maanantai 17. elokuuta 2009

Lampaankääpä, vuoden 2009 sieni.



Vieraat ovat lähteneet ja me suunnistimme taatan kanssa metsäretkelle.



Onnistuimme löytämään vuoden sieneksi valittua lampaankääpää. Keräsin vaan pienimmät ja isommat jätin etanoille.



Otin vielä tarkemmankin kuvan.



Viimeistään pannulla voi varmistua lajinmäärityksestä. Typäskääpä muistuttaa lampaankääpää, mutta ei ole ollenkaan niin herkullinen. Lampaankääpä muuttuu kuumalla pannulla keltaiseksi, se on hyvä tuntomerkki.



Löytyi muutama kanttarellikin ja yksi herkkutatti.

19 kommenttia:

  1. Voi nami nami... olet löytänyt hyviä sieniä. Mä en tunne sieniä, kunnollla, enkä uskalla sen vuoksi niitä kerätä, etten ketään tappaisi,
    Pitäis kyllä opetella, kun ovat niin hyviä.

    VastaaPoista
  2. Rakastan sieniä, mutta minulla on kuten, Harakalla, etten tunne niitä.

    VastaaPoista
  3. Oi, mikä annos herkkuja. Lampaankääpä on hyvä sieni, se vain maistuu vähän vanttuulle :)

    VastaaPoista
  4. Sienet ovat namia!

    Suomessa kerasin usein sienia, tosin valikoimani ei ollut valtavan iso. Eraana syksyna innostuin keraamaan taallakin. Laitoin sienisalaattia ja sain mahani ihan KAUHEAN kipeaksi... Sen jalkeen en ole uskaltanut taalla sienia kerata...

    VastaaPoista
  5. Harakka ja SusuPetal, en minäkään kovin hyvin sieniä tunne. Tuossa ne tärkeimmät jo olivatkin. Suppilovahveroita sitten myöhemmin syksyllä kerätään.

    Zilga, hyviä olivat ja nyt ei minun enää tarvitse vanttuita napostella, tiedän miltä maistuvat, hih.

    Johanna, olisi riittänyt teillekin.

    Tuula, sienien kanssa on oltava tarkkana. Ehkä sinun salaattitarvikkeesi olivat kasvaneet sopimattomassa maassa. Onneksi selvisit mahanpuruilla.

    VastaaPoista
  6. En ole tainnut lampaankääpää maistellut.Hieno sienisaalis!
    Minäkään en kauhean hyvin tunne sieniä.

    VastaaPoista
  7. Tuo on komea saalis. Sienet saa mun puolesta olla metsässä. Syön kyllä, jos joku on mua varten laittanut, mutta keräämään en kyllä lähde.

    VastaaPoista
  8. Juuri tuollaiset sienet, mitkä voi laittaa suoraan pannulle, ovat niitä parhaita.

    VastaaPoista
  9. Yaelian, lampaankääpä on siitä kiva sieni, että jos löytää yhden, niin löytää koko korillisen. Kasvaa suurina ryppäinä.

    Amalia, sinestämisessä onkin parasta se metsässä liikkuminen. Saalis ei ole tärkeä.

    Famu, näin on. En enää juurikaan ryöpättäviä sieniä keräile. Toki sienisalaatti on hyvää.

    VastaaPoista
  10. Lampaankääpäänkin tulee joskus yllättävän vaikeasti huomattavia isoja toukkia. Hyvä sienisaalis Sinulla oli, eivätkä näyttäneet toukkaisilta.

    VastaaPoista
  11. suloensio, puhtaita olivat. Suuret jätin metsään, niissä näytti olevan etanat aterialla.

    VastaaPoista
  12. Komeat on! Mekin kävimme sienimetsässä viime viikolla, kanttarellit olivat vielä keskikokoa, mutta mielestäni parhaimmat juuri silloin!

    VastaaPoista
  13. lampaankääpä reseptiä kaipaisin juur ekat omat korissa ku tietäs miten
    nää kannattaa valmistaa

    VastaaPoista
  14. Anonyymi, meillä paistetaan lampaankääpä pannulla ja tietenkin oikeaa voita. Jos sinulla on kanttarelliohjeita, niin niitä kannattaa käyttää.

    VastaaPoista
  15. Teen lampaankäävistä kastikkeen joka kulkee oikeammin nimellä Venäläinen tattikastike. Tomaattipyrettä ja smetanaa ainakin pitää laittaa:)

    VastaaPoista
  16. Hei anonyymi, kivaa, kun löysit vielä vanhan juttuni. Tuota tomaattipyrettä aionkin kokeilla, pakkasessa on vielä sieniä jäljellä.

    VastaaPoista
  17. terveppä terve!

    luen tässä just ympäristöopin kokeeseen ja oon sienikappaleessa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomasin vasta nyt kommenttisi. Kuinka koe meni, tuliko täydet pisteet?

      Poista