sunnuntai 15. marraskuuta 2009

Vanhaa Suomen Turkua.

Unikankareen kummulla seisova Turun tuomiokirkko on varmaankin tunnetuin maamerkki Turussa, ollut jo yli seitsemän sataa vuotta.

Tuomiokirkko on Suomen ainoa keskiaikainen katedraali.

Tässä kortissa on postileima 26.10.1903.

Mielenkiintoisia ovat paatit Aurajoen rannassa. Kun kuvan klikkaa isommaksi niin näkee paremmin. Kortti on näköjään valmistettu Hampurissa.
Kaupungin alkuvaiheista on samantapaista perimätietoa kuin Rooman synnystä, koska kaupunki on rakennettu seitsemälle kukkulalle. Näin meille koulussa kerrottiin. Tässä seuraavassa kuvassa Tuomiokirkkoa on kuvattu toiselta suunnalta.Turun linna toistasataa vuotta sitten.
Tästä seuraavasta kortista pidän erityisesti, kun siinä näkyy "Taikkarin mäkikin" taustalla. Tätä samaa kohtaa kuvasin kesällä Turussa käydessäni.

Tämä on siis Aurakatu, oikealla hevosen kohdalla alkaa kauppatori. Vieläkin tunnen pahaa mieltä, kun vanhaa yliopiston rakennusta ei enää ole siinä oikealla. Onneksi jotain vanhaa on vielä jäljellä. Nykyisten turkulaisten kunniaksi on mainittava, että vanhaa myös korjataan huolella. On sitten jotain näytettävää uuden ja hienon rinnalla, kun kulttuurikaupunkius alkaa v. 2011.

Mielikuvissa voisin vieläkin kulkea mukulakivettyä Aurakatua eteenpäin. Kääntyisin tuosta vasemmalle Yliopistonkadulle ja muutama askel vielä ja siinä puutalossa se olisi, Turun ihanin kauppa, Turun Marttanukke, tulin melkein seitsemän vuosikymmenen taakse.

Tästä Aurakadun kuvasta ei selviä kortin lähetyspäivää, koska postimerkkiä ja leimaa ei ole. Kortin on kuvannut A.F.Rydberg ja Anni on kirjoittanut sievän runon kortin vastaanottajalle.

Muisto.

Elonaika lyhyt ompi
nuoruuden kuin varjos vaan
Nauti ihanuutta Herran
älä näänny ikävään.Tässä v. 1909 postitetussa kuvassa on vanha rautatieasema.
Aurakadulla sijaitseva entinen Turun Suomalainen tyttökoulu (Sebastian Girpenberg – Johan Jakob Ahrenberg 1905 - 1906) on peruskorjattu tämän vuosituhannen alussa.

Tämä kortti on postitettu Turussa 26.10.1910.Tulipa taas tehtyä pieni nostalgiakierros syntymäkaupungissa. Kiitos, jos jaksoitte seurata mukana.

Kiitokset myös Mandi-tädille sinne toiseen ulottuvuuteen, kun annoit nipun vanhoja korttejasi pienelle Unelmalle silloin joskus.

14 kommenttia:

 1. Aurajoki-kuva, jossa Tuomiokirkko on ehkä kuvatuimmassa suunnassa, näyttää hyvin tunnistettavalta edelleen. Samoin katunäkymä Taikkarinmäelle.
  Tyttökoulun talokin on vielä onneksi olemassa.
  Nostalgisia vanhat kuvakortit.
  Minulla on Turku-aikaa takana vasta 10 vuotta, joten en osaa arvioida tarpeeksi tarkasti, mutta paljon on hävinnyt. Onneksi nyt ollaan jo säilyttämisen linjalla.

  VastaaPoista
 2. Sinulla on hyväkuntoisia vanhoja kortteja. Niiden arvo kohoaa vuosien mittan.

  VastaaPoista
 3. Ihania, nostalgisia kuvia.

  Oletko tutustunut Turun Sanomien ja Harri Kalpan toimittamiin Turku eilen ja tänään-kirjasarjaan? Myynnissä ainakin Föripuodissa muistaakseni.

  VastaaPoista
 4. arleena, suurimman osan elämästäni minäkin olen asunut kaukana Turusta. Nykyään, kun äitiä ja isää ei enää ole käynnitkin ovat harventuneet.

  Famu falsetissa, kuvien arvoa en ole ajatellut, muistot kultaavat menneen.

