keskiviikko 6. tammikuuta 2010

Pesupähkinät käyttöön.


Viimevuoden lopulla kyselin perjantaikerhossa, että oliko kenelläkään kokemusta pesupähkinöiden käytöstä. Yksi henkilö ilmoittautui. Hän on käyttänyt jo vuosia pesupähkinöitä, hän myös neuvoi mistä niitä voi ostaa. Tein siinä samassa lupauksen uudelle vuodelle.Nyt on pyykkiä pesty pesupähkinöillä ja puhdasta on tullut.

Puhdistin pesukoneen ensin kirkkaaksi käyttäen koneen tyhjänä 95 asteen lämmöllä. Normaalisti pesen pyykkiä 40 tai 60 asteisessa vedessä. Nyt pesukoneen ikkuna on uudenkirkas ja rumpukin hohtaa puhtautta.

Käyttäessäni pesupähkinää en tarvitse mitään huuhteluaineita, pyykistä tuli pehmeää ja paljon entistä sileämpää. Sen huomasi erityisesti taatan paidoista. En käyttänyt kuivausrumpuakaan, koska meillä on pesuhuoneessa lattialämmitys. Säästyy sähköäkin, kun pyykit kuivuvat pienillä pyörillä varustetussa kuivaustelineessä pesuhuoneessa ja kesällä ulkona kuistilla.

Samoilla pähkinöillä voi pestä useamman koneellisen. Käytetyt pähkinät voi hävittää kompostoimalla.

Lisää tietoa löytyy Googlettamalla ja esim. täältä, annan asiantuntijoiden kertoa lisää.

Tästä nyt alkoi minun osuuteni Itämeren pelastamiseksi. Kuulostaa hienolta :)

Seuraavaksi aion selvittää mikä olisi luontoystävällinen tapa pitää wc-istuin hygieenisenä. Ne vessan pesunesteet tuntuvat rajuilta myrkyiltä.

Tietolähteeni mukaan pesupähkinää voi tilata netin kautta esim. Ruohonjuuresta. Tätä tietoa en ole tarkistanut.
Tämän meidän Samumme taata osti Itäkeskuksen Ruohonjuuresta. Hih, mammasta on tulossa viherpiipertäjä. Yes! Parempi myöhään kuin ei silloinkaan.

Posted by Picasa

16 kommenttia:

 1. Itselläni on pesupähkinät ostettu joku aika sitten mutten ole kokeillut,nyt kyllä täytyy...

  VastaaPoista
 2. Minä olen myös tyytyväinen pesupähkinöihin, laitoin niistä postauksen pari kuukautta sitten. Vessan voi pestä etikalla. Joko pelkällä etikalla jos on hyvin likainen, tavalliseen siivoukseen loraus etikkaa veteen ja se puhdistaa ja desinfioi hyvin.

  VastaaPoista
 3. Yaelian, kannattaa kokeilla. Tällä vähäisellä kokemuksella olen ehdottomasti päättänyt jatkaa pesupähkinöiden käyttöä.

  S. Nyt on lähdettävä uudelle kierrokselle blogiisi. Ehkä olen juuri sieltä saanut idean jatkaa kyselemistä. Tuolla etikalla olen hoitanut kahvinkeittimiä, mutta eipä ole tullut mieleeni kokeilla sitä vessan puhdistukseen. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
 4. Etikka käy hyvin yleispesuaineeksi, esim. kaakelit, ammeet ym. lähtevät hyvin puhtaaksi sillä. Myös pölyt voi pyyhkiä etikkavedellä. Ja peilit ja ikkunat voi pestä etikkavedellä. Kätevää ja ekologista ja halpaa!

  VastaaPoista
 5. Eipä ole tällaisia koskaan vastaan tullut. Täytyypä ehdottomasti kokeilla. Nyt kun on tuo oma jätevesijärjestelmä käytössä, niin olisikin hienoa, jos voisi näitä puhdistusainejäämiä saada ekologisemmiksi. Niitten kanssa olen tuskastellut aika ajoin.

  Kiitos vinkistä! =o)

  VastaaPoista
 6. S. kiitos lisävinkeistä. Heti ensimmäisellä kauppareissulla ostetaan mahdollisimman suuri pullo etikkaa. ;)

  Minz, kivaa, kun huomasit tämän jutun. Uskon, että pesupähkinä säästää teidän putkianne syöpymästä liian nopeasti. Kerrotko sitten mitä pidit "pähkinäpyykistä".

  VastaaPoista
 7. Jestas, miten täältä saa hienoja vinkkejä. Pesupähkinöistä olen kuullut pelkkää hyvää, mutta pahus kun unohdin koko asian, vaikka niin piti niitä hankkia. Tuttuni on pessyt pyykkinsä kaiketi jo vuoden semmoisilla, eikä kuulema vaihda pulvereihin takasin.
  S. kehuu etikkaa hyväksi puhdistajaksi, siispä rupean myös Itämeren puhdistajaksi.

  VastaaPoista
 8. aimarii, hyvä! Lyödäänkö "ylävitoset" sen Itämeren kunniaksi?

  VastaaPoista
 9. En ole pesupähkinöitä vielä kokeillut, vaikka ajatuksissa on ollut. Täytyypä ottaa selvää, kuinka ne toimivat erittäin kovassa vedessä. Nykyisin joudun aina pesukoneeseen lisäämään veden pehmennyspillerin, kun alan pyykille.
  Etikka on sen sijaan oikeinkin tuttu aine kaikenlaiseen puhdistamiseen. Vaikka kyllä se aika pahalle haisee (ainakin minun nenääni).

  VastaaPoista
 10. Taytyykin yrittaa googlata noita pesupahkinoita taaltakin. Heti otan kayttoon, jos kiinni taalta saan.

  VastaaPoista
 11. Olen joskus kokeillut pesupähkinää ja hyväksi havainnut, mutta en ole löytänyt sitä meiltä.
  Ostan kun näen jossain.

  VastaaPoista
 12. Täältähän löytyi kivoja uusia vinkkejä ja edullisiakin vielä.
  Pitääpä noita pähkinöitä kokeilla kyllä ja sitten etikkaa, koska S: kertoo, että sillä voi melkein mitä vaan puhdistaa, heti huomenna kokeilenkin!

  VastaaPoista
 13. Tuija, luulisin pesupähkinän käyvän kovaankin veteen, ehkä määrää silloin on lisättävä.

  Tuula, toivotaan, että sieltä löytyy.

  Zilga, netin kautta voi myös tilata, posti tuo perille asti.

  Harakka, lähdetään vaan porukalla pelastamaan maailmaa. ;)

  VastaaPoista
 14. Hieno ekologinen teko ja samalla teolla tulee puhdasta pyykkiä.

  Turussa on Ruohonjuuri, käynpä kyselemässä siellä pesupähkinöitä.
  Innostuin niin ideastasi.

  VastaaPoista
 15. arleena, oikein hämmästyin, kun niin moni on ollut kiinnostunut pesupähkinöistä. Itse olen erikoisen ilahtunut S. :n ohjeista etikan käyttöön. Terveiset sinne Turkuun.

  VastaaPoista
 16. Itsekin pesupähkinöitä olen alkanut käyttää, piti ensin malttaa käyttää vanhat pesuaineet loppuun ennen uusien hankintaa ja olen ollut tyytyväinen pesupähkinöihin! Seuraavaksi aion kokeilla ikkunanpesuun pesupähkinöistä tehtyä pesuainetta ja sekaan vähän etikkaa. Toivotaan, että tulee kirkasta!

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.