sunnuntai 25. heinäkuuta 2010

Loistokärhö kerran vielä

Clematis, "Ville de Lyon", on niin kaunis, että sitä on kuvattu moneen kertaan.

Rohtosuopayrtin siirto maantienojasta pihaan sujui hyvin. Nyt on ensimmäinen kukkakin nähty. Öttiäiset ja perhoset tykkäävät. Taitaapi mennä yövalvomiseksi, jos sattuisi kiitäjiä näkymään.

Biologi Riku Cajander kertoi kirjassaan, Luontopiha, niin maukkaasti rohtosuopayrtistä, että halusin kukan pihaamme välttämättä. Onneksi sellainen tienvarresta sitten löytyikin. Kukkia ei löytöhetkellä vielä ollut, joten jännitin löydökseni oikeellisuuta. Tämän kukan sanotaan leviävän helposti, ei se mitään. Näytetään sitten lapiota, jos kukka liiaksi intoutuu itselleen tilaa viemään.

Kehäkukat ovat kärsineet kuumuudesta ja pienistä vihreistä madoista, onneksi muutama kukka saadaan ihailtavaksi.

Aloittikohan syysleimu kukinnan liian aikaisin? Kauniita ne ovat, tätä kukkaa vaivaa lehtihärmä alemmilla lehdillä. Olen pessyt mäntysuopavedellä. Kukinnan jälkeen siirrän kukan ilmavampaan paikkaan.
Posted by Picasa

16 kommenttia:

 1. En voi kuin ihastella uskomatonta kukkaloistoasi, lajejakin on niin paljon!

  VastaaPoista
 2. Viihdyin kukkastesi kanssa pitkän tovin. Ihastelin nimipäiväsankareiden saamia kukkasia ja nautin Päijänteen lämpöisestä uimavedestä.
  Päijänne on minullekin tuttu, monet kerrat olen siellä käynyt uimassa.
  Kerran tulin Linda-autolautalla Sysmän Suopellosta Kuhmoisiin. Harmi, ettei sitä reittiä liikennöi enää kukaan. Matka oli kesäpäivänä upea!

  VastaaPoista
 3. Upeasti osaat kuvata kukkasia.Värit ovat upeita samoin kuin muodot.

  VastaaPoista
 4. SusuPetal,
  tämä on nyt se sunnuntain saalis.

  aimarii,
  minäkin menin ensimmäisellä Päijänteen matkallani laivalla. Se oli mukavaa rauhallista menoa, ehti ihailla maisemia ja nauttia kesäsätä.
  Padasjoelta liikennöi Elbatar niminen laiva ainakin Kuhmoisiin. Kannattaa katsoa aikataulut netistä, jos siellä päin liikkuu kesällä.

  Yaelian,
  luonto ei ole erehtynyt noin kukkien värien kanssa. :)

  VastaaPoista
 5. Tuo loistokärhö on ihana !!! Hienot kuvat olet taas ottanut : )
  Minusta rohtosuopayrtti ja syysleimu tuoksuvat hurmaavasti, etenkin illalla. Ja tietysti ne kummatkin löytyvät myös meidän puutarhastamme : )

  VastaaPoista
 6. sariw,
  myös hajuherne on tuoksunut tänä kesänä kuistin ritilässä ihanasti hunajaiselle. Nyt odotellaan vaan perhosia lisää.

  VastaaPoista
 7. Voi löytäisinpä minäkin rohtosuopayrtin, se on niin puhtaan valkoinen, kaunis.
  Kärhösi on ihastuttava.

  VastaaPoista
 8. arleena,
  uskoisin, että löydät suopayrttiä vanhojen asuntoalueiden liepeiltä, tai sitten, jos pihassa näet, niin rohkeasti vaan pyydä pientä alkua.
  Kerään syksyllä siemenet, jos et ole kukkaa löytänyt, niin lähetän siemeniä. :)

  VastaaPoista
 9. Onpa upea kärhö! Ja suopayrtin kukka on puhtaan valkoinen. Kyllä sinulla on hienoja kukkakuvia omasta puutarhastasi.
  Syysleimukin on kaunis, aloittanut kukintansa melko aikaisin puutarhassasi. Minulla kaikki leimukukat, eriväriset, ovat ilmeisesti jääneet syysasterin jalkoihin. Harmi.

  VastaaPoista
 10. Siis tuo valkoinen kaunis kukka on rohtosupayrtti. Jumankauta! Sitä pitää munkin saada. Mistähän sitä löytäisi. Nyt pitää ottaa kasvikirja esille. Noin kaunis, luonnonvarainen ja houkuttaa kiitäjiä...Minäkin luen nyt Cajanderia uudestaan ja tuon kasvin bongasin heti. Luen sitä siis kaiken välissä eli hitaasti.

  VastaaPoista
 11. Sulla on siellä kyllä niin paljon kauniita kukkia, ettei voi kuin ihastella!
  Sulla on ihan selvästikkin vihreä peukalo ja taitaa Taatallakin olla myös!

  VastaaPoista
 12. anja,
  olen iloinen tuosta loistokärhöstä, kun luulin sen jo talvella menehtyneen myyrien toimesta.

  Kuvat otan ja leikkaan ihan fiilispohjalta. Tällä iällä ei tarvitse enää kilpailla kenenkään kanssa, eikä valokuvauksen säännöistä tarvitse välittää. Teen vaan niinkuin hyvältä tuntuu ja nautin tekemästäni.

  Leena Lumi,
  täytyypä käydä katsomassa siellä tienposkessa, löytyisikö suopayrttiä vielä lisääkin. Nyt se on helpompi tunnistaakin, kun kukat avautuvat.

  Minulla on Cajander tässä käsillä koko ajan, voin tarkistaa juttuja. Tykästyin niin tähän bioloogin, kun näin hänet televisiossa jakamassa tietomääräänsä. Siellä luonnossa hänkin liikkui ämpärin ja lapion kanssa. :)

  Harakka,
  kun viime vuonna aloitimme tämän pihaprojektimme, niin en itsekään uskonut, että se näin pian antaa silmälle iloa. Luultavasti kasveja on nyt jo liikaakin, tarkkailua tarvitaan. Kasvien paikkoja on hieman muuteltavakin, koska en ole heti osannut valita kukalle mieluista paikkaa.

  Minulle tämä pikkuinen piha on sellainen aarre, kun elinpiiri on jo kaventunut. Enää en jaksa kierrellä pitkiä reissuja maailmalla. Taatakin viihtyy kotona, yhdessä tuolla pihassa puuhastelemme ja välillä otamme pieniä irtiottoja. Uusi punainen polkastaan liikkeelle ja kesäretki alkakoon.

  VastaaPoista
 13. Joistain kukista saakin nauttia ja kuvata paljon (Unelma, kaiva juurenpala omaan puutarhaasi vailkoisesta horsmasta, lähtee se siitä. Minä leikkaan alas kukkimisen jälkeen, että leviaa sopivasti, eikä sen jälkeen oikeun kaunistaan.)

  VastaaPoista
 14. Hannele,
  kiitos vinkistä. Tuota aion kokeilla, seuraavalla matkallani otan lapion ja ämpärin mukaan autoon. :)

  VastaaPoista
 15. Klematis on hieno kasvi, kukkii loisteliaasti.

  VastaaPoista
 16. Tuure,
  kaunis ja näyttävä kukka on. Toivottavasti myyrät eivät ensi talvena niitä popsi suihinsa.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.