keskiviikko 14. heinäkuuta 2010

Testasin steviaa.Aamun viileydessä kannoin teekuppini ja sämpyläni kuistille kokeillakseni stevian makeutta. Laitoin yhden stevialehden kuumaan teelasiin ja maistelin teetä, ei mitään makeutta. Olinkohan liian hätäinen, olisi varmaankin pitänyt antaa lehden vähän hautua kuumassa vedessä. otin lehden pois kupista ja kokeilin toista tapaa. Silppusin uuden lehden pieniksi muruiksi kuppiini, sama tulos, tee ei makeutunut. Maistoin sitten lehteä ja silppua, johan oli makeaa. Mitä tein väärin, kun lehti ei luovuttanut makeuttaan teeveteen? Onko tarkoitus ollenkaan käyttää näitä lehtiä tuoreena, vai pitääkö kuivata ensin?

Sain ystävältäni keväällä neljä pikkuruista tainta ja olen niitä yrittänyt hyvin hoitaa. Kesäkuussa oli niin kylmää, että taimet värjöttelivät päivät kuistilla ja yöksi nostin ne sisälle. Nyt taimet ovat kasvaneet hyvin, uusia varsiakin on juuresta ilmestynyt.

Tietääkö kukaan mistä näitä stevian siemeniä voi ostaa? Viihtyyköhän kasvi sisällä talven pimeydessä?

Uskoisin, että stevian lehti smoothien joukossa makeuttaisi juoman. Meillä taata haluaa vähän makeutta kahviin ja teehen. Itse juon teeni ilman makeutusaineita.

Googlettamalla löysin tällaisen osoitteen. www.hyotykasviyhdistys.fi täältä saa ostaa siemeniä.

Täällä on edellinen juttuni steviasta.
Posted by Picasa

15 kommenttia:

 1. Piti oikein tutkia juttua tarkemmin, kun en moisesta ole kuullutkaan. Löysin HS:n jutun (http://www.hs.fi/omaelama/artikkeli/Supermakea+stevia+on+yh%C3%A4+kielletty/1135252907761), jossa tästä jotain kerrottiin. Jauheena käytetään, ja aineella ei ole myyntilupaa Euroopassa, vaikka kasvia saa kyllä myydä ja ostaa. Jutussa oli vinkki siihenkin. :) Jännää! Uskon, että luonnon omat tuotteet ovat kuitenkin aina terveellisempiä kuin nämä tekomakeuttajat, mitä myynnissä löytyy.

  VastaaPoista
 2. Onpas mielenkiintoinen yrtti, ja terveellinen! Kiinnostuin ja otin heti vähän selvää kasvatuksesta yms. Siemenet ovat vaikeita idätettäviä, mutta pistokkaista se taitaa parhaiten lähteä kasvuun.
  Löysin tietoni täältä: http://www.ehow.com/how_2081316_grow-stevia.html

  VastaaPoista
 3. Minz,
  luontaituotekaupasta olen ostanut steviajauhetta, sitä on myös nestemäisenä myynnissä. Elintarvikkeena sitä ei saa myydä.

  Tuija,
  lisäsin tuonne jutun loppuun linkin, josta saa siemeniä ostaa.
  Ystäväni tytär oli saanut näytpussin siemeniä puutarhamessuilta.
  Käyn lukemassa antamanne linkit myös.

  VastaaPoista
 4. Stevia kuulostaa mielenkiintoiselta. Itse käytän sokeria niin vähän mihinkään, että ei varmaan ole tarpeen.

  VastaaPoista
 5. Meillä käytetään stiviaa suoraan pihalta tuoreena. Yksi lehti ei riitä makeuttamaan tarpeeksi, katkaisen aina sellaisen latvan , jossa on varmaan ainakin 5 lehteä. Kokeile niin että lisäät aina yhden lehden lisään ja niin löydät sopivan vahvuuden makeudelle.

  VastaaPoista
 6. SusuPetal,
  meillä tuota makeutusainetta tarvitaan. Kiinnostaa tuo stevian kasvatuskin. Jauheena olen ostanut luontaistuotekaupasta.

  S.
  Kiitos tiedosta. Tuo minun puskani on vielä niin pieni, että annan sen vielä kasvaa. Jos löydän niitä siemeniä jostain, niin ensi kesänä kasvatan monta puskaa, silloin on mistä ottaa.
  Heitättekö ne viisi teekupissa uinutta lehteä sitten myöhemmin pois? Minä söin sen testilehteni ja se tuntui todella makealta. Onkohan niitä lehtiä turvallista syödä?Tämän pienen ruukussa olevan satoni aion käyttää smoothien joukossa, saan puskan paremmin riittämään.

  Meillä kesä on niin lyhyt, ulkona ei hallanarka kasvi kauaa tarkene.

  Olen iloinen, että olet jaksanut antaa vinkkiä. Pian laitan kokemuksiani pesupähkinästä, ehkä siinäkin tarvitsen lisäohjetta. :)

  VastaaPoista
 7. Zilga,
  ei ole minullakaan vielä pitkää kokemusta, varsinkaan tuoreesta steviasta.

  VastaaPoista
 8. Minulla oli stevia viime vuonna,mutta en kaiketi osannut sitä hoitaa,sillä se kuihtui pois.Käytin kuitenkin kuivuneet lehdet;jauhoin ne ja kyllä ne jotenkuten makeutti.

  VastaaPoista
 9. Yaelian,
  pelkään, että tuo minunkin hieno steviani kuolee pois, kun joudun sen syksyllä sisälle nostamaan.
  Olen maistanut sellaista kuivattua stevian lehteä, se oli yhtä makeaa, kuin tämä minun tuore versioni.
  Kiinnostava kasvi kuitenkin.

  VastaaPoista
 10. Juu, lehdet heitetään käytön jälkeen pois.

  VastaaPoista
 11. En tiedä syödäänkö niitä! En ole koskaan kuullut että joku söisi.

  VastaaPoista
 12. S.
  Nyt näyttää siltä, että minulla on vielä paljon opittavaa. ;)
  Luulin, että stevian lehdet ovat samantyyppisiä, kuin esim. minttu ja sitruunamelissa.

  VastaaPoista
 13. Stevia nestemäisenä on aivan huippu ...käytän rahkaan ja jugurtteihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Minäkin käytän Steviaa edelleenkin. Nyt on jauhemaisena kaapissa. Tuoretta Stevian lehteä kasvatan kesällä ulkona ja talvella yhtä ruukkua sisällä.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.