torstai 10. marraskuuta 2011

Tuuletusmatka Tukholmaan.Taas tupsahti tarjouskirje Viikkarilta ja siihen tartuttiin, kun taatallakin sattui olemaan vapaa viikko.

Kiva yllätyskin koettiin heti alkumatkasta, kun poikani sattui matkustamaan työasioissa Tukholmaan samalla laivalla. Poika meidät ensin huomasi, hän oli katsellut, että onpa taatan näköinen mies. No, taatahan se onkin ja mammakin mukana. Pojalla oli omat jutut työporukan kanssa ja me taatan kanssa lähdimme hakemaan ruokapaikkaa.

On ihanaa istua nauttimaan toisten valmistamaa hyvää ruokaa, ihan vaan kaikessa rauhassa.

Myymälässäkin kävimme suunnittelemssa paluumatkan ostoksia ja jotain pientä jo varasimme loppuiltaa varten. Kassojen luona minut melkein taklasi kumoon pois kiitävä neitokainen. Pillit ulvahtivat soimaan hänen jälkeensä ja tyttöä kehoitettiin pysähtymään, ei pysähtynyt. Yksi kassojen pojista säntäsi tytön perään ja turvamiestä kutsuttiin asiaa selvittämään. Tyttöä vielä marssitettiin uudelleen kassojen ohi ja pillit ulvoivat. Emme jääneet katsomaan asian etenemistä.

Taatalla oli mukanaan lukemista ja minulla vakiovarusteena sukankutile. Melko aikaisin menimme nukkumaan. Yöllä heräsimme, kun hyttiin osui helikopterin valonheitin. Nousimme katsomaan oliko joku pudonnut yli laidan. Liikuimme kuitenkin hyvää vauhtia tyynellä merellä eteenpäin. Helikopteri pörräsi siinä yläpuolellamme kymmeniä minuutteja ja lähti sitten pois. Yön hiljaisuus palasi täysikuun valaistessa merellä kulkijoita. Me vedimme uudelleen peittoa korviin ja jatkoimme uniamme.

Aamulla selvisi, että laivalla oli ollut yöllä sairaustapaus, apuun tarvittiin lääkäriä. Poika oli nukkunut omassa hytissään niin sikeästi, ettei ollut kuullut mitään helikopterin pörinää.

Taas saimme kokea kuinka ihmisen elämä on hauras ja arvaamaton. Koskaan ei kotoa lähtiessään tiedä mihin kokemuksiin lopulta joutuukaan ja mistä aamulla itsensä löytää. Eikä alkoholillakaan tarvitse olla asian kanssa mitään tekemistä.


Aamu valkeni aurinkoisena, mutta muuttui nopeasti sumuiseksi päiväksi. Kävelimme Slussenille ja katselimme suloista perheidylliä. Siinä edessämme käveli kaupunkia kohti oikea suurperhe. Edellä kulki neljä lapsukaista, isä työnsi kaksosten vaunuja, nuori äiti kulki vierellä ja kaksi pienokaista taapersi vielä perässä. Lapsukaisia oli kahdeksan ja äidin olemuksesta selvästi huomasi, että lähiaikoina perhe vielä saa uuden vauvelin. Uskoisin, että perhe oli tullut Suomesta, lasten nimet viittasivat siihen suuntaan.

Oikein täytyy ihailla näitä nuoria vanhempia, he haluavat antaa lapsilleen virikkeitä ja iloisia matkailukokemuksia, vaikka vanhemmille matkat ovat varmaankin rasittavia noin suuren joukon kanssa. Mielessäni toivottelin kaikkea hyvää noille lapsukaisille ja heidän vanhemmilleen.


Matkasimme Ropstenille metrolla ja siellä poikkesimme Myrornan kirpparille. Joulutavaroita oli jo paljon esillä. Tällaiset ikkunakyntteliköt eivät taida enää naapurimaassa olla muodissa, kun ovat joutaneet kirppareilla myytäviksi.

Jos olisi uutta kotia perustamassa, niin kirppareilta löytyisi ihan kaikkea ja mitä ei löytyisi, niin sitä ei ihminen tarvisisikaan. Täällä kaikki esineet ovat siististi ja kauniisti esillä.

Nykyään jalkoja hoitavatkin pikkuiset kalat. Nämä jalat eivät ole minun eikä taatan. Sain luvan kuvan ottamiseen. Kalat eivät siitä häiriintyneet, vaan jatkoivat innolla kuolleiden ihosolujen nyppimistä asiakkaansa jaloista. Klikkaa kuvaa.

Olen kuullut iilimadoista ja kärpäsentoukista hoitajina, mutta kalat ovat uutta.


Näitä granaattiomenoita ja kurpitsoita en voinut vastustaa Skärholmenin torilla. Täytyypä käydä Yaelianin blogissa katsomassa mitä ruokaa näistä ompuista voisi tehdä. Nuo kurpitsat ovat vain koristeita.

