keskiviikko 25. elokuuta 2010

Satoa talteen

Kuivasäilöntävekotin on ollut varastossa tyhjänpanttina jo pitkään, mutta nyt sille koittaa uusi aika.

Omenat tippuvat puusta siihen tahtiin, että pilaantuvat käsiin. Ensimmäinen erä kuivattua omenaa on jo purkissa. Seuraavana ovat vuorossa luumut ja loput yrtit. Yrttejä olen jo pakastanut, mutta sateet ovat innostaneet ne uuteen kasvuun., riittää vielä kuivattavaksikin.

Kunhan tästä taas tokenen, niin metsäänkin olisi mukava päästä. Sienet ovat hyviä kuivattuina.

Omenat ovat tänä vuonna puhtaita toukista. Kiitos tuon takana näkyvän naapurin pihlajan, sekin on täynnä marjoja. Toukat pysyvät pihlajanmarjoissa.

Omena sopii oikein hyvin myös smoothieen, blenderiin vaan ja marjoja, proteiinijauhetta, siemeniä ja mehua lisäksi. Terveyttä.

Yaelianin blogista olen lukenut monista kiinnostavista ruokajutuista, joita voi valmistaa kuivainta hyödyntäen. Yritän kokeilla jotain niistä, kunhan talvenvarat ensin ovat siististi tölkeissä.
Posted by Picasa

19 kommenttia:

 1. Kuivatut omenat on kivaa tv naposteltavaa. Valtavasti näyttää olevan omenia kypsymässä.

  VastaaPoista
 2. Kuivuri tosiaankin on aika monipuolinen laite!
  Siis nuo omenasi noissa kuvissa näyttävät kuin taideteoksilta!

  VastaaPoista
 3. Upeasti olet löytänyt kuvakulmat omenoita kuvatessasi. Hienoja kuvia! Ja ei kun kuivuri puhaltamaan turhat vedet pois omenoista ja siivut purkkiin talven varalle. Niitä on ihana napostella.
  Joskus haaveilin kuivurista, mutta en ole saanut sitä hankituksi. Pelkään, että ensi-ihastuksen mentyä jäisi härpäke hyllyä lämmittämään. Tatteja olen kuivattanut ihan naturel mökin keittiön kattoon ripustetussa rihmassa.

  VastaaPoista
 4. Maija,
  kuivatut hedelmät aina karkit ja sipsit voittavat.

  Yaelian,
  tuo kuivurini on jo ehkä vanhaa malliakin, mutta hyvin näyttää toimivan. Pian käyn tutkimassa ruokablogiasi. :)))) Taas.

  anja,
  tuo "härpäke" oli tarpeen silloin elämämme mökkivaiheessa. Taatan kanssa keräsimme kaikkea mahdollista metsästä ja pakastin täyttyi vauhdilla. Näitä kuivattujakin tuotteita ei välttämättä tarvitse samana talvena käyttää, jos ovat asianmukaisesti säilöttynä.
  Näistä tulisi hyvää myslinlisää marjojen kaveriksi.
  Noiden koneiden säilytys onkin ainainen riesa, liian pienet keittiöt. Varastoon jos vie säilytykseen, niin sinne sitten jäävätkin, jos ei jaksa olla skarppina.

  VastaaPoista
 5. Voi miten paljon ihania omenoita! Kunpa saisikin jostain kassillisen, niin tekisin kaikenlaisia herkkuja. Vaan ei taalla meidan korkeudella niita omenapuita juuri ole.

  VastaaPoista
 6. Komeita omenoita sinulla. Tuollainen kuivuri oliskin kiva. Täytyy nyt vaan taas hillitä haluja. Tavaraa on muutenkin ;)

  VastaaPoista
 7. Onpas kauniin ja puhtaan näköisiä omenia. Noita kelpaa kuivata ja muutenkin hyödyntää. Hieno juttu!

