maanantai 28. joulukuuta 2009

Jouluna A.D. 2009


Onkin jo kulunut vuosikymmeniä siitä, kun viimeksi olen ollut mukana joulurauhaa julistamassa Prinkkalan talon edessä.Ihmisiä oli paljon enemmän kuin silloin ennen. Onneksi pakkasta ei ollut paria astetta enempää, mutta hyytävä tuuli teki ilman koleaksi. Ihailimme vielä hetken Tuomiokirkon upeaa joulukuusta ja lähdimme hotellille joulupuurolle.Rannassa myytiin viluisille kulkijoille kuumaa glögiä.Aattoiltapäivän hämärtyessä lähdimme viemään haudoille kynttilöitä. Kävimme kolmella hautausmaalla. Minulle tämä kierros oli arvokas ja tärkeä, koska pitkän matkan takia en jouluna ole omaisteni haudoille päässyt. Kaarinan hautausmaalla, tai se taitaa nykyisin ollakin Katariinan hautausmaa, minua odotti mukava yllätyskin. Lapsuudenystävieni haudalla tapasin kaksi nuorta, joita en ollut aikaisemmin nähnytkään. He sytyttivät kynttilöitä isänsä ja setänsä haudalle, yhdessä sitten menimme nuorten kanssa heidän isoäitinsä haudalle. Minulla on hyvin lämpimiä muistoja näiden nuorten isoäidistä, hän oli hyvä ja hurskas ihminen.Kävimme myös katsomassa Taikkarinmäen ( siten me nuoret hupakot kutsuimme Taidemuseon mäkeä ja sellainen hupakkohan olen vieläkin :) ) kaunista joulukuusta.Hotellin henkilökunta oli valmistanut hienon piparitalon. Siinä esitellään hotelli, Aurajoen sillat ja Tuomiokirkko ja tuulimylly. Oikein pyysin luvan kuvaamiseen.Hotellin aulassa oli myös ripustettuna mistellinoksa kattoon. Yritin houkutella taataa kulkemaan siitä alta, mutta hän onnistui livahtamaan karkuun. ;)Tämä kuva on Piispankadulta, siellä olemme asuneet kauan sitten.Ikkunasta seurasimme joskus piispan vieraiden kulkua.Joulukirkossa kävimme lapsenuskoni kirkossa. Yhden ainoan henkilön siellä tunsin, hänen kanssaan kävimme yhdessä rippikoulua.

Tämän viimeisen kuvan taata otti lähtiessämme hotellin ikkunasta. Pyry oli hetkeksi lakannut ja näimme palan taivastakin sentään.

Oli ihanaa viettää erilaista joulua. Saimme nauttia ammatti-ihmisten valmistamia jouluruokia ja minulle oli mieluisaa kulkea Aurajoen rannalla katselemassa tuttuja paikkoja. Tosin hyytävä tuuli teki tepposet, jouduin tänään viettämään pyjamapäivän. Tällainen talvilepoa viettävä mummeli taisi saada raitisilmamyrkytyksen, nyt on nenä punainen kuin saunalyhty ja nessuliinoja on jo kulunut paketillinen.

Suunnittelin kirjoittavani oikein hienon joulutarinan, mutta nyt ei oikein irtoa, kun pää tuntuu jotenkin vieraalle. Nuhan hankkimisesta huolimatta reissu kannatti.


Posted by Picasa

17 kommenttia:

 1. Tassahan oli joulutarinaa kerrakseen. Kiitos kun jaoit tarinasi meidan kanssamme.

  VastaaPoista
 2. Mukavaa oli lukea joulustasi Unelma.Ja todella kauniita kuvia olit ottanut,niitä katseli mielellään.

  VastaaPoista
 3. Sinä kirjotit ihastuttavan joulutarinan. Sitä oli erittäin mukava lukea.
  Kuvissa oli minullekin paljon tuttua Turkua. Joulurauhan julistuksen katsoin telkkarista. Siitä alkoi minun jouluhiljentymiseni.

