perjantai 13. marraskuuta 2009

Mamman joulupajaPicasa sitten silppusi mamman kaitaliinat. Nyt ahistaa, värien pitäisi olla joulunpunaista ja joulunvihreää. Elävässä elämässä liinat sitä ovatkin.Laitan kuvia työvaiheista, kunhan kerkiän. Nyt pukkaa ohjetta. Huomenna japanilaista tilkuntekoa.Oletteko ommelleet tuttua hirsimökkitekniikkaa käyttäen peittoja ym.? Olen joskus vuosia sitten Kotiliedestä löytänyt hienon idean hirsimökin ompelemiseen ilman ompelulangan katkaisua. Tämä idea on niin hieno ja nopea, että laitan sen tähän, jos joku ei ole sitä silloin lehdessä huomannut.

Olen leikannut suunnitellun tilkun kokoisen palan vanhasta risasta lakanasta. Leikataan myös valmiiksi halutun värisiä kaitaleita tummapohjaista ja vaaleapohjaista. Minulla oli kuvassa 5 cm leveää kaitaletta.

Kuva 1. Lakanatilkkuun silitetään selvät taitteet kulmasta kulmaan.
Leikataan molempia värejä neliöt (tässä 5x5) , ne asetetaan lakanatilkun keskelle oikeat puolet vastakkain, tarkoin silitettyjen merkkitaitteiden mukaisesti.

Kuva 2. Ommellaan tilkut yhteen (kiinni pohjatilkkuun). Hurautetaan sitten koneella 1,5 cm ohi ja käännetään työ. Avataan saumakohta sormella ja ommellaan lakanatilkkua pitkin seuraavan kaitaleen kiinnityskohtaan. Ommellaan aina kaksi tummaa ja kaksi vaalea kaitaletta peräkkäin, näin saadaan valmiiseen tilkkuun toinen kulma tummaksi ja toinen vaaleaksi.

Kuva 3. Nyt on ensimmäinen tilkku valmiina. Peittoon näitä tilkkuja kannattaa ommella neljä yhteen blokkiin, tummat tai vaaleat kulmat keskelle. Nyt ehdin ennen pimeän tuloa saada vain yhden tilkun valmiiksi.

Kuva 4. Tästä kuvasta selviää tuo ompeluidea, tilkku on tässä kuvattuna kääntöpuolelta. Aloituslanka on siis tilkun keskellä.

Kuva 5. Minulla ei ole yhtään valmista tyynyä tai peittoa kotona, joten laitoin kuvan ompelemastani neulatyynystä. Se on tehty kahdesta neliötilkusta ja käännetty tetraksi. Pikkuruinen pyrstö on yhdessä saumassa ja tipu on täytetty pohjasta keskeltä.Suosittelen kokeilemaan tätä hauskaa tekniikkaa, ompelulankaakin säästyy, kun välillä ei tarvitse lankaa katkaista. Jouluksi voisi tehdä vaikkapa patalappuja, jos peittoa ei enää ehdi saada valmiiksi.


Posted by Picasa

13 kommenttia:

 1. Hauskoja ja iloisia käsitöitä olet taas saanut aikaiseksi.

  VastaaPoista
 2. Ohhoh! Onpas kauniita tilkkujuttuja. Kyllä joulun kelpaa tulla teidän taloon.

  VastaaPoista
 3. Hei, Unelma! Onko siinä nyt kaksi pikkuliina vai kolme? Joka tapauksessa hienot jouluvärit ja kauniit työt!

  VastaaPoista
 4. Picasa on melkein yhtä näppärä kuin ompelukone!

  VastaaPoista
 5. Nyt tulee tosi kaunista! Sinä se jaksat. Minä olen värkännyt vuosikymmeniä kaikenlaista, mutta nyt minusta on tullut laiska. Tai ehkä energia kanavoituu jotain muuta reittiä.

  Kauniita ovat, mutta onko joulu jo lähellä, pitääkö alkaa tosiaan valmistautua, apua!

  VastaaPoista
 6. Kyllä tuleekin jouluista ja kaunista!
  Sä olet taitava!

  VastaaPoista
 7. Minulle ainakin tuli heti joulufiilis, kun katselin näitä

  VastaaPoista
 8. Hienoja juttuja syntyy Mamman joulupajassa, olet niin taitava!

  VastaaPoista
 9. No niin, menin sitten neuvoskelemaan ja heti tuossa ruudulla huomasin, että vanha sanonta pitää paikkansa, "älkää tehkö kuten minä tein vaan tehkää niinkuin neuvoin". Nuo tummat ja vaaleat tilkut sitten menivät sekaisin. Kolmanneksi tilkuksi olisi pitänyt valita tässä tapauksessa vaalea ja meikä surautti sinne tumman. Olin niin innoissani, etten malttanut tarkistaa.

  Luulenpa, että ohjeitten antamisen jätän tästä lähin viisaammille.

  Valmiissa tilkkutyössä pitäisi tarinan mukaan aina olla yksi virhe, siitä tietää, että on kyseessä käsityö.

  Eila kysyi, että onko siinä kaksi vai kolme liinaa.

  Jos ensin leikkaa eri levyisiä punaisia ja vihreitä suikaleita, sitten ompelee ne yhteen. Taas leikkaa ommellut levyt paloiksi ja ompelee uudet palat yhteen, niin saa yhden vihreä sävyisen ja yhden punasävyisen liinan.

  Käsin ommeltu liina on japanilainen malli, se on alunperin kehitetty toppatakkeja varten.

  Kiitos kaikille katsojille ja kommentoijille.

  VastaaPoista
 10. Vai silppusi Picasa kaitaliinat, onneksi olet taitava ompelija, niin piankos ovat taas kasassa ;D. Hieno tuo ompeluniksi.

  VastaaPoista
 11. Minulla on tilkkukankaita kaapit täynnä, mutta ei minkäänlaista hajua tekniikasta. En tästäkään tullut hullua hurskaammaksi. Taidankin ruveta pilkkomaan kankaita picasalla ja antaa sen hoitaa yhdistelynkin. Tai ehkä joku päivä vielä asiaan perehdyn...
  Sinulla on tosi upeita tilkkutöitä.

  VastaaPoista
 12. marjukka, Picasa on hyvä tekemään kollaaseja. Tarkoituksella annoin sille "vapaat kädet". Tilkkutöistä saa paremmin selvää, kun ottaa lähikuvia. Tosin siinä virheetkin paljastuvat, mutta sehän nyt ei ole niin oleellista työ hauskuuden kannalta.

  Sirokko, työelämässä mukana ollessani suunnittelin aloittavani tilkkutyöt heti vapauden koittaessa. Luulin kaiken sujuvan kuin tipulin tanssi. Niin ei sitten ollutkaan, en pitänyt omista töistäni. Hankin sitten muutaman tilkkutöitä opastavan kirjan, siitä oli paljon apua. Niin se vaan on, että "tyvestä puuhun noustaan", siellä alemmalla oksalla vieläkin räpistelen, mutta "ylöspäin elävän mieli". Uusi valmistunut työ antaa kuitenkin runsaasti hyvää oloa. Sirokko, suosittelen, ryhdy vaan sippuamaan kankaitasi, ompeleminen on kivaa.

  VastaaPoista

Kymmenen blogivuoden jälkeen jouduin ottamaan kommenttien valvonnan käyttöön.