sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Lipstikkakeittoa rautapadassa.

Nyt on paras aika nauttia erityisen hyvästä keitosta. Ihanat keittoainekset sain ystävältäni Porvoosta. Omassa lipstikassani on vasta neljä lehteä, en ole siitä vielä pataan leikannut. Kiitos ystäväni, jos nyt olisit täällä, saisit kupillisen taivaallista keittoa.

Aikaisemmin olen postannut Mysi Lahtisen iki-ihanan ranskalaisen sipulikeiton, nyt on sitten lipstikan vuoro. Tämän ohjeen mukaan tehty keitto on aah!, niin hyvää. Mitään laihdutusruokaa tämä keitto ei ole, mutta joskus on ihana vähän herkutella.

Tämä Mysi Lahtisen kirjoitus on julkaistu Helsingin Sanomien kuukausiliitteessä kauan sitten. Jos teillä on mahdollisesti lipstikkaa kotona kasvamassa, niin suosittelen tätä ohjetta. Kannattaa noudattaa Mysin ohjetta tarkoin, se takaa suuren keittonautinnon.

Jos tuosta lehtileikkeestä ei oikein saa selvää, niin laitan ohjeen vielä tähän. Klikkaa kuvaa! Teksti näkyy paremmin.

Valkoinen narsissi oli niin kaunis, se kruunasi tämän ihanan päivän.
Posted by Picasa

25 kommenttia:

  1. En ole tainnut koskaan edes nähdä lipstikkaa!
    Keitto-ohje kuulosti herkulliselta.

    VastaaPoista
  2. SusuPetal,
    kauppatorilla varmaankin on jo nyt myynnissä lipstikkaa eli liperiä.
    Lipstikkaa käytetään yleensä keittojen mausteena, mutta tämä Mysin keitto on aivan ehdoton. :)

    VastaaPoista
  3. Taidanpa itse myös Mysin ohjeella valmistaa huomenna lipstikkakeiton. Itse yleisemmin käytän lipstikkaa jauheliha-kasviskeitossa ja siihenki se sopii erinomaisesti. Oliko muuten lipstikan eli liperin vanha nimi liperistikka, sitä nimeä muista vesantolaisen tätini käyttäneen!

    VastaaPoista
  4. anja,
    kun tuoksuva keitto muhii tunnin rautapadassa, niin kerronpa vaan, että pitkä se tunti on. Varsinkin, kun on koko päivän siirrellyt taimia paikasta toiseen.

    VastaaPoista
  5. Lipstikkahan niin vahvaa, eihän pelkää keittoa siitä...

    VastaaPoista
  6. Hannele,
    vahvaa on, kokeile kuitenkin keittoa Mysin ohjeella. Ei sinne keittoon lipstikkaa paljoa laiteta.

    VastaaPoista
  7. Kiitos ohjeesta ja kokeilen heti, kun saan lipstikkaa. Muistan aivan elävästi Mysi Lahtisen keittiöohjekmat Suomenlinnasta ja ne hänen käyttämänsä ihanat astiat. Valkoinen narsissi on kuin sadun keijukainen.

    VastaaPoista
  8. Lipstikka on ihanaa, sitähän voi laittaa melkein kaikkiin ruokiin. Viime kesänä lipstikkani kasvoi yli kaksimetriseksi, ja se oli pakko leikata, kun peitti näköalan keittiön ikkunasta, ja harotti joka suuntaan. Kerkesi kyllä kasvaa uudestaan aika isoksi. Nytkin on jo kovassa kasvuvauhdissa, eilen sillä maustettiin jauhelihakastike, nam. Mukavaa sunnuntai-iltaa!

    VastaaPoista
  9. Ei ole keiton voittanutta!

    Eilen söin elämäni parhaan suppiskeiton serkullani. Onneksi sukulaisissa kehtaa santsia;-) Siinä oli rakuunaa ja kirveliä ja sieniä ja vaikka mitä.

    Listikka on aivan outo minulle. Mutta ehkä tulee vastaan, kun alan tehdä Sata soppaa -keittokirjan ohjeita...

    Minäkin olen aivna hullaantunut nimenomaan valkoisiin narsisseihin!

    VastaaPoista
  10. Lipstikkakeitto kuulosti suorastaan herkulliselta, resepti otettu talteen Suomen lomaa varten, täältä ei noita liemikuutioita saa.
    Ja valkoinen narsissi on hengästyttävän kaunis!

    VastaaPoista
  11. tiuku,
    minäkin muistan ne Mysin ohjelmat. Hänen reseptinsä ovat peräisin äitinsä ja isoäitinsä ruokaperinteestä. Hyviä ja konstailemattomia ruokia. Kun kokeilet, niin et tule pettymään. Aikaa kannattaa varata padassa hauduttamiseen. Tämä ei ole mikään pikaruoka. Ei siinä padan vieressä kuitenkaan tarvitse koko aikaa seistä. Hiljaisella lämmöllä ruoka kypsyy itsekseen.

    inkamaria,
    onnellinen sinä, joka omistat komian lipstikan. Sellainen minullakin on ollut entisissä asuinpaikoissa ja sellaiseksi toivon tämän uudenkin kasvavan.