  VastaaPoista
 4. Sinulla on ollut hieno joulu. Kiitos, kun laitoit kuvia. Niitä on aina mukava katsoa. Joulurauhan julistuksen minäkin katsoin TV:stä.

  VastaaPoista
 5. Nuhasta aina selviää.
  Mukava varmaan käydä katselemassa entisiä asuisioja, ne herättävät aina muistoja.
  Hyvä tarina ja kuvia on aina mukava katsella :)
  Paranemisiin.

  VastaaPoista
 6. Tarinasi on tosi hieno ja onnistuneet kuvat kertovat vielä lisää. Flunssa saa sinut turhaan vähättelemään.
  Minä näinkin sinut telkkarista joulurauhan julistusta kuuntelemassa ;-)
  Oli muuten enemmän ihmisiä, mitä olen koskaan nähnyt. Vielä joen toisella rannallakin oli kuulijoita.

  Sain itse kuumeen aaton vastaisena yönä, joten minun jouluni meni täysin ohi. Olisi ollut niin kiva tavata sinut, kun tänne niin lähelle tulit. Olisi ollut kiireinen aamu, jos olisi ollut, mutta koskaan ei tiedä, mitä tapahtuu. Toisaalta oikein ihmettelimme, että olemme vuosia ja vuosia kokoontuneet meille jouluaattona, eikä koskaan ole kukaan ollut kipeä. Oli kai se jo aikakin jonkun pettää porukka, mutta miksi juuri minä.

  Kiva kuulla, että retkenne oli kaikin puolin onnistunut. Viisasta antaa joskus toisten touhuta ja nauttia vain.
  Pikaista paranemista sinulle ja hyvää vuoden loppua ja uuden alkua :-)

  VastaaPoista
 7. Hyvän kuuloinen joulun hyvässä paikassa!

  Koetahan nyt huilata ja parantua.

  VastaaPoista
 8. Oliko kirkontornissa kiekka?
  Nyt ylettyisin jo katsomaan Piispankadun tornin ikkunoista uloskin. Me koitettiin kanssa telkkarista katella joulurauhanjulistuksella, että näkyykö siellä Mamman ja Taatan onnelliset hymyt :)Meillä oli kyllä outo aatto kun te ette tulleetkaan syömään heh!

  VastaaPoista
 9. Tuula, odotin tätä joulumatkaa todella innolla. Onneksi kaikki meni hyvin, kehnosta säästä huolimatta.

  Yaelian, kitos, kun tulit katsomaan.

  aimarii, me hiljennyimme vasta vähän myöhemmin, kun haudoilla oli mukavampi käydä "hämärän hyssyllä".

  Famu, oli mukavaa olla taas oikein paikan päällä pitkästä aikaa. En ollut osannut odottaa tapahtuman paisuneen niin valtaisaksi, väkeä oli koko puisto mustanaan ja vielä jäi "tois pual jokkeeki" kuulijoita. Kuuluvuus olikin hyvä tehokkaiden kovaäänisten ansiosta.

  Zilga, kiitos vaan rohkaisusta. Olen laittanut vanhakansan ohjeen mukaan sukkiini valkosipulia. :) Pitäisi nuhan lähtevän.

  Uuna, hienoa, että näit vilkutukseni ;)
  Kävin lukemassa blogiasi, mutta en ole vielä ehtinyt kommenttia laittaa, jäi hieman juttuja rästiin.
  Ikävää, että sinäkin sairastuit jouluksi, ehkä nyt jo voit paremmin.

  Jatkoimme joululomaamme vielä yhdellä päivällä. Ehdimme käydä tapaamassa kummitätini yhdeksänkymmenen ikäistä aviomiestä. Hän on oikea teräsvaari, oli käynyt Ruotsissakin joulun alla ja tanssinut seitsemän kertaa. Kiva pappa

  SusuPetal, paikka oli verraton, idea lähtemiseen oli toteuttamisen arvoinen.