  VastaaPoista
 8. Kuivatusta, purkitusta, pullotusta. Tätä se tämä syksy on, mutta talvella on kiva hakea hyvää kellarista, eikös :)

  VastaaPoista
 9. Kauniita omenoita ja satoakin näyttää kertyvän. Noita on ilo säilöä, tavalla tai toisella. Kuivuri on siihen verraton vehje.

  VastaaPoista
 10. Sinulla ei ole vain kukkia puutarhassasi, vaan saat myös satoa yllin kyllin. Herkkuja odotettavissa siis. Kuivaamista en ole koskaan kokeillut, ei minulla ole kuivuria, mutta uunissakin voi kuivata. Ainakin noin aloitusmielessä.

  VastaaPoista
 11. Tuula,
  täältä saisit kassillisen. :)

  Amalia,
  minulle tuo kuivuri koki nyt toisen tulemisen. Aion taas hyödyntää sitä enemmänkin, kuin nyt omppuihin.

  Uuna,
  meillä on nyt syöty omenaa monessa muodossa. Valitettavasti en voi syödä omppuja raakoina, kun sappeni menettäneenä omenan sulaminen on vaikeaa, tulee sappikohtaus, vaikka sappea ei olekaan. Yksi omppu päivässä tuntuu liian vähältä, kun mieli tekisi syödä enemmän.

  Zilga,
  kuivatus on siitä hyvä, että sokeria ei tarvitse hillota mukaan. On se mukava tunne, kun jotain on kerääntynyt talven varalle.

  Marja-mamma,
  meillä omenapuut kukkivat vain joka toinen vuosi. Ensivuonna sitten kaivellaan näitä kuivattuja esille. :)

  arleena,
  satoa on tullut yllättävän paljon, vaikka luulin jo kuivuuden pudottavan kaikki raakileet puista. Jotain on sentään jäänyt. :)

  VastaaPoista
 12. Me ostettiin kuivuri pari viikkoa sitten. Nyt täytyy vain toivoa, että sais omppuja jostain, omasta takaa niitä ei ole. Ajattelin kokeilla sipulin kuivaamista, olisi helppo nakata keittoihin.

  VastaaPoista
 13. Tarutikku,
  tuo sipulijuttu onkin hyvä idea. Näillä syksyn sadonkorjuumarkkinoilla voisi löytyä hyvää luomutuotetta kuivattavaksi. Helpottaisi talvella ruoanlaittoa, kun sipuleita ei tarvitsisi kuoria. Kiitos vinkistä. :))))

  VastaaPoista
 14. Oi, kuivatut omenarenkaat ovat ihanan makuisia, vaikka talvella ; )
  Voitit blogiarvonnassani siemeniä... laitathan postiosoitteesi minulle, niin lähetän ne.
  puutarhastudio (at) kolumbus.fi

  VastaaPoista
 15. tarutikki,
  anteeksi, että keksin sinulle uuden nimen.

  VastaaPoista
 16. sariw,
  Kiitos sariw, riennän laittamaan osoitettani sinulle.

  VastaaPoista
 17. Tyhmä minä. En ole tajunnut, että omenoitakin tietty voi kuivata. Viime syksynä kuivasin uudella kuivurillamme sieniä ja tänä kesänä myös, samoin mäkimeiramia.
  Nyt viikonloppuna kun menen mökille, omenat ja sienet saavat mennä laitteeseen vuoron perään.
  Blogit ovat tärkeitä, taas todistettiin :)

  VastaaPoista
 18. mm,
  kuivatut omenaviipaleet ovat hyviä napostella ihan sellaisenaan tai voi lisätä mysliin, piirakkaan ja marjakeittoihin.

  Blogeista minäkin olen saanut monia hyviä vinkkejä.

  VastaaPoista
 19. juu, kaikkea voi kuivata, meillä toki talviomenia, laitetaan niistä lohkot uuniin, nokare voita, kanelia, fariinisokeria, rusinoita..

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.