perjantai 22. tammikuuta 2010

Helsinki hylkäsi Miinan

Hieno pääkaupunkimme ei ymmärtänyt Miina Äkkijyrkän arvoa.


Surullisena katselin televisiosta, kun Miinan kotia arvioitiin tärkeiden herrojen toimesta. Lehmät olivat jo saaneet jostakin kodin tai koteja. Miina sensijaan kertoi, että hänellä ei ole paikkaa minne mennä. Pakkastakin oli melkoisesti. Romanian mustalaisillekin tarjottiin suojaa, mutta Miinalle ei paikkaa löytynyt.

Näistä juridisista kiemuroista Miinan ja Helsingin kaupungin välillä en tiedä tarpeeksi, enkä niihin kommenttia voi laittaa. Kerronpa tässä vaan mitä tavallisen mummelin päässä liikkuu asian tiimoilta.

Jos minun mielipidettäni olisi kysytty, niin olisin neuvonut Helsingin herroja purkamaan Skattan kaikki rötisköt ja rakentamaan Miinalle uuden navetan ja suuren ateljeen, jossa olisi kaikki pelit ja rensselit. Tarpeen olisi myös varastotilaa kierrätystaiteen rakennustarpeille. Uusi tupa olisi tarpeellinen Miinan viihtymiselle ja suurelle luovuudelle. Siellä Miina olisi voinut keskittyä luomaan kuviaan kankaalle ja suunnittelemaan kenkiä italialaisille. Uskon, että Miina uudessa kodissaan olisi luonut jotain uljasta ja unohtumatonta. Siitä koko kansa olisi saanut uutta uskoa suomalaiseen luomisvoimaan.

Tilaa Helsingillä kyllä on, se Miinan vuokraama kahdeksanhehtaarin alue on hyttysenpissa Itämeressä. Vastahan tästä on vuosi kulunut, kun Helsinki nielaisi maukkaimmat palat Sipoon kunnasta.

Miinan uusi Skatta olisi ollut kunniaksi Helsingille ja hieno nähtävyys sitten aikanaan. Ihmiset olisivat tulleet bussilasteittain vierailulle katsomaan Miinan lehmiä ja hienoja veistoksia, niitäkin, joita nyt ehkä emme koskaan näe, kun taiteilijalta on katkaistu siivet.

Itkin, kun katselin tv:stä pientä sitkeää naista, joka käveli kotinsa pihalla kuunnellen selvitysmiesten kapulakieltä.

Toivon, että Miina löytää pian uuden kodin ja jaksaa taas nousta siivilleen. Onko todellakin taiteilijan elämän oltava noin vaikeaa?

Olisipa minulla navetta ja talli.

Kuvia Miinan ammuista olen aikaisemmin laittanut tänne

13 kommenttia:

 1. Kyllä on tuo aivan väärin Miinaa kohden!!!Toivottavasti löytyy pikapikaa uusi luova koti Miinalle!

  VastaaPoista
 2. Katselin myös tuon ohjelman. Sääliksi kävi.
  Samaa mieltä kuin sinä. Miinalle ateljeetilat ja koti kaupungin toimesta.

  VastaaPoista
 3. Luin juuri pari iltaa sitten juttua Miinasta eraasta naistenlehdesta viime kesalta. Harmi harmi... Toivottavasti talle upealle taiteilijalle loytyy uusi koti pian.

  VastaaPoista
 4. Unelma: Kyllä se on noin vaikeaa, jos teet jotain muuta kuin maisemia ja ruusuja.

  VastaaPoista
 5. Yaelian, kodin löytymistä Miinalle minäkin toivon.

  arleena, raha kai se ratkaisee tuossa Miinankin jutussa. Kaupunki haluaa myydä kallista maata pois. Ei siinä maisemat ja ihmisarvot paljon paina. Ajatella, kuinka ihana olisi siellä suuren sataman (joka muuten on puolityhjä laman takia) lähellä pikkuinen luonnon keidas kaupunkilaisten ihailtavana. Miinan hienot veistokset ja kyytöt luonnon jatkeena.
  Kerropa tällainen utopiakuva kaupungin päättäjille, nauraisivat räkäiset hirnut.

  Tuula, nyt olisi kerrankin tilaisuus kaupungilla antaa arvostusta taiteilijalle, joka vielä on elävien kirjoissa.
  Nolottaa oikein ajatella mitä vuosikymmenien kuluttua näistä tapahtumista tuumitaan. Miina ei kuitenkaan unohdu, hänet muistetaan pitkään.

  Zilga, oikeassa olet, ikävä kyllä.

  Eila, surullista ja tyhmää kaupungin päättäjien toiminta.

  VastaaPoista
 6. Hämmästelen samaa - mut yhtä paljon hämmästelen, eikö Miinalle ja akrjalle olisi ollut helpompaa vuokrata tila muualta kuin Helsingistä? Hmmm...ehkäpä itsepäisyyttä. Joka tapauksessa hienoa taidetta ja upeita eläimiä! Arvoa annetaan paljon enemmän muualla maailmalla.

  VastaaPoista
 7. Pau, ilmeisesti Miina nyt etsiikin paikkaa muualta Uudeltamaalta. Näytti siltä, että monenlaista rekvisiittaa oli jo kertynyt Skattaan niin paljon, että muutto on melkoinen projekti.
  Toivottavasti Miinan luomiskyky nyt ei kärsi tästä tilanteesta. Arkipäivän hallinta on vaikeaa, kun kaikki on levällään. Olisin niin toivonut, että Miinaa olisi autettu.

  VastaaPoista
 8. Eilen kuulin että lasku lähetetään Romaniaan, ei Helsinki maksa.

  VastaaPoista
 9. Hyvä kirjoitus aiheesta. Järkyttävää, miten väärin kaikki voi mennä.
  Suuren karjan ylläpito oli ilman muuta jo Miinalle liian raskasta, mutta karjasta luopuminen olisi voinut olla eri juttu, kuin nyt kaiken vieminen.
  Aina sanotaan että tuskasta syntyy taidetta, mutta kyllä taiteen tekemiseen tarvitaan työrauha ja mielenrauha. Tuollaisessa tilassa ei synny mitään.

  VastaaPoista
 10. Hannele, tuo on helsinkiläisille hyvä uutinen, uskoisin.

  Uuna, olihan siinä urakkaa naisihmiselle. Siellä Vuosaaressa on paljon väkeä, olisi ehkä löytynyt Miinalle apuakin? ;)
  Ehkä Miina vielä löytää paikkansa ja saa työrauhan, toivotaan.

  VastaaPoista
 11. Jotenkin se Miinan kohtalo niin väärältä tuntuu, toivottavasti on saanut jostain katon päänsä päälle.

  Vai lähti lasku Romaniaan, mahtaako löytyä laskulle maksajaa?=)

  VastaaPoista
 12. Inkivääri, minäkin koin Miinan kohtelun jotenkin niin vääränä.

  Hannelehan tiesi, että Romaniaan lasku lähtee. Ihme olisi sieltä rahaakin tulis.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.