  Eläkeläisen on helppo sairastella, kun ei tarvitse lähteä kotoa minnekään, eikä tarvitse kantaa huonoa omaatuntoa töiden vuoksi.
  Sinua ajattelin Taikkarin mäellä. :)

  VastaaPoista
 10. Johanna, oli, oli.
  Väkeä oli paljon, ei päästy lähelle. Olisi pitänyt tulla jo paljon aikaisemmin paikalle.
  Oli meillä teitä ikävä, mutta hyvä on joskus kokea uusiakin asioita. Mietittiin sellaistakin mahdollisuutta, että te tulisitte ensi vuonna mukaan. Pääsisit sinäkin helpommalla.
  Kahdet sukat kudoin matkalla ja kolmansia aloitin,kun sain paluumatkalla Salosta ostettua lisää lankaa. Täällä odottaa sitten uudet sukat, kun tulette.

  VastaaPoista
 11. Olipa mukava lukea Turun reissustasi. Turku on oikea joulukaupunki, täällä pääsee tunnelmaan. Varsinkin joulurauhan julistamispaikalla.
  Tosin emme tänä jouluna olleet paikan päällä, kuuntelimme ja katselimme televisiosta.

  Viimeisessä kuvassa taivas näyttää valkoisen kauniilta ja maassa on puhdasta lunta, juuri sitä aattona olikin.

  VastaaPoista
 12. arleena, parhaiten tapahtuman televisiosta näkeekin, mutta halusin tänä vuonna olla mukana, kun edellisestä kerrasta on kymmeniä vuosia kulunut. Tuomiokirkon joulukuusi oli myös ihanaa nähdä. Muistan lapsuudestani niin monet kuuset sillä paikalla. Silloin ennen liikenne kulkikin ihan kuusen vierestä. Olen vieläkin vähän täpinöissäni tästä joulumatkasta.

  VastaaPoista
 13. Oikein mukavava ja tunnelmallinen teidän joulunne vaikuttaa olleenkin. Toivottavasti se nuhakin jo helpottaa!
  Joulu poissa kotoa on aina erilainen kokemus, meidänkin Lapin-joulumme ovat olleet tosi ihania.
  Tämänvuotinen oli vähän karumpi kokemus, hotellissamme ei ollut pyhinä mitään jouluruokia, (eikä kyllä muutakaan ruokaa) tarjolla, mutta onneksi oli muut ruokapaikat avoinna. Joulurauhan julistus Turusta näkyi sentään telkkarista suorana lähetyksenä:)
  No, eipä mitään, Uutta Vuotta otamme miehen kanssa kahdestaan vastaan täällä kotona ja valmistan meille pelkästään herkkuruokia :D
  t. Marja

  VastaaPoista
 14. Minulle yksi ja ainoaksi jäänyt kokemukseni tuosta joulurauhan julistuksesta siellä ihan aidolla tapahtumapaikalla oli jo kauan sitten. Yllätykseni oli suuri, kun tuntui, että koko torin yllä leijui huuruisen jouluglögin tuoksu, terästettynä, tottakai. Vieläkö turkulaisten glögijano oli samanlainen?

  VastaaPoista
 15. Risusydän, kyllä siellä joulun tunnelmaa oli, mutta ei tietenkään samanlaista, kuin perhejoulu kotona.
  Joulu Lapissa on varmaankin unohtumaton.
  Hyvää Uutta Vuotta!

  Leen@, en tosiaankaan huomannut mitään glögihuuruja siellä puistossa. Kotimatkalla ihmiset tosin poikkesivat katuvarren glögikioskeille. Kuuma juoma oli varmaankin tarpeen , kun ilma oli niin hyytävä. Bussit olivat jo lopettaneet liikennöimisen, kansa joutui siis kävelemään. Parkkipaikkoja ei ollut lähimaillakaan vapaana.

  VastaaPoista
 16. Kaunis joulu. Onnellista UuttaVuotta!

  VastaaPoista
 17. utukka, samoin sinulle, Onnea ja Siunausta Uudelle Vuodelle.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.