Minulla on ollut perinteisesti aina Ruotsinmatkalla ostaa prinsessaleivos. Nyt siitä ei voi nauttia sen vehnäjauhopohjan takia. Löytyi kuitenkin uusi houkutus, johon lankesin. Budapest leivos on yhtä ällön makea, mutta siinä ei ole ollenkaan vehnää. Tuollaisen leivoksen jos vielä saisi stevialla makeutettuna, niin se olisi jo lähellä täydellistä. Eihän yksi makea pala minua mihinkään kaada, mutta ihmeesti tuo makeanhimo on jonnekin kadonnut uuden ruokasysteemin mukana, onneksi.

22 kommenttia:

 1. Onpa upeat kirpparit, sieltä löytyy vaikka mitä.;)

  Hauska trendi tuo kaloilla jalkojen puhdistuttaminen, menee jalkojenhoitajilta pian työt.;D

  Mukavaa loppuviikkoa sinulle, Unelma, ja kiitos postauksestasi<3

  VastaaPoista
 2. Teilläpä oli kiva reissu! Ostin muuten eilen kanssa granaattiomenan ja Yaelinilta varmasti löytyisikin passeleita ohjeita. Kiitos vinkistäsi.

  Olisi kiva päästä mylläämään tuolle kirppikselle. Lasitavarat alkoivat heti kiehtoa :)

  VastaaPoista
 3. Minä sain postista Viking Linen laivalipun, niin pitää käyttää se vielä tämän vuoden puolella, onhan siellä mahtavat tarjoilut, kuten sinun kuvastakin näkyy,mitenkähän monesti lienenkään ollut laivalla, ei sormet riitä.

  VastaaPoista
 4. Aili-mummo,
  Tukholmassa on todellakin hyviä kirppareita. Nykyään käydään vaan katselemassa, kun pieni kämppä alkaa olla jo pullollaan kaikkea vanhaa kippoa.

  Johanna / Omamaamansikka,
  täällä kotonakin on granaattiomenoita näkynyt kaupoissa, mutta ovat olleet pieniä ja kallita. Muistan, että Yaelian on postannut jonkun salaattiohjeen lähiaikoina, täytyy käydä etsimässä.

  pepita,
  eipä taida riittää sormet eikä varpaatkaan meidän Tukholman retkiimme. Kiva siellä on käydä. Tukholma on kiva kaupunki.

  VastaaPoista
 5. Olipa jännää,että poikasi oli samalla matkalla ettekä tienneet siitä etukäteen.Kiva oli taas nähdä Tukholmaakin hieman silmiesi kautta. Ja hauska tuo jälkakylpy,olenkin kuullut tuollaisesta kalaisesta kylvystä;D

  VastaaPoista
 6. Yaelian,
  niinpä, harvoin näemme. Sähköpostit vaan lentävät, mutta meidänkin matkamme oli sellainen pikastartti, ei ehditty meilailla etukäteen.
  Kaupungilta en nyt paljoa kuvia ottanut, kun niitä aikaisemmin olen runsaasti postaillut.
  Kalakylpy jaloille voisi olla kokemus.

  VastaaPoista
 7. Mukava reissu. Mekin olemme nyt nauttineet vallan muiden tekemiä ruokia. Keittiö on pakkauslaatikoiden vallassa.
  Jäi nyt laivamatka väliin, vaikka tuumasimme tehdä sen ennen muuttoa.

  VastaaPoista
 8. arleena,
  teillä muuttopäivä lähenee. Nyt onkin hyvä antaa muiden huolehtia ruokahuollosta.
  Siinä ne laivat kulkevat, ehditte sitten joskus myöhemmin lähteä merelle lomailemaan.

  VastaaPoista
 9. Noille kirppareille pitäisi päästä! Vaikka aika hyvin täältäkin löytyy huonekalua sun muuta kirppareilta ja kierrätyskeskuksesta.

  Olisi kiva päästä Tukholmaan, tykkään nukkua hytissä!

  VastaaPoista
 10. Olihan yllätysten reissu, mukavaa. Tuosta kalakylvystä en ole varma, kutittaa varmaan kivasti.Jalkakylpyjä näyttää olevan nykyään vaikka miten ihmeellisiä.

  VastaaPoista
 11. Kivasti kerroit miljoonakaupunkimatkastanne. Taitaa nämä jalkahoitokalat olla hitti, niitä oli myös Mariellalla! Ei kukaan tosin kokeillut siellä. Tuttu henkilökuntaan kuuluva rouva sanoi hoitavansa kalojen ruokinnan - varmaan siksi kun ei kukaan jalkateriään liotellut niille! Hoitaskohan mökkirannan salakat jalkoja? Tarttisko liottaa riittävän kauan laiturin reunalta, hih.
  Aika hyvä sattuma, että osuitte poikasi kanssa ihka samalle laivalle! Kyllä reissu aina virkistää.

  VastaaPoista
 12. Teillä olikin tosi kiva reissu sinne Tukholmaan ja siellä vietetty aika!
  Voisi sanoa, että monivivahteinen matka!
  Poikakin löytyi sieltä, maailma on pieni, niinhän sanotaankin!
  Hyvää viikonloppua sinne teille!

