hyvä keittoresepti tuolla aihelokerikon "padassa valmistuu" osastolla. Mysi Lahtisen mainio resepti.

    Unda,
    voi, ovatko karpalot jo kypsiä? Nyt pitäisi löytää suo, meidän lähimetsässä ei ole.

    VastaaPoista
  6. Täälläkin on ollut pari lämmintä päivää ja toivotaan, että jatkuu vielä monta päivää. Minunkin pitäisi ottaa taas kuivuri esiin ja tallettaa kesän makuja talveksi.

    VastaaPoista
  7. Sinulla on kesää talven varalle talletettu. Mukava rutistaa jauheena keittoihin ja muuhun.

    VastaaPoista
  8. Paljon oletkin kuivurillasi teettänyt töitä ja nyt on paljon kaikkea hyvää varastoissa, kiva juttu!
    Mä olen myös katellut tollasta kuivuria, että pitäisköhän hankkia sellanen?
    Sulla ainaskin se on hyvä olemassa, ja kun vielä sienetkin tunnet ja niitä keräät, niin äkkiä se on hintansa väärtti.
    Ja omat keräämät jutut ovatkin aina niitä parhaimpia.
    Mäkin olin muuten suolla, ja napsein myös karpaloita suuhuni, muttei ihan vielä ollut mun mielestäni keräämiskunnossa. Vielä pari-kolme viikkoa, niin sitten ovat varmaan jo siinä kunnossa, että kannattaa kerätä varastoon.
    Hyvää tiistaita ja huomista keskiviikoakin sulle!

    VastaaPoista
  9. Tarutikki,
    talossa on ihana yrttien tuoksu, kun kuivuri jauhaa talvenvaraa. Eipä kulu sitten enää sähköä näiden herkkujen sälytyksessä.

    arleena,
    keitot, pataruoat ja smoothiet, näihin olen ajatellut yrttejäni käyttää.

    Harakka,
    tänä kesänä ainakin on kuivuri ollut tarpeen, kun satoa on saatu tästä pienestäkin pihasta.
    Yrtitkin kukkivat jo toista kertaa, vaikka koko kesän olen niitä käynyt "verottamassa".
    Mukavia syyspäiviä sinulle, Harakka.

    VastaaPoista
  10. Hienosti ovat värit säilyneet kuivaamissasi yrteissä. Talven pimeydessä ne ilahduttavat sinua ruuanlaitossa moneen kertaan.

    VastaaPoista
  11. Famu falsetissa,
    minuakin ilahdutti värien säilyminen. Ainoastaan sitruunmelissa tummui, yritän kuivata sitä vielä yksinään hieman alhaisemmassa lämpötilassa.

    VastaaPoista
  12. Olen joskus kuivatellut lipstikkaa lämpimässä huoneessa ja kuivuminen kesti aika kauan. Kyllä tuo kuivuri on kätevä : )
    Voi miten ihana syyshortensian kukkaterttu !

    VastaaPoista
  13. sariw,
    kuivatut yrtit menevät tosi pieneen tilaan. Huomenna homma jatkuu, vielä pitäisi kuivata kirveliä ja persiljaa.

    Nuo syyshortensiat olivat upeita sairaalan pihassa, niitä kun oli paljon. Ihmiset pysähtyivät ihailemaan.

    VastaaPoista
  14. Hei Unelma
    Laitan tätä kautta viestiä, että Jannea on vielä jäljellä jonkun verran. Tule vain hakemaan jos ehdit. Soita etukäteen 0400-326629

    VastaaPoista
  15. Oletpa saanut hienoja aromeja talteen talven varalle. Kyllä se kuivuri taitaa olla meikän seuraava hankinta myös.

    VastaaPoista
  16. Raija,
    kiitos.

    anja,
    sinulla siellä puutarhassasi riittäisi kuivattavaa, vaikka kuinka paljon.

    VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.