  SusuPetal, en ole tutustunut tuohon kirjaan, laitanpa asian hautumaan korvan taa. Föripuotiakaan en ole nähnyt. Kuten huomata voi, niin tämänpäivän Turku ei ole minun Turkuni, vaikka rakas kaupunki onkin. Se Turku, joka minulla on sydämessäni löytyy aikajanalta 1940-1960 lukujen vaiheilta.

  VastaaPoista
 5. Ihania vanhoja ja arvokkaita postikortteja sinulla. Pidin tuosta rautatieasema-kuvasta kovasti.

  VastaaPoista
 6. Huh, viikonloppu taas meni, mutta onneksi nyt pääsen koneelle.. Kerrassaan upeat ja ihanat vanhat kuvat!

  VastaaPoista
 7. Voi mitä aarteita sinulla onkaan! Upeita, kauniita, muistoja sydänmitalla!

  Tuo Susun mainitsema Harri Kalpan kirjasarja on ainakin neljäosainen, jos ei viisi. Isälläni ne on, joten en ole ostanut itselle. Hieno sarja. Luin kaikki kun olin opiskelemassa kulttuurihitoriaa noin 10 v takaperin.
  Ja Föripuodissa kannattaa käydä, se on lähellä Föriä tietenkin, Linnankadulla. Sieltä saa myös vanhoja Turku-aiheisia kortteja. Jos vaikka haluat kokoelmaasi kartuttaa.

  Olet sinä upean aarteen saanut ja onneksi ymmärtänyt säilyttää. Kerääjät tulevat kohta tekemään tarjouksia :-)

  VastaaPoista
 8. Mulle Turku on outo kaupunki, vaikka poika siellä nyt asuukin. Mutta ennen en ole siellä useinkaan käynyt, muutakuin sairaalassa kävin useinkin, kun isä sairasti syöpää.
  Mutta kaupunkinm sinänsä on outo mulle.
  Mutta sun postikortit, ne on aarre!
  Ihania vanhoja kuvia sieltä, älä vaan niitä myy.
  Ne on teille sielläpäin aarteita.

  VastaaPoista
 9. marjukka, se on niin vanha asemarakennus, että minäkään en sitä ole nähnyt.

  Eila, kiitos ystävällisyydestäsi.

  Uuna, kiitos tiedoista. Saatanpa seuraavalla Turun reissullani siellä Föripuodissa poiketa. Aina yritän ainakin kerran käyntini aikana förillä sytkytellä "tois pual jokke".

  Harakka, ehkä Turku nyt tulee sinullekin tutummaksi, kun poikaanne käytte tapaamassa.

  Ole huoletta Harakkaiseni, en minä korttejani myy. Talletan ne taas siihen samaan laatikkoon isän ompelemien käsitöiden kanssa.

  VastaaPoista
 10. Ihania nämä vanhat kortit! Tiedätkö, minulla oli joskus vastaavia piirrosmaisia postikortteja Helsingistä. Ne muistaakseni tulivat joskus kotiin Invalidiliiton kautta. Heillähän oli ainakin silloin tapana lähettää kortteja talouksiin ja sitten sai halutessaan maksaa jonkin avustussumman.

  Harmittaa, etten osannut silloin noita kortteja arvostaa. En tiedä enää, missä ne ovat, mutta jotain toivoa on, että jäivät Suomen kotiin. Täytyy penkoa siellä, kun seuraavan kerran käyn.

  VastaaPoista
 11. Hienoja kortteja, paikat tunnen :)

  VastaaPoista
 12. Elegia, toivon että korttisi löytyvät. Näistä vanhoista korteista on paljon iloa.

  Hannele, eikö olekin kiva nähdä kuvia vanhoista tutuista paikoista. Onneksi jotain vanhaa on Turussa säilynytkin.

  VastaaPoista
 13. Oikein hienoja kortteja! Olen syntyjäni turkulainen, mutta asun nykyisin muualla. Välillä on pakko päästä "kotona käymään". Äitini kävi aikoinaan tuota tyttökoulua ja asui luokkakaveriensa kanssa aivan lähellä.
  Vanha juna-asema purettiin jo 40-luvun alussa. Minulla on myös Kalpan kirja-sarja, se on kaikkiaan neliosainen ja nykyään jo vaikea hankkia; hänen työtään on jatkanut ainakin Rauno Lahtinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kivaa kun löysit tänne. Turku on minullakin aina sydämessäni. Muistan sota-ajalta rautatieaseman, se oli silloin jo uusi,mutta valtavat lasi-ikkunat olivat suojatut laudoituksella. Silloin olin ihan pieni.

   Poista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.