  VastaaPoista
 13. SusuPetal,
  nyt vaan matkustamaan Tukholmaan. Hytissä nukkuu ihan hyvin.

  Sirokko,
  kyselin tuolta kuvan jalkojen omistajalta tuntemuksia. Vähän kuulemma kutitteli ja varpaiden välistä olisi tehnyt mieli niitä hätyytellä pois. Ehkä jo ensi kerralla kokeilen itsekin.

  anja,
  minäkin mietin, että kelpaisikohan uimareiden varpaat rannan pikkuisille ahvenille?
  Oli se kiva yllätys nähdä poika laivalla. Harvoin enää nähdään, kun asuvat siellä kauempana. Mukava piristys syksyn pimeyteen pieni matka on.

  Harakka,
  kiva matka oli. Tukholmassa on aina mukava pistäytyä ja voisi viipyä pitempäänkin.
  Hyvää viikonloppua sinulle myös.

  VastaaPoista
 14. Monta vuotta sitten kun lähdimme laivalla Tukholmaan helikopteri tuli apuun sairaustapauksen johdosta Helsingin lähellä. Silloin laiva hiljensi vauhtia.

  Toimme kauan sitten granaattiomenia Kreikasta, vaikka emme tienneet, miten niitä käytetään. Niiden mehu oli maukasta.

  VastaaPoista
 15. olivia,
  onneksi nuo helikopterit voivat lentää laivalle, varmaankin useita ihmishenkiä on näin pelastunut.
  Me emme ole vielä maistaneet omia omppujamme, ehkä huomenna.

  VastaaPoista
 16. Kalat ovat kivampampia kuin iilimadot. Oet varmaankin kuullut siitä Oulun sairaalan kuoliohoidosta, jossa tietyt toukat syövät sen kuolleen lihan pois...Takuulla nyt joku oksentaa;-) Isälleni tuli sellaista, että jos tuo hoito olisi silloin tiedetty, hän eläisi vieläkin. Siihen ei parhainkaan kirurgi kyennyt mihin piti.

  Minustakin tuntuu, että aika ajaa kynttelikköjen ohitse. Se on ollut ihan ilmassa se asia. Mutta meidän äidillä on takuulla aina ikkunoilla kyntteliköt.

  Minulla on nyt vain ihan kauheita juttuja, mutta ei näitä ole pakko lukea:

  Isän eläessä, äiti ja isä vetivät Luvian eläkeläisten matkoja vähintäin yli 10 vuotta ja isä oli tietysti järjestön puheenjohtaja. Tähänasti pitkäaikaisin. Hän tunsi kaikki, koska oli kylän kauppias ja supliikki-ihminen. No kerran oli sitten Ruosin laivareissu ja isä alkoi ottaa aamulla lukua, koska mukana oli aika iäkkäitäkin. Niin siinä sitten kävi, että yksi oli joukosta poissa. Lopullisesti poissa. Löytyi hytistään kuolleena.

  Miten en keksi nyt mitään hauskempaa kuin iilimadot ja kuolema...

  Ai niin, olen matkalla sinne Mari Mörölle, kiitos! Mukavaa viikonloppua sinulle & co!

  VastaaPoista
 17. Leena Lumi,
  meillä myös on noita kynttelikköjä ja varmaankin ainakin yksi laitetaan taas adventtina ikkunalle valoa tuomaan.

  Sellaista elämä on, koskaan ei tiedä onko aikaa jaljellä paljon tai vähän.

  Se Mari Mörön kirjankansi blogissasi on todella kaunis.

  VastaaPoista
 18. Äiti heh, katsoiko sen minun velji sitten että onpas sattuma kun ihan taatan näköisellä miehellä on ihan meidän äitin näköinen vaimokin! ????

  Toi jalkahoito näyttää hauskalta. Ei kun vaan akvaarion reunalle istumaan ja jalat sinne! Tai jos menisi sinne ihan kokonaan kylpyyn! :D
  Pesisköhän nuo pyrstiäiset minun tukkanikin, laiskottaa niin etten jaksa vääntäytyä suihkuun!

  VastaaPoista
 19. Johanna,
  on lähdettävä Tukholmaan, että näkee poikaansa. Hih..

  Oli se kalojen jalkahoito aika hauskan näköistä. Kovin olivat aktiivisia ne pikkuiset fisut.

  VastaaPoista
 20. Hui millainen jalkahoito! :D En tiedä pystyisinkö itse tuohon! :D Omituista! Mutta on se Tukholma ihana, pitää joskus mennä sinne sekä Tallinnaan jouluostoksille, olen vaan kesällä käynyt molemmissa. :)

  VastaaPoista
 21. Kazza,
  jouluinen Tukholma ja Tallinna ovat tunnelmallisia kaupunkeja. Tykkään molemmista.

  VastaaPoista
 22. Te olette kovia matkailemaan .
  Olenkin kuullut noista kaloista jotka jalkoja hoitavat :)

  VastaaPoista