    Leena Lumi,
    suppiskeittoa olen tehnyt usein, mutta kirveliä en ole hoksannut siihen laittaa. Kiitos vinkistä. Kirveli kasvaa pihalla vauhdilla ja uusia poikasia on ilmestynyt sen juurelle siemenestä.

    Sirokko,
    onnellista Suomilomaa vaan. Älä unohda lipstikkakeittoa.

    VastaaPoista
  12. Kyllä minullakin lipstikka puutarhan reunalla kasvaa. Tällä hetkellä ehkä noin parikymmensenttiset varret.
    Ohje vaikuttaa kiinostavan kokeiltavalta. Tosin ei minulla rautapataa ole.
    Narsissi on oikea kaunotar.

    VastaaPoista
  13. Taitaakin olla tosi hyvää soppaa tuo lipstikkakeitto!
    Mä en ole koskaan kyllä sitä käyttänyt ja mahtaakohan sitä täältä meiän kaupoista saadakkaan.
    Mutta huomenna mennään kaupoille, pitääkin katsoa sillä silmällä.

    Ja sun valkonen narsissi on niin ihana!

    VastaaPoista
  14. Menenpä huomenna kasvimaan reunalle kurkkimaan monivuotiselle lipstikkapaikalle, josko se yhä sieltä nousee.
    Pata jo malttamattomana odottaa. Ollutkin jouten lähes koko talven, mitä nyt parit hernerokat...

    Iisi

    VastaaPoista
  15. aimarii,
    ehkä se keitto onnistuu paksupohjaisessa kattilassakin. Kannattaa kokeilla.

    Harakka,
    kaupoissa en ole nähnyt, mutta torilla saattaisi olla. Yleensä sitä kasvaa vanhojen talojen pihapiirissä. Ensimmäisen lipstikantaimeni olen ostanut maatalousoppilaitoksen oppilailta maatalousnäyttelyssä.

    iisi,
    olenkin jo ihmetellyt, kun mitään selostusta padan käytöstä ei blogissasi ole näkynyt. Eikö sitä hyvää leipääkään enää siinä padassa...

    VastaaPoista
  16. Kiitos reseptistä, minulla on lipstikkaa keittoon aivan riittävästi jo nyt.
    Kokeilen sitä heti huomenna ja luulen saavani herkkukeiton :)

    VastaaPoista
  17. Zilga,
    ei muuta,kuin pataan vaan. Kannatta sen keiton ajaksi unohtaa kaikki pelottelut voin ja kerman vaaroista. Normaalisti minäkin käytän öljyä ruoanlaitossa, mutta muutama asia on, joka vaatii ehdottomasti voita. Ne ovat paistetut silakat, letut, tuoreet kanttarellit ja Mysin keitot. Näitä herkkuja teen harvoin, ei ole kolesteroolit koholla.

    VastaaPoista
  18. Lipstikkaa olen joskus kokeillut,kiva yrtti. Tuo keitto on hieman liian raskas makuuni,mutta voisin tehdä siitä vaikka kevyemmän version.

    VastaaPoista
  19. Yaelian,
    oikeassa olet, Mysin kokkaukset eivät ole mitään "höyhensarjaa".
    Joskus haluan kuitenkin herkutella, jaksan sitten taas jatkaa smoothien linjoilla.

    VastaaPoista
  20. Keitto-ohje kuulosti hyvältä. Tosin minulla ei ole lipstikkaa. Mutta jos sitä jostain esim torilta saan, kokeilenpa tuota keittoa.

    VastaaPoista
  21. Olen kerran saanut lipstikkakeittoa syödäkseni. Hyvää oli, vaikka siinä ei tainnut kermaa ollakaan.

    VastaaPoista
  22. Ihanaa kun tällaisia yrttikeittoaineksia voi itsekin kasvattaa. Tosin en ole kokeillut keittoa enkä yrttiä liioin :(
    Kannattaisi varmaan kokeilla. Katsonpa kauppaareissulla, onko siellä lipstikkaa.

    VastaaPoista
  23. arleena,
    olen joskus torilla nähnyt, siellä tilapäisten myyjien "tiskillä".

    Famu falsetissa,
    ehkä siitä keitosta voi kevytversionkin tehdä. En ole kuitenkaan ajatellut kokeilla.

    tanssiva harmaa pantteri,
    siinä lipstikassa on niin voimakas tuoksu (aromi), että pakastimeenkin jos sitä laittaa, niin on käärittävä folioon, muutoin koko pakstimen sisältö maistuu lipstikalle.

    VastaaPoista
  24. Kiitos! Ihanaa saada lipstikallekin oikein oma ohje! Ollaan vain pikkasen lehtiä käytetty lihakeitoissa, kun ei tiedetä mihin sitä voisi käyttää. Ja puskasta kuitenkin kasvaa tosi iso ja komea joka vuosi.

    VastaaPoista
  25. Minz,
    lipstikka on hieno yrtti. Meillä on ollut lipstikkapuska entisissä pihoissamme ja nytkin täällä uudessa on jo hyvä kasvu menossa.
    Tee ihmeessä tätä keittoa, yksi kupillinen silppua todellakin riittää tähän nestemäärään. :)